У Рівненській області попереджений і підготовлений - значить захищений і озброєний

У Рівненській області попереджений і підготовлений - значить захищений і озброєний

22.11.14 11:14 0 810
Провидці повсякчас попереджали людство про страшні випробування, що чекають: голод, зневоднення планети, катаклізми погоди, вулкани, землетруси, активність сонця й ін. Деякі з них також пророкували війну в Україні. Чули, читали, але не вірилося.

Та, на жаль, бойові дії охопили вже схід і нині треба бути готовим захищатися, в небезпечній ситуації вміти дати раду собі й оточуючим. Навіть коли держава жила в мирі й злагоді, щороку в загальноосвітніх закладах проводили різноманітні просвітницькі заходи, де розширювали світогляд підростаючого покоління щодо правильних дій у непередбачуваних обставинах, викликаних природними негараздами, надзвичайними ситуаціями, екологічними катастрофами й ін. Тоді військові дії нас не тривожили, а нині… Наразі час знайомити школярів зі способами й методами захисту, що зможуть уберегти їх і життя інших, надання помочі потерпілим.

Сарненський районний ліцей «Лідер» минулого четверга один із перших провів День цивільного захисту й тренування під гаслом: «Дії населення в умовах надзвичайної ситуації». Мета заходу – ознайомити школярів із основними способами оповіщення, сигналами ЦО і правилами дій у цьому випадку, інформувати про екстремальну ситуацію та розвивати самостійність під час неї, виховати в них дисциплінованість, організованість, чіткість і впевненість у діях.

Тиждень знань із основ безпеки життєдіяльності дитини в районі проводився на початку листопада. Упродовж тижня готували юних сарненців, а також проводили практичну перевірку здатності їх грамотно й чітко захищати здоров'я та життя в умовах надзвичайних ситуацій, прагнули сформувати й розвинути в учнів високі морально-психологічні якості. Звичайно, теоретична частина заходів із цивільної оброни дуже важлива, а от коли вона ще й підкріплена практичними тренуваннями, то й поготів. Адже дирекція ліцею подбала, щоб під час проведення Дня цивільного захисту залучити до тренувань працівників Сарненської пожежно-рятувальної частини, екстреної медичної служби, органів правопорядку й Товариства сприяння обороні України.

Найцікавіше в цьому дійстві – це ефект несподіванки: школярі сиділи на останньому уроці, а за декілька хвилин до його закінчення педагоги запропонували їм надягти марлеві пов'язки й сповістили про термінову евакуацію з приміщення школи. Варто зауважити, що перший етап відбувся бездоганно. Діти спокійно й виважено виходили на подвір'я й виконували всі вказівки наставників. Коли вистроїлися шеренги, очільник закладу Тамара Колоїз розповіла про суть і порядок проходження заходу. Про детальніший план дій повідав викладач із предмету «3ахист Вітчизни» Сергій Симончук. Далі згуртованою колоною під пильним наглядом учителів вирушили через дорогу в бік Набережної. Це відбувся другий етап, який також минув за планом.

Тим часом на прибережному майданчику їх уже чекали представники пожежної частини, екстреної медслужби, правоохоронці. Першим перед присутніми майстер-клас з охорони здоров'я провів фельдшер Роман Дойчук. Він у дрібницях розповів про найголовніші моменти надання першої медичної допомоги в різних її проявах. А показав їх за допомогою ліцеїстки, щоб реально уявити, як діяти в екстреному випадку. Його замінили надзвичайники на чолі з начальником Орестом Павлюком. Вони представили всі засоби, завдяки яким гасять пожежі, розрізають метал, піднімають автотранспорт і багато іншого. Тут також було немало охочих випробувати на собі справжню амуніцію пожежника. Заключними оповідачами й демонстрантами стали працівники правоохоронних органів. Спершу начальник кримінальної міліції у справах дітей Дмитро Заплатін розповів, як правильно поводитися в загрозливих випадках. А оскільки привезли з собою зброю, тож разом із Тетяною Пузнік показали, як її збирати й розбирати, управлятися з нею, надали таку можливість і юним спостерігачам, які змогли й приміряти бронежилети, каски. Та найцікавішими для дітвори були показові виступи дресированої вівчарки Сем під керівництвом її господаря – інспектора-кінолога Вадима Савича.

Варто зазначити, що такий потрібний і повчальний захід пройшов бездоганно. У цьому, безперечно, велика заслуга керівника ліцею Тамари Колоїз, її заступників Олени Іщук і Наталії Крат, учителя з дисципліни «Захисник Вітчизни» Сергія Симончука та всього педагогічного колективу. І, звичайно ж, так розширено тренування не відбулися б без допомоги представників пожежно-рятувальної частини, екстреної медичної допомоги та правоохоронних органів, за що дирекція, вчителі й учні Сарненського ліцею щиро вдячні їм і сподіваються, що така зустріч буде не останньою.

Кажуть, треба бути готовими фізично й морально до всього. Дай Боже, щоб такі заходи були тільки тренувальними. Але, що не кажіть, береженого й Бог береже.

Наталія КИРКОВСЬКА,

Сарненський РВ УМВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Фотовиставка «Революція ...
Наступна новина: У Волинській області з ...

КОМЕНТАРІ