Ядерна угода з Іраном зривається – дипломати

Ядерна угода з Іраном зривається – дипломати

24.11.14 18:51 0 841
Дипломати і посадовці заявляють у неділю на умовах анонімності, що постійна домовленість із Іраном щодо його суперечливої ядерної програми може зірватися: наближається визначений раніше останній термін для цього, 24 листопада, а згоди між сторонами на переговорах, що відбуваються у Відні, немає. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Один із європейських представників заявив агентству «Ройтерз», що досягти всеохопної домовленості вже неможливо фізично, бо навіть якщо до понеділка узгодять її політичну частину, цілком не готові численні технічні додатки.

Один із іранських представників, зі свого боку, заявив іранському агентству ISNA, що через надто малий час, що лишився, і надто велике число ще не обговорених і не вирішених питань досягти остаточної угоди до понеділка неможливо. За його словами, однією з можливостей є перенести термін укладення угоди.

Із іншого боку, неназване європейське джерело в інтерв’ю агентству «Ройтерз» теж припустило таку можливість і заявило, що переговори про можливість перенести термін можуть початися вже в неділю чи в понеділок.

Головні розбіжності між сторонами викликають питання щодо рівня і обсягу збагачення урану, яке Іран матиме право здійснювати самостійно, щоб знову не викликати підозр у прагненні здобути ядерну зброю.

Шість провідних держав світу в координації з ЄС ведуть із Іраном переговори щодо його суперечливої ядерної програми з метою укласти з ним постійну всеохопну домовленість, що усунула б підозри і дала змогу зняти накладені на Тегеран міжнародні і односторонні санкції.

Нині діє укладена в листопаді минулого року тимчасова домовленість, за якою Іран зупинив частину своєї ядерної програми, а міжнародна спільнота скасувала частину накладених проти нього санкцій.

Світова спільнота намагається переконати Іран довести суто мирний характер його ядерної програми, про який стверджує Тегеран, і спростувати підозри світу, що Іран лише прикривається такими заявами й насправді таємно намагається чи намагався здобути ядерну зброю. Тегеран наразі не надав таких доказів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщину надійшли ...
Наступна новина: Відкрита реєстрація на ...

КОМЕНТАРІ