На Хмельниччині волонтери та рятувальники – новий формат співпраці

На Хмельниччині волонтери та рятувальники – новий формат співпраці

22.11.14 10:08 0 706
Волонтерський рух в Україні за останні роки став неабияк популярним. Людей, які за покликом серця готові прийти на допомогу, ми зустрічаємо у різних сферах діяльності. І скрізь вони доводять свою ефективність та результативність. У світовій та європейській практиці вже давно волонтери є надійними партнерами у вирішенні найбільш нагальних потреб та проблем.

На Хмельниччині керівництво Головного управління ДСНС України в області, у рамках підписаної угоди про співпрацю з Польщею, запропонувало волонтерам долучитись до проведення профілактичної роботи щодо попередження виникнення пожеж в житловому секторі сільської місцевості. Адже, саме в селах статистика доволі невтішна. Там проживає близько 18 тисяч людей похилого віку, більше 16 тисяч інвалідів, які є групою ризику щодо виникнення нещасних випадків, пов’язаних з пожежами.

На таку пропозицію відгукнулися студенти Хмельницького Національного університету, що здобувають професію соціального педагога.

З метою налагодження ефективної співпраці рятувальники організували спецкурс підготовки волонтерів на базі Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області.

Розпочала заняття начальник Центру майор служби цивільного захисту Альона Мул, яка довела студентам-волонтерам основні вимоги правил пожежної безпеки та інформацію щодо загибелі людей від пожеж у Хмельницькій області.

Про основну роль волонтерів в інформаційно-просвітницькій роботі з питань пожежної безпеки в сільській місцевості розповів начальник відділу контролю за особливо важливими об’єктами та новобудовами підполковник служби цивільного захисту Дмитро Стецюк. Він зауважив, що основними причинами виникнення таких пожеж є порушення і недотримання елементарних протипожежних правил. Найчастіше безпекою нехтують люди з соціально незахищених груп, такі як одинокі люди похилого віку, інваліди, багатодітні сім’ї, ті, хто зловживає алкоголем. Основне завдання рятувальників та волонтерів – організувати соціальну підтримку таким громадянам. А це можна зробити шляхом привернення уваги до проблеми з боку органів місцевого самоврядування та організації адресної інформаційно-роз’яснювальної роботи. Волонтерам розповіли про основні питання, що включають у себе інструктажі, а також алгоритм роботи під час дворових обходів. У перший день навчання для них проведено відеотренінг із правил пожежної безпеки в побуті.

Для поглиблення знань із питань пожежної безпеки, студентів запросили на лекції та тренінги, де рятувальники висвітлять теми щодо пропаганди та методики організації інформаційно-просвітницької роботи серед населення з питань пожежної безпеки, розповідатимуть про правила та умови безпечної експлуатації газового та пічного опалення в житловому секторі, про пожежну безпеку під час експлуатації електромереж і електронагрівальних приладів. Крім того, волонтерів навчатимуть як користуватися первинними засобами пожежогасіння.

Отримані теоретичні знання волонтери насамперед відпрацюють у ході показового тренувального дворового обходу, а надалі їх включать до рейдових груп, які працюватимуть в усіх районах області.

Сподіваємось, що така співпраця стане взаємнокорисною: поменшає кількість нещасних випадків, пов’язаних з пожежами у житловому секторі, селяни отримають необхідну інформацію, що вбереже їх від лиха, а волонтери набудуть безцінного досвіду практичної роботи з організації та проведення заходів соціального спрямування.

Навчально-методичний центр цивільного захисту

та безпеки життєдіяльності Хмельницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернігівська область: ...

КОМЕНТАРІ