Хмельницькі рятувальники взяли участь у навчальному  стажуванні в Республіці Польща

Хмельницькі рятувальники взяли участь у навчальному стажуванні в Республіці Польща

26.11.14 09:36 0 670
Посилення співпраці з польськими колегами у сфері цивільного захисту дає можливість українським рятувальникам ознайомитися з організацією і функціонуванням Державної Пожежної Служби Республіки Польща та національної системи порятунку і пожежогасіння. Рятувальники Хмельниччини, яких очолює Болібрух Борис Васильович, отримали чудову нагоду брати участь у навчальному стажуванні на базі профільних навчальних закладів та пожежних частин сусідньої країни. Це партнерство стало можливим завдяки двосторонній домовленості, досягнутій під час другого засідання українсько-польської Комісії з питань рятування та захисту населення в умовах надзвичайних ситуацій і міжнародної конференції «Взаємодія – основа ефективного рятування».

Впродовж 17-21 листопада п'ятеро рятувальників Хмельниччини стажувались у м. Новий Сонч на базі факультету підготовки фахівців аварійно-рятувальних команд Державної школи пожежної охорони міста Кракова Республіки Польща. Тижнева програма навчання була надзвичайно насиченою як теоретичним, так і практичним матеріалом. Особлива увага надавалась рятуванню та наданню домедичної допомоги під час пожеж, а також практичному відпрацюванню реанімації потерпілого та спеціалізованих рятувальних робіт у різних умовах, зокрема на воді, під час недостатньої видимості, при дорожньо-транспортних пригодах, тощо.

Велику роль у професійній роботі польських пожежників відіграють практичні вправи на муляжах та тренажерах із медичного рятування потерпілих. Так, наприклад, під час автопригоди рятувальники повинні надавати медичну допомогу першими, коли до місця події ще не прибули фахові медики. Тож особлива увага була акцентована саме на наданні допомоги в першу «золоту годину» – той час, коли організм вмикає свої компенсаторні можливості і бореться за життя – можна врятувати до 80% постраждалих.

Наступним етапом підготовки українських рятувальників стали практичні вправи на воді – надання невідкладної долікарської допомоги людині, яка почала тонути. Крім того, працівники ДСНС долучилися до проведення рятування потерпілих з-під завалів. За тактичним задумом навчання, потерпілий опинився на глибині 15 м під залізобетонними брилами, а щоб ускладнити завдання, навчання відбувалося в нічну пору доби. Під час цього відпрацювання українські рятувальники мали змогу застосувати на практиці спеціальне пошукове та медичне обладнання, що знаходиться на оснащенні польських рятувальників. Незважаючи на їх відмінності і мовний бар'єр, рятувальники злагоджено та оперативно впоралися з вищезазначеними завданнями.

Після завершення стажування рятувальники Хмельниччини отримали документи, що засвідчують проходження курсів із медичного рятування та підвищення професійної майстерності.

У рамках цього проекту була запланована й цікава культурно-екскурсійна програма визначними місцями Польщі, зокрема старими частинами міст Краків та Новий Сонч.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ