В Чернівецькій області слідами автозлочинів

В Чернівецькій області слідами автозлочинів

26.11.14 14:27 0 661
Працівники УМВС України в Чернівецькій області оперативно реагують на повідомлення про незаконні заволодіння транспортними засобами, викрадання майна з автомобілів, на інші подібні ситуації. Згодом результати цих зусиль розглядаються в судах. Про злочини і покарання — у наступних інформаціях.

Сів за кермо чужого авто – відповідай

Впродовж останнього місяця на Буковині було скоєно цілу серію незаконних заволодінь транспортними засобами. Зокрема, у с. Бояни Новоселицького району незнайомець, скориставшись «зручною» обставиною, коли водій залишив автівку відкритою і всього на кілька хвилин забіг у магазин, всівся за кермо, запустив двигун і помчався, п'яно петляючи, по трасі. Працівники міліції, які прибули на виклик, з'ясували обставини даного злочину і орієнтували про нього своїх колег – співробітників ДАІ. І всього за тридцять хвилин потому поблизу с. Рокитне автомашину було встановлено, а на руках зловмисника (раніше судимого за посягання на чуже майно 52-річногожителя місцевого с. Зелений Гай) зімкнулись металеві «браслетки».

За аналогічний злочин найближчим часом «звітуватиме» на лаві підсудних і 19-річний мешканець м. Новодністровськ, що у Сокирянському районі. Встановлено, що він нещодавно, теж будучи у нетверезому стані, на іномарці свого земляка, яка «спочивала» після трудового дня під відкритим небом біля будинку господаря, встиг подолати цілих 200 метрів. Та одразу ж потрапив у міцні «обійми» правоохоронців, які, своєчасно проінформовані про злочин власником, поспішали за вказаною адресою для відповідного реагування.

А ось 23-річний чернівчанин днями на шість найближчих років уже відбув на тверді колонійські нари. У судовому засіданні було встановлено, що близько півночі 22 березня 2014 р. він, гостюючи у знайомих, які мешкають у райцентрі Герца, поблизу місцевого бару «Нептун» незаконно заволодів чужим легковиком «АУДІ» і подався ним до Чернівців. Правда, у с. Остриця транспортний засіб кинув, оскільки відмовився працювати (із-за відсутності пального) двигун. Фігурантові інкримінувалась й крадіжка чужого майна, зокрема, ноутбуку та одягу вартістю 2450 гривень із приватної оселі у смт. Лужани Кіцманського району, яку він скоїв у ніч на 7 березня п.р. Приймаючи рішення про покарання, суд врахував, що юнак, незважаючи на молоді роки, уже й раніше за причетність до пограбування, крадіжок та зберігання наркозілля чотири рази займав «почесне» місце на лаві підсудних і вже встиг посмакувати «юшку» у колонії.

Розкрито цілий «букет» злочинів

Днями правоохоронці Буковини припинили протиправну діяльність ще одного чернівчанина-«серійника», в «активі» якого ціла серія посягань на чуже майно. У ході відпрацювання однієї із слідчих версій, спрямованих на встановлення особи незнайомця, який впродовж жовтня-листопада п.р. «бомбив» легковики, оперативники «вийшли» на 30-річного жителя обласного центру. Його «візітівки», залишені на місцях окремих злочинів та вилучені у ході санкціонованого обшуку речові докази засвідчили про причетність фігуранта принаймні до дванадцяти (!) посягань на приватну власність земляків.

Встановлено, що систематично серед ночі він проникав до автівок мешканців обласного центру (підбирав ключі, користувався звичайною шкільною лінійкою, або ж по-варварськи розбивав скло дверей) та викрадав наявне майно власників – магнітоли, навігатори, планшети, а також мобільні телефони, одяг та взуття (загальна сума нанесених потерпілим збитків перевищує 50 тис. грн.). Стало також достовірно відомо, що на його совісті й незаконне заволодіння транспортним засобом – зробив «ноги» автівці «ВАЗ-21011» від під'їзду будинку господаря і кілька годин «розважався» за її кермом. У ході допитів доведена причетність фігуранта й до кишенькової крадіжки – з'ясовано, що у салоні тролейбуса він поцупив мобільний телефон пасажира вартістю у 2300 гривень.

Наразі слідчі проводять ретельне документування злочинної діяльності «серійника», він також перевіряється на причетність й до інших посягань, а після завершення кримінального провадження його протиправним діям служителі Феміди дануть його діям принципову оцінку.

У той же час у Кельменецькому районному суді завершено розгляд матеріалів щодо «подвигів» перед законом трьох 17-20-річних жителів райцентру Сокиряни та місцевого с. Коболчин. Встановлено, що впродовж грудня 2013 – березня 2014 років юнаки скоїли два незаконних заволодіння транспортними засобами земляків («ВАЗ-2105» та «ВАЗ-2106»), один замах на аналогічний злочин (не змогли запустити двигун «ВАЗ-21013»), а також п'ять крадіжок речей (телевізорів, магнітол, акумуляторів, інструментарію тощо) із салонів легковиків (загальний збиток – 7280 грн.).

Тож тепер за проголошеним у суді вердиктом два фігуранта, в одного із яких і до цього була одна, а в іншого – одразу три судимості, за скоєне на п'ять з половиною років кожен знову відбувають за колючий дріт. А міру покарання третьому фігуранті, враховуючи його участь лише в одному злочинному епізоді посягання на чуже, суд визначив у вигляді позбавлення волі на один рік. І в ці дні молоді люди, замість того, щоби жити на волі, чесно трудитись та радіти життю, відбувають у місця, де в щоденному меню наявність маминих пиріжків буде вкрай обмеженою.

Гастролер незаконно заволодів… комбайном

На Буковині, як і раніше, продовжують «гостювати» представники злочинного «бомонду» з інших регіонів країни, та, зазвичай, саме у нашому краї їх протиправна «діяльність» і припиняється… Зокрема, до кримінальної відповідальності за причетність до тяжкого злочину притягається 26-річний мешканець м. Івано-Франківськ. Встановлено, що, гостюючи у Чернівцях, безпосередньо у салоні таксі він пограбував ще одну пасажирку – коли автівка зупинилась, відкрито заволодів її мобільним телефоном і кинувся навтікача. Правда, довго користуватися чужим апаратом йому не довелось – правоохоронці, оперативно реагуючи на злочин, «вийшли» на гастролере впродовж найближчої години.

У камері СІЗО очікує майбутнього судового засідання й інший 22-річний житель цієї ж області. Йому інкримінується силове незаконне заволодіння транспортним засобом. Стало достовірно відомо, що нещодавно він, зібравшись із Чернівців на вихідні дні до батьків, зафрактував автівку. Уже на трасі попросив водія зупинитись, напав на нього і, погрожуючи гострим лезом ножа, змусив його видати наявний виторг, мобільний телефон, а також залишити кермо. Сам же зручно вмостився у салоні і добрався аж до райцентру Вижниця. Та залишатись на волі йому залишалась всього якась година…

Найближчим часом на Буковині понесе заслужене покарання і 24-річний представник Хмельницької області. Причому, одразу за кілька посягань на чуже. З'ясовано, що, перебуваючи у нетверезому стані у с. Котолево Новоселицького району, із офісу місцевого фермера він поцупив ноутбук, а на полі незаконно заволодів транспортним засобом – сільськогосподарським комбайном, якого згодом, «поцілувавши» дерево, суттєво пошкодив. Відомо також, що молодий чоловік тільки нещодавно залишив межі виправної колонії, в якій відбував покарання за пограбування.

А на завершення матеріалу – ще про одну ситуацію, пов'язану і з «гастролерством», і з транспортним засобом. Опівдні 13 січня 2014 р. практично у салоні тролейбуса, котрий рухався вул. Героїв Майдану м. Чернівці, пасажири та працівники карного розшуку «пов'язали» чоловіка, який у молодої та симпатичної студентки викрав гаманець, в якому зберігалось 608 гривень. Стало достовірно відомо, що «автором» крадіжки став 56-річний чоловік, без роду та племені, який свого часу народився та виріс у далекому Казахстані. Окрім того, з'ясувалось, що у фігуранта досить «серйозна» кримінальна біографія – за посягання на чуже у різних містах України та союзних республік він уже одинадцять (!) разів «звітував» перед судом і у місцях ізоляції від суспільства встиг провести довгих 33 роки. Причому, із останньої «відсидки відкинувся» лише 16 грудня 2013 р., тобто всього за 27 днів до нового злочину та нового затримання. А нещодавно фігурант вкотре займав «почесне» місце на лаві підсудних і за черговим вердиктом знову відбув на «зону» - цього разу на два з половиною роки.

І «коліс» позбулися теж…

Цими днями автомобільний парк Буковини поповниться ще кількома транспортними засобами, котрі за ухвалами місцевих (районних) судів були вилучені у зловмисників, які вдавались до протиправних дій корисливого характеру…

Зокрема, 26-річний житель райцентру Кельменці у грудні 2013 року гостював у рідної сестри, яка мешкає у Заставнівському районі. І, добираючись до її оселі, у багатьох місцевих населених пунктах кілька складських приміщень. Тож згодом, організувавши злочинну групу, разом із двома 30-32-річними земляками впродовж січня-лютого 2014-го наніс п'ятнадцять (!) візитів «ввічливості» до цих сховищ (с. Вікно, Юрківці, Добринівці, Брідок, Ржавинці, Баламутівка). І із бокс-помешкань приватних підприємців співучасники поцупили різноманітного добра (радіаторів парового опалення, електродвигунів, електрокабелів, інструментарію, майже 20 рулонів металевих сіток, зварювальних апаратів тощо) на 37 610 гривень.

Правоохоронці, провівши комплексні пошукові заходи із перекриття району, встановили зловмисників та викрили їх у вказаних злочинах. А нещодавно кожен із них за скоєне поніс передбачене чинним законодавством покарання: один із посягачів за колючим дротом тепер має провести п'ять літ і зим, організатор та натхненник групи – п'ять з половиною, а третій фігурант, враховуючи його незначну активність, - до трьох років позбавлення волі засуджений умовно, із встановленням випробувального терміну.

Усіх їх зобов'язано солідарно відшкодувати потерпілим заподіяні матеріальні збитки. Окрім того, суд прийняв рішення конфіскувати автомобіль організатора групи марки «ГАЗ-2705222», який слугував засобом скоєння даних злочинів. Тож тим, хто планує скоювати ймовірні посягання за «допомогою» транспортних засобів, має пам'ятати, що ці «колеса» вони можуть втратити…

Автозлодій із… дробовиком

На початку поточного року при відпрацюванні одного із ринків обласного центру у поле зору правоохоронців потрапив 32-річний житель с. Крутеньки Хотинського району, який з-під поли реалізовував мобільні телефони сумнівного походження, а орендованій квартирі без відповідного дозволу зберігав дробовик 12 калібру із набоями.

Згодом стало достовірно відомо, що молодий чоловік уже й раніше притягався до відповідальності за посягання на чуже майно. Коли ж був звільнений із-за колючого дроту, за яким від дзвінка до дзвінка провів два з половиною роки, на шлях виправлення, на жаль, не став, а знову вдався до злочинного ремесла і впродовж жовтня-грудня 2013 року вчинив сім крадіжок різноманітного добра (автомагнітофонів, одягу, мобільних телефонів, комп'ютерних планшетів, а також мисливський дробовик та барсеток із коштами) загальною вартістю у 60 840 гривень із салонів приватних легковиків чернівчан.

Тож відтепер у фігуранта за проголошеним судовим вироком чергова судимість та чотири з половиною роки перебування на «зоні». Його також зобов'язано відшкодувати потерпілим заподіяні матеріальні збитки.

Володимир Драюк, ветеран ОВС

(для СЗГ УМВС України

в Чернівецькій області)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ