На Вінниччині зареєстровано понад 6 тисяч фактів насильства в сім'ях

На Вінниччині зареєстровано понад 6 тисяч фактів насильства в сім'ях

26.11.14 10:20 0 671
На території Вінницької області на офіційному обліку перебувають понад 4 тисячі сімей, які потерпають від жорстокого поводження одного з членів родини. В цьому році до міліції надійшло близько 6 тисяч таких заяв, 147 з них - від дітей.

Про причини насилля в сім'ях та його наслідки, складнощі щодо виявлення таких фактів та профілактичну роботу з особами, схильними до жорстокого поводження з рідними людьми, розповів начальник відділу дільничних інспекторів міліції Вінниччини Ігор Слободянюк.

- Проблема насильства в сім'ях є досить серйозною не лише для України, а і для багатьох країн світу. Її небезпечність полягає в тому, що жорстокість у родині є передумовою злочинності в суспільстві, а також від неї страждають діти. Спостерігаючи за насиллям в дитинстві, вони цей негативний досвід переносять у доросле життя, - каже Ігор Слободянюк. – За останні роки кількість заяв про жорстоке поводження з рідними зростає. Це пов'язано з соціально-економічним станом родини та вживанням алкоголю.

В цьому році працівниками міліції складено 5 422 протоколи про адміністративні правопорушення відповідно до ст. 1732 КУпАП (вчинення насильства в сім'ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми). На профілактичний облік поставлено 4 546 сімейних насильників, серед яких 392 жінки. 1 114 особам винесені захисні приписи, а 821 кривдника направлено на корекційні програми.

- Ця категорія правопорушень є ризикованою тим, що часто сімейні насильники, перебуваючи в стані агресії чи під дією алкоголю, можуть завдати жертві не лише психологічної чи фізичної травми, а й позбавити її життя. В цьому році у Тиврівському та Калинівському районах побутові сімейні сварки кінчились трагедією. У одному з районів нетверезий чоловік наніс смертельне ножове поранення своїй співмешканці, у іншому навпаки – жінка чоловіку, - говорить Ігор Слободянюк.

За 11 місяців поточного року по лінії «102» до міліції надійшло 147 повідомлень від дітей. У більшості випадків діти скаржилися на господаря родини, який під час сварки з мамою «перевиховував» її кулаками. У всіх цих випадках наряди міліції вгамовували п'яних дебоширів та складали на них адміністративні протоколи.

Відповідальність за вчинення насильства в сім'ї, а також невиконання захисного припису чи непроходження корекційної програми передбачена адмінвідповідальність у вигляді штрафу від 51 до 85 гривень, або громадських робіт від 30 до 40 годин, або виправних робіт до 1-го місяця, або адмінарешт до 5 діб. При повторному вчиненні правопорушення законодавцем встановлено суворіше покарання – штраф від 85 до 170 гривень, або громадські роботи від 40 до 60 годин, або виправні роботи від 1 до 2-х місяців, або арешт до 15 діб. За словами Ігоря Слободянюка, найбільш доцільними для правопорушника є громадські, виправні роботи або адміністративний арешт, адже від штрафних санкцій страждає не лише кривдник, а й уся родина.

Як зазначив Ігор Слободянюк, головним кроком для подолання проблеми насильства в родині має стати її усвідомлення кожним членом сім'ї і суспільством в цілому. Адже часто її приховують навіть самі жертви.

СЗГ УМВС України

у Вінницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ