У Львові відкрилася документально-наукова виставка «Вбивство голодом – геноцид!»

У Львові відкрилася документально-наукова виставка «Вбивство голодом – геноцид!»

27.11.14 12:20 0 572
У Львівському палаці мистецтв відкрилася документально-наукова виставка «Вбивство голодом – геноцид!».

Виставку готували ще минулого року – до 80-х роковин Голодомору 1932-1933 років. Були підготовлені виставкові стенди, але через початок Майдану її довелося перенести.

Експозиція із 24 плакатів до 15 березня буде подорожувати по всіх районних центрах і великих містах Львівщини. У кожному з міст вона затримається на чотири-п’ять днів, вхід на виставку – безкоштовний. З 1 грудня її можна буде оглянути у Дрогобичі, потім у Моршині, Стрию та інших містах області.

«Над цією виставкою працювало понад два десятка істориків з усіх регіонів України. Зокрема, зі Львова це історики Андрій Козицький, Ярослав Папуга, Олег Павлишин і Євген Ланюк. На виставці представлена не лише тема безпосереднього Голодомору, а також і його передумови та наслідки. Тобто охоплено широке коло питань», – зазначив координатор проекту «Історичні діалоги» Михайло Галущак.

Кандидат історичних наук, автор книги «Західна Україна і Голодомор» Ярослав Папуга розповів, що на виставці представлені також матеріали про те, як українці, яким у той час пощастило жити за межами Радянського Союзу, реагували на ті страшні події, що відбувалися в радянській Україні.

«У них було бажання допомогти співвітчизникам за Збручем. Були спроби надати їм допомогу, спроби врятувати тих, кому вдалося втекти. Були масові акції протесту проти Голодомору. Були й такі радикальні засоби протесту, як убивство працівника радянського консульства у Львові. Безперечно, все, що могли в тих умовах, західні українці зробили, аби допомогти своїм братам, які потерпіли від Голодомору», – зазначив він.

« ця виставка є конче потрібна. З нею має ознайомитися якнайбільше мешканців Львівщини і найголовніше – молоде покоління. Бо якщо ми не зробимо висновків з уроків минулого, ми не зможемо побудувати належної Української держави на майбутнє», – заявив перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Йосиф Ситник.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ