На Вінничині стережіться шахраїв в Інтернеті - тільки цьогоріч відкрито 376 кримінальних проваджень за фактами обману в мережі

На Вінничині стережіться шахраїв в Інтернеті - тільки цьогоріч відкрито 376 кримінальних проваджень за фактами обману в мережі

26.11.14 12:28 0 778
Інтернет став невід'ємною частиною повсякденного існування більшості людей, без якої важко уявити працю, навчання чи дозвілля. Але Інтернет – це не лише позитив! І користувачам всесвітнього павутиння дуже легко потрапити в тенета нечистих на руку шахраїв, які йдуть в ногу з часом та підшукують довірливих жертв саме тут.

За словами начальника Відділу боротьби з кіберзлочинністю Володимира Плотиці, тільки впродовж цього року із 1191 кримінальних проваджень, відкритих за фактами шахрайств, 376, тобто третина, була скоєна з допомогою мережі Інтернет.

Приміром, майже 2 400 грн втратив житель м. Вінниці, довірившись шахраєві при покупці фотоапарата через мережу Інтернет. Чоловік, знайшовши оголошення на сайті «ОLX» про продаж фотоапарату, перерахував на номер рахунку продавця вказану суму в надії отримати замовлений товар. Однак, фотоапарат він так і не отримав. Аби не втратити кошти варто розраховуватись за замовлений товар накладним платежем - після надходження покупки.

Щоб убезпечити себе в Інтернеті потрібно знати основні схеми, за якими працюють шахраї та дотримуватись елементарних правил безпечної поведінки при користуванні мережами.

Віртуальні інтернет-магазини

За статистикою більше половини українців користуються послугами інтернет-магазинів з причин зручності та економії часу. Зростаючий попит на покупки через Інтернет-магазини не залишився непоміченим шахраями. Форуми споживачів інтернет-торгівлі заповнені скаргами на те, що доставили не той товар, поганої якості, а то й зовсім проігнорували замовлення і не повернули гроші.

Не так давно у вітчизняній мережі був виявлений сайт-двійник одного відомого інтернет-магазину, який торгує побутовою технікою. Пірати дуже точно скопіювали стиль, вивісили аналогічний каталог товарів і вели торгівлю. Покупець, нічого не підозрюючи, заходить на піратський сайт-двійник, вибирає товар і оплачує його. Після цього товар не приходить, а гроші не повертаються. Саме це є найтиповішою схемою шахрайства в Інтернтені, пов'язаною із віртуальними магазинами!

Аби не потрапити на гачок шахраїв, купуйте товари тільки на відомих та перевірених вами сайтах. Не варто довіряти дуже низьким цінам, адже це може виявитися пасткою. Необхідно пам'ятати, що спеціального закону, що регулює роботу інтернет-магазинів, поки що немає. Єдиний обов'язок продавця в мережі - вказувати на сайті повну назву своєї фірми, її телефон та юридичну адресу. Користуючись послугами інтернет-магазинів, перевіряйте наявність цих даних.

Інвест-банки

Інвест-банки є віртуальними фінансовими пірамідами. Тут вам запропонують вкласти гроші під хороші відсотки. Вам запропонують від 30 і навіть до 1000 відсотків в місяць. Операції з грішми відбуваються через анонімну систему платежів Webmoney. Сценарій роботи таких банків - типовий. Спочатку вони платять своїм вкладникам невеликі відсотки для привернення уваги та нових клієнтів. Потім, коли в гаманці набереться більш-менш значна сума, організатори разом з цією сумою зникають.

Будьте обережні, перед тим як активувати невідомі вам програми, запропоновані в електронному листі або на сайті, обов'язково перевірте з допомогою антивірусної програми. Якщо ви вирішили завести електронний гаманець, будьте обережні й розбірливі у виборі місця його зберігання. З метою уникнення такого виду інтернет-шахрайства радимо вам ознайомитися із сайтом в системі WebMoney Transfer: https://security.webmoney.ru.

Викрадення персональних даних

Такі злочини полягають в незаконному привласненні особистої інформації без відома її власника з метою здійснення шахрайства або крадіжки. Подібні злочини відбуваються за приблизною схемою:

1. Використання викрадених даних (ім'я, дата народження, номер соціального страхування) : злочинці відкривають рахунок і оформляють нову кредитну карту. Всі несплачені рахунки шахраїв погашає його жертва;

2. Шахраї телефонують емітенту кредитної карти жертви і, прикриваючись її ім'ям, змінюють поштову адресу рахунку. Потім зловмисники починають активно витрачати гроші. Але відразу виявити проблему неможливо, так як рахунки надсилаються на нову адресу.

Колективний обман. Для того, щоб завоювати довіру своїх майбутніх жертв, багато злочинців використовують їх етнічну, релігійну, вікову, професійну або іншу приналежність. Аферисти знають про характерну особливість людської природи довіряти тому, хто на тебе схожий. Часто організатори шахрайства самі є членами громади або ж декларують свою приналежність до неї, посилаючись на її авторитетних і шанованих членів. Жертви подібних афер часто вважають за краще самостійно розбиратися з проблемою всередині громади або групи. Зокрема, шахраї почали використовувати у своїх аферах так званий «чорний ящик», що запам'ятовує номери кредитних карток відвідувачів міських ресторанів і магазинів. Дані скриньки використовуються зловмисниками для виготовлення фальшивих кредитних карток.

Вашу особисту інформацію можуть намагатися отримати різними способами. На деяких інвестиційних сайтах вашу особисту фінансову інформацію можуть запитувати для визначення відповідності вашого статусу акредитованого інвестора. Іноді використовується пояснення такого роду: зазначена інформація необхідна для складання пріоритетного списку потенційних інвесторів.

Щоб не стати жертвою обману, ретельно перевіряйте будь-яку отриману інформацію. Особливо будьте уважні при отриманні електронною поштою листів від Інтернет-провайдерів або постачальника інформації з проханням оновити або знову ввести дані про свою кредитну картку для подальшої оплати послуг. Необхідно виявляти максимальну обережність, вирішивши повідомити будь-кому особисті даніі. При оформлення кредитних карт обов'язково замовляйте СМС- сповіщення про рух коштів на рахунку та встановіть оптимальний для вашого користування добовий ліміт зняття коштів.

Інтернет-благодійність

Дошки і форуми в Інтернеті просто переповнені історіями, що змушують нас пройнятися чужою бідою. Як правило, в таких розповідях головними темами стають проблеми зі здоров'ям, житлом, різні трагічні випадки тощо. Деякі історії виявляються дійсно правдивими. Але, як правило, така інформація відповідає дійсності на відомих інформаційних ресурсах або сайтах спеціалізованих організацій: благодійних фондів, фондів допомоги, благодійних проектів тощо.

Перш ніж перераховувати кошти для допомоги людям, чия історія вас зачепила, переконайтесь, що це сайт існуючої благодійної організації, почитайте відгуки чи інформацію щодо зазначених організацій на інших інтернет-ресурсах чи у компетентних осіб.

СЗГ УМВС України

у Вінницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Підприємливому ...
Наступна новина: Активісти доставлятимуть на ...

КОМЕНТАРІ