Ми розуміли,що може бути кров,але йшли на Майдан. Зробили б це і зараз,– «Вільний мікрофон»

Ми розуміли,що може бути кров,але йшли на Майдан. Зробили б це і зараз,– «Вільний мікрофон»

25.11.14 12:57 0 631
Майже 80% мешканців Західної України стверджують, що торік вийшли б на Майдан, навіть якби наперед знали, що мітингувальників убиватимуть, – такими є результати опитування традиційної рубрики «Питання тижня» народного проекту «Вільний мікрофон» телеканалу ZIK.

Під час знімання програми 22 листопада у людей цікавилися: «Чи торік Ви б прийшли на Майдан, якби знали, що там будуть вбивати?».

Не таємниця, що головною рушійною силою Майдану були мешканці саме Західної України. Врешті, саме захід і похоронив найбільше своїх синів після кривавих подій 20 лютого. Утім, практично кожен учасник «Вільного мікрофона» із цього краю говорив, що і зараз загроза смерті не спинила б їх.

«Якби довелося знову повстати проти несправедливості, то я би пішов, хоча мені 70 років», – рішуче заявив пенсіонер у Тернополі.

«Дивне питання... Якби знали, що будуть вбивати… Люди виходили на Майдан не для того, щоб ховатися від куль снайперів. Після розстрілу ж ніхто нікуди не розійшовся», – зауважила дівчина з Івано-Франківська.

Урешті, додавали народні оратори, торік також було розуміння, що Майдан може завершитися трагічно. Понад те, після жорстких спроб розігнати Майдан людей у центрі Києва не меншало, а навпаки – їхня кількість тільки зростала.

«Пригадуєте: люди навпаки виходили на Майдан ще більше, коли знали, що може бути щось страшне», – наголосив чоловік в Івано-Франківську.

«Торік я вийшов на Майдан. Я був впевнений, що все закінчиться погано, що буде кров, – говорить рівнянин. – Але ми свідомо виходили на Майдан, ми свідомо їхали до Києва. На жаль, загинули хлопці. Загинули вони не марно, і те, що зараз відбувається, ще не кінець. Революція триває, зміни в країні мусять відбутися, якщо ні – питання буде стояти: «Чи вийдете Ви знову на Майдан?». Переконаний – люди вийдуть».

А чоловік у Чернівцях зазначив, що «здобуття самосвідомісті нації без жертв не може бути». Він порівняв учасників Майдану, які щоразу після агресивного наступу влади ще більше гуртувалися, із добровольцями, які їдуть на Схід.

«Хіба наша свобода, наше майбутнє, хіба мрія наших дітей не варта цього? Кожен сам для себе повинен відповісти на ці питання. Знаю, що люди, котрі знаходяться в зоні АТО, вже дали цю відповідь», – виголосив він.

«Торік, коли ми знали, що в Києві вбивають, що в Києві стріляють, все рівно їхали, допомагали, чим могли. Тому і зараз би точно вийшов на Майдан, як і тоді», – навів власний приклад студент із Ужгорода.

Натомість менш рішучими, аніж мешканці заходу, виявилися кияни. Третина із них зізналися, що не впевнені в тому, чи змогли би свідомо піти під кулі. Мовляв, інстинкт самозбереження – дуже потужна річ.

«Якщо чесно, не знаю, чи мені вистачило би на таке духу. Це не кожному дано, от так просто піти під кулі. Насправді це страшно», – визнав молодий музика у столиці.

«Сложный вопрос, у меня двое детей… Хотя я выходил на Майдан, я выходил спонтанно. Видел всех этих стрелков с желтыми повязками, только я заходил с другой стороны немножко», – пригадав події минулої зими чоловік із Києва.

«Мабуть, я за будь-яких обставин була би на Майдані, але діяла би більш обережно. На Інститутську я б точно не пішла», – визнала молода киянка.

Більше думок українців про те, чи вийшли б вони на Майдан, якби знали про майбутній розстріл людей, можна почути щовечора на телеканалі ZIK у спеціальних випусках народного проекту «Вільний мікрофон» – «Питання тижня». Поточні випуски програми дивіться щодня і щогодини у денний та вечірній час.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ