Житомирські правоохоронці закликають усіх,хто потерпає від будь-яких проявів сімейного насильства,заявляти про це вголос

Житомирські правоохоронці закликають усіх,хто потерпає від будь-яких проявів сімейного насильства,заявляти про це вголос

27.11.14 17:03 0 655
З 25 листопада по 10 грудня поточного року на території Житомирщини, як і по всій Україні, триває Всесвітня акція «16 днів проти гендерного насильства», спрямована на привернення уваги до проблем насильства в сім'ї, а також активізації діяльності державних структур і громадських організацій щодо запобігання насильству, захисту прав жінок в Україні та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

Потяг до насильства – доля слабких людей. Адже насильство – перш за все, приниження жертви, зведення її до свого рівня і нижче: тільки таким чином насильник, який просто не в змозі „піднятися” самостійно, перестає хоча б на деякий час почувати себе у чомусь обмеженим...

Для протидії всім формам насильства, а також забезпечення прав людини загалом органи та підрозділи внутрішніх справ Житомирщини вживають додаткових заходів щодо попередження злочинних проявів, які виникають у результаті протиправного розв'язання сімейних конфліктів між правопорушником та потерпілим. До їх проведення залучаються міліціонери з числа працівників служб дільничних інспекторів, карного розшуку, кримінальної міліції у справах дітей та інших підрозділів.

Як повідомив начальник міліції громадської безпеки УМВС України в Житомирській області Юрій Лебідь, на обліках в органах внутрішніх справ регіону перебуває понад 3,1 тисячі осіб, що вчиняють насильство в сім'ях.

Працівниками міліції у поточному році здійснено декілька тисяч виїздів на сімейні конфлікти, сотні повідомлень не знайшли свого об'єктивного підтвердження. Стосовно осіб, які скоїли повторне насильство в сім'ї, винесено 149 захисних приписів, ще понад 300 чоловіків направлено на проходження корекційних програм.

Декілька слів про насильство фізичне. Його основи пов'язані не так з демонстрацією наявної у чоловіка сили, як є головною ознакою безсилля. Як переконливо доводять результати різних соціологічних досліджень, чоловік, схильний до рукоприкладства, неадекватно, з ревністю реагує на різні соціальні ситуації. Йому здається, що дружина зраджує його, а отже вдається до паніки.

Інша причина виникнення конфліктної ситуації із застосуванням фізичної сили – претензії дружини, наприклад, вимога або прохання не пити з друзями. Провокацією до побиття можуть бути й висловлені сумніви і насмішки щодо планів або якихось дій з боку чоловіка. Зазвичай такі чоловіки впевнені, що мають право на рукоприкладство, оскільки його дружина вже проявила ворожі наміри.

Розповсюдженим є й побиття жінки чоловіком, який перебуває далеко не у тверезому стані. Таким чином найчастіше чоловіки „діляться” зі своїми половинами проблемами, що їх турбують. Причому, чоловік спочатку заподіє тілесні ушкодження, а протверезівши, вибачиться і вкотре пообіцяє, що подібного більше не трапиться. Проте, як показує дійсність, своїх обіцянок він дотримується до наступного згубного впливу алкоголю на його слабку психіку.

Слід зазначити, що елементарна неповага один до одного, що породжує сімейні конфлікти з елементами будь-якого насильства, частенько призводить і до непоправних наслідків.

За словами начальника міліції громадської безпеки УМВС Житомирщини Юрія Лебедя, на території нашої області упродовж року правоохоронцями зареєстровано 22 тяжких злочини, скоєних на сімейно-побутовому ґрунті, з них 3 вбивства та 19 випадків нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Звісно, непорозуміння та суперечки – невід'ємна частина подружнього життя. Проте спробуйте об'єктивно оцінити ситуацію у своїй родині й вирішити: претензії вашої другої половинки – це тимчасовий і невластивий для ваших стосунків період чи, навпаки, постійний терор.

Аби захистити себе та дітей від домашніх дебоширів, найперше, зверніться до дільничного інспектора міліції, який обслуговує територію, на якій ви проживаєте.

– Не бійтеся заявляти про свої образи вголос, - рекомендує Юрій Лебідь. – Міліціонери візьмуть під контроль вашу ситуацію і наступного разу не дозволять вас скривдити.

Приведені нижче поради, сподіваємося, допоможуть жінкам обрати правильну позицію під час критичних ситуацій та допоможуть врешті її позбутися:

- не намагайтеся відповідати агресією на агресію домашнього дебошира, не підвищуйте на нього голос, не демонструйте свого озлоблення та спробуйте контролювати свій емоційний стан;

- намагайтеся говорити з кривдником максимально спокійно, зрозуміло, чітко передаючи свої почуття і переживання. При цьому ваші жести та міміка не повинні викликати агресії з боку кривдника;

- не мовчіть! Розкажіть про свою проблему рідним, близьким, друзям (людям, яким довіряєте найбільше) та обов'язково зверніться за допомогою до спеціалістів;

- намагайтеся уникати суперечок у ванній кімнаті, на кухні, де є гострі та ріжучі предмети. Якщо суперечки уникнути не вдається, намагайтеся знаходитися в кімнаті так, щоб у разі необхідності можна було би легко вийти;

- домовтеся із своїми сусідами, щоб вони викликали міліцію у випадку, коли почують крик з вашого помешкання;

- заховайте запасні ключі від квартири (машини) так, щоб можна було б взяти їх і швидко покинути помешкання у разі небезпеки. Заздалегідь знайдіть місце, куди зможете піти у разі небезпеки.

- зверніться за допомогою до правоохоронних органів: зателефонуйте до міліції за номером 102 або до дільничного інспектора. У міліції ви отримаєте направлення на проходження судово-медичної експертизи у разі наявності тілесних ушкоджень. Висновок експерта засвідчить ступінь тяжкості нанесених побоїв та стане вагомим доказом у суді.

Заходи, що вживаються працівниками міліції щодо попередження насильства в сім'ї, полягають у постійному контролі за підобліковими особами та проведенні з ними профілактичних бесід. Не зайвим буде ще раз звернутися до обох конфліктуючих сторін: найкращий спосіб профілактики будь-якого насильства – не принижувати оточуючих, за будь-яких обставин. Саме з принижених, слабких, з часом виростають жорстокі, відчайдушні, безрозсудні насильники! І вже якщо ви не хочете появи чи продовження проявів насильства у власній сім'ї – поважайте один одного. Тоді ні в кого з вас не буде потреби доводити свою значимість шляхом приниження інших.

СЗГ УМВС України

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Лучанина оштрафують за ...
Наступна новина: Вінничина: спорткомплекс ...

КОМЕНТАРІ