В Інтернеті з’явилися унікальні фото селянських повстань перед Голодомором

В Інтернеті з’явилися унікальні фото селянських повстань перед Голодомором

23.11.14 13:32 0 647
Архів СБУ спільно з Центром досліджень визвольного руху виклали у вільний доступ унікальні фото про селянські повстання, які передували Голодомору, а також щоденники очевидців геноциду.

Про це повідомляється на сайті Центру досліджень визвольного руху.

Відтепер світлини можна переглянути та завантажити в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

Десятки унікальних фотографій селян-повстанців дозволяють побачити обличчя українського повстанського руху напередодні Голодомору. Як відомо, геноциду на Україні передувало близько п’яти тисяч повстань.

У архіві органів радянської каральної системи, яким нині опікується Архів СБУ, є фото та документи про причини, перебіг та наслідки масових селянських повстань проти колективізації, розкуркулення та політики радянської влади в Україні загалом.

«Повстання охоплювали Дніпропетровщину, Запоріжжя, Донеччину, Луганщину, інші регіони центральної та східної України. Наприклад, в архівній кримінальній справі на Євграфа Котишевського, Федіра Крупу та інших повстанців села Макартетине Новопсковського району Луганської області серед речових доказів саморобні кулі та фото зброї до них», – розповідає директор Архіву СБУ Ігор Кулик.

«В оприлюдненій колекції документів – фото вилученої радянськими чекістами саморобної зброї та інших речових доказів. Архів СБУ публікує унікальні фотодокази, як восени 1932 року вилучали зерно та харч у селі Ново-Красне Арбузинського району Одеської області, а також світлини засідання комітетів з вилучення продовольства у цьому ж селі», – говорить заступник директора Центру досліджень визвольного руху Андрій Когут.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ