Чернігівська область: зросла кількість пожеж на об’єктах

Чернігівська область: зросла кількість пожеж на об’єктах

22.11.14 10:12 0 638
Вислів, що пожежу легше попередити, ніж погасити, завжди актуальний. Адже саме забезпечення пожежної безпеки, яке законодавством України покладається на підприємців, керівників і уповноважених на те ними осіб підприємств, установ, організацій та закладів, є невід’ємною частиною успішної беззбиткової виробничої діяльності. В іншому випадку, якщо виконання протипожежних заходів поставити на другорядний план або взагалі ігнорувати, то це неодмінно призведе до виникнення пожежі, завдання зайвих матеріальних втрат, а ще гірше - загибелі людей.

Разом з тим, скориставшись тим, що згідно ст. 31 Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" перевірки об’єктів та підприємців контролюючими органами призупинені до кінця цього року або здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України чи за заявкою суб’єкта господарювання, чимало підприємців та керівників об’єктів різних форм власності відчули безконтрольність. З цим вони проявляють безпечність і безвідповідальність та не приділяють належної уваги стану виконання протипожежних заходів.

Враховуючи це, з метою покращення ситуації щодо профілактики пожеж, надзвичайних подій та загибелі людей на них, Управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області ініційовано прийняття комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації рішення від 13.08.2014, яким рекомендовано рятувальникам проводити роз’яснювальну пожежно-профілактичну роботу на об’єктах різних форм власності. Проте, як показує практика, ряд керівників і підприємців, приховуючи негативний протипожежний стан своїх об’єктів, не дозволяють проводити навіть суто рекомендаційно-профілактичні обстеження та протипожежні інструктажі з працівниками.

Крім того, чимало керівників, які дали згоду на проведення згаданих вище профілактичних заходів, просто не прислуховуються до порад рятувальників і продовжують ігнорувати вимоги пожежної та техногенної безпеки. Як результат, в області кількість пожеж на об’єктах різних форм власності зросла на 26% та склала 52 випадки. З цим на 80% збільшилося число пожеж на об’єктах з масовим перебуванням людей і досягло 18 випадків. Основними причинами їх виникнення стало порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок, електромереж і електропобутових приладів, неправильне влаштування та несправність нагрівальних печей та димарів.

Слід зазначити, що пожежі на підприємствах, в установах, організаціях і закладах дуже небезпечні, адже вони можуть призвести до загибелі чи травмування багатьох працівників або відвідувачів. Проте, завдяки вчасному реагуванню пожежно-рятувальних підрозділів, цьому вдалося запобігти, як і поширенню вогню на значні площі.

У зв’язку з цим, Управління ДСНС України у Чернігівській області закликає підприємців, посадових осіб і працівників будь-яких об’єктів не проявляти байдужість до стану пожежної безпеки та слідкувати за дотриманням протипожежних заходів. Пам’ятайте, що вогонь не прощає помилок і тому кожна зекономлена на протипожежному захисті гривня може обійтися ціною життя людини або призвести до матеріальних втрат на десятки, а то й сотні тисяч гривень.

Юрій Аникієнко,

заступник начальника Управління ДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Тернопіллі молодь ...

КОМЕНТАРІ