Трагедія ХХ ст. у тому,що малі народи не мають спікерів,– Козицький

Трагедія ХХ ст. у тому,що малі народи не мають спікерів,– Козицький

27.11.14 09:05 0 599
Якщо пропорційно уявити депортацію цілого народу і перекласти це на великий народ, то це приблизно, перефразовуючи Михайла Достоєвського: Якщо б китайці переселили усіх росіян. Примусове переселення 140 мільйонів – це була б масштабна подія. Але з погляду народу та історії – немає різниці чи народ має 200 тис чи 140 мільйонів.

Про це зазначив доцент кафедри Нової та новітньої історії зарубіжних країн ЛНУ ім. І.Франка Андрій Козицький під час розмови приуроченій 70-тій річниці від початку депортації українців із Закерзоння та кримських татар.

Всі знають про трагедію євреїв, менше людей знають про трагедію циган. А хто знає про трагедію балкарців? Маленького народу, який налічував 40 тис осіб. Кримських татар налічувало сотні тисяч, але через те, що немає людей, які б піднімали ці питання на міжнародному рівні, на рівні наукових досліджень – трагедії менших народів залишаються менш відомими.

«Депортації малих народів радянською владою, – за словами Андрія Козицького, – почались ще у 1943 р. Перед тим, як виселити кримських татар, більшовики виселили з Північного Кавказу балкарців, карачаївців, чеченців та інгушів. Зі степів Калмикії – калмиків. Під час депортації кримських татар були використані офіцери, які вже мали подібний досвід. За події у Криму вони, до речі, отримали бойові нагороди, – Орден Суворова, – що зовсім виглядає цинічно. В радянській традиції і за статутом Ордену він присвоювався тільки за перемогу над чисельно переважаючим противником».

У 1944 р. з Криму також були депортовані німці, італійці, греки, болгари і представники ще кількох мусульманських народів. Історик зазначив, що порівняно з примусовим переселенням кримських татар (бл.200 тис) чи українців Закерзоння (бл.700 тис.), депортації вищезазначених народів були не настільки масовими, але для тих людей це не менша трагедія.

Однією із причин депортації кримських татар історик розглядає геополітичні розрахунки Радянського Союзу. Існують свідчення про плани війни проти Туреччини у якій кримські татари розглядались, як п’ята колона. Російська влада вже мала досвід вирішення подібного питання, коли після Кримської війни 1853-56 рр. тисячі кримських татар було розстріляно або засуджено до тривалих термінів ув’язнення. Причиною цьому була співпраця з французькими, англійськими та турецькими військами, що воювали проти Російської імперії. Тоді ж десятки тисяч кримських татар були примушені до еміграції до Туреччини. Внаслідок цього, зараз на Кримському півострові живе менше кримських татар, аніж у Туреччині.

На думку Андрія Козицького, головною ж причиною примусових переселень було відчуття впевненості: «Режим, який депортує настільки впевнений у своїх силах, що він не боїться відповідальності і він може це зробити знову і знову, бо й не таке робив до цього».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопіль: сергій Надал ...
Наступна новина: ДТП НА ВОЛИНІ: ПОГОДНІ ...

КОМЕНТАРІ