В Житомирській області в обласному центрі вшанували пам’ять жертв голодомору

В Житомирській області в обласному центрі вшанували пам’ять жертв голодомору

23.11.14 15:14 0 632
Жителів Житомирщини об'єднує спільна історія, в якій, окрім перемог і досягнень є трагічні сторінки. Про багато поневірянь свого народу ми дізнаємося із підручників та архівних документів. Пам'ятаючи про минуле, ми зберігаємо генетичний зв'язок між поколіннями і прагнемо не допускати фатальних помилок у майбутньому.

22 листопада, у всіх містах і селах нашої області вшановують пам'ять жертв голодомору 1932 – 1933 років. Вже традиційно до пам'ятного знаку «Сумуючий Ангел» у Житомирі цього дня прийшли представники влади, духовенства та громадськість. Люди зібралися тут, аби під час мітинг-реквієму та панахиди згадати всіх, хто помер в мирний час від голоду.

Голова облдержадміністрації Сергій Машковський у своєму виступі наголосив: «Ми зібралися тут, аби вшанувати світлу пам'ять усіх наших співвітчизників, які стали жертвами голодомору 1932 – 1933 років. Ця болюча тема замовчувалася радянськими істориками і лише після здобуття Україною незалежності ми дізналися страшну правду про всі жахіття, які коїлися на території нашої держави та області. На жаль, реальна кількість жертв цієї трагедії достеменно невідома. Лише на Житомирщині від голодомору постраждали 850 населених пунктів, 18 з яких вже немає на карті. Дослідники встановили 40 тис. імен жертв трагедії та виявили 76 місць масових поховань жертв голоду. З кожним роком все менше залишається живих свідків трагедії. Я доземно вклоняюся тим, хто пройшов через це пекло. Вічний спокій усім, хто прийняв мученицьку смерть. Нехай душі померлих знають, що ми про них пам'ятаємо».

Учасники мітингу приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання та взяли участь в акції «Запали свічу пам'яті».

Нагадаємо, що всі жалобні заходи відбуваються відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка № 830/2014 «Про заходи у зв'язку з Днем пам'яті жертв голодоморів» від 29 жовтня 2014 року.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Громада Яремчанщини ...

КОМЕНТАРІ