Представники влади,бізнесу та громадянського суспільства Вінниччини обговорили проект документу «Зелена книга електронного урядування в Україні» (+фото)

Представники влади,бізнесу та громадянського суспільства Вінниччини обговорили проект документу «Зелена книга електронного урядування в Україні» (+фото)

28.11.14 15:26 0 703
У м.Вінниця в конференц-залі ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» обговорили стратегію електронного урядування в Україні. Під час круглого столу на тему: «Цифровий порядок денний для України. Зелена книга: стратегія політики е-урядування» представники Робочої групи, що діє при віце-прем'єр-міністрі з питань регіонального розвитку та ЖКГ, представили «Зелену книгу державної політики у сфері електронного урядування в Україні». Це проект документу, до якого фахівці та громадськість вноситимуть свої пропозиції ще протягом трьох тижнів, після чого стартує розробка більш деталізованих документів – так званих «Білих книг е-урядування».

Захід проведено за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації.Участь у спілкуванні взяли представники місцевої влади, бізнесу та громадянського суспільства.

Як розповів співголова Робочої групи з розробки урядової політики в сфері розвитку е-урядування Олег Левченко, стратегія політики електронного урядування включає в себе 4 головних напрямки. Перший – електронний документообіг - дозволяє пришвидшити обмін інформацією між органами влади, усунути використання паперових довідок і спростити процес взаємодії між органами влади, другий – це надання електронних послуг (зокрема, адміністративних), третій – відкритість влади та доступ до урядових даних; четвертий – електронна демократія, тобто участь громадян в ухваленні рішень.

Директор департаменту регіонального економічного розвитку Вінницької обласної державної адміністрації Олександр Якубик під час прес-конференції, присвяченої проведенню даного заходу, зазначив, що влада має на меті забезпечити відкритість, цивілізованість та європейські стандарти і норми співпраці з громадянами, і найоптимальнішим вирішенням цього завдання є впровадження надання електронних послуг.

Щоб кожен громадянин міг без обмеження і приховування отримати послугу чи інформацію при найменших затратах часу, коштів та інших ресурсів. Всі ці 4 напрямки стратегії е-урядування будуть мати успіх, якщо розвиватимуться синхронно і системно. Для цього і був презентований до обговорення проект «Зелена книга», в процесі його обговорення наголошується на деяких проблемних питаннях та напрямках, які необхідно вирішити. Назад шляху у нас немає – ми хочемо стати цивілізованою європейською державою.

"Область не один рік працює, щоб забезпечити надання адміністративних послуг за тими стандартами, які б задовольняли громадян. Найкращі адміністративні центри з надання електронних послуг розташовані у Вінниці, є міста і райони, в яких цей процес відбувається більш успішно, а є такі райони, де впровадження е-урядування лише стартує", - зазначив Олександр Якубик.

- Дуже дієву допомогу надають міжнародні експерти, які мають практичний досвід і теоретичні напрацювання в напрямку побудови інфраструктури для електронного урядування на державному, центральному рівні, - розповів директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко, якого Олег Левченко представив як одного з розробників і впроваджувачів кращої в Україні – вінницької – системи електронного врядування.

Також учасники обговорення відзначили, що впровадження е-урядування на державному рівні не лише дозволить органам влади скоротити час виконання своїх функцій, а громадянам – скоротити час отримання послуг та підвищити їх якість. Це також зменшитьвплив людського фактора, що призведе до зменшення ймовірності корупційних дій.

Підсумовуючи обговорення, співголова Робочої групи з розробки урядової політики в сфері розвитку е-урядування Олег Левченко наголосив на важливості врахування всіх зауважень та пропозицій від фахівців ще на початковому етапі реалізації проекту.

Він повідомив, що з текстом «Зеленої книги е-урядування» можна ознайомитися на сайтіhttp://etransformation.org.ua/2014/11/17/318/), а пропозиції та зауваження до тексту проекту Робоча група приймає за адресою info.etransua@gmail.com.

За підсумками круглого столу його учасники підготували низку пропозицій щодо вдосконалення проекту книги.

Для довідки:

«Зелена книга» – це документ, який використовується урядами демократичних країн для декларування та обговорення головних напрямів та змісту державної політики у тій чи інші сфері. Головною особливістю Зеленої книги є те, що цей документ з реалізації державної політики передує розробці конкретних нормативно-правових актів та ухваленню рішень і передбачає попереднє ретельне вивчення та відкрите публічне обговорення ключових проблем в певній сфері державної політики, а також способів їх вирішення. Конкретні рішення органів влади розробляються та ухвалюються на виконання тієї державної політики, яка викладена у Білій книзі, що розробляється за результатами Зеленої книги. Таким чином забезпечується цілісність, системність та послідовність у проведенні державної політики, прозорий та відкритий до пропозицій заінтересованих сторін процес її підготовки.

Окрему увагу при розробці Зеленої книги приділяють процесам публічних та експертних консультацій та обговорення з метою виявлення, формулювання та встановлення альтернативних способів розуміння проблем та підходів до їх вирішення, які пропонують заінтересовані сторони аби за їх результатами запропонувати максимально збалансований варіант відповідної державної політики.

З метою досягнення конкретних цілей та результатів в винесеному на обговорення проекті Зеленої книги автори пропонують обмежитись чотирма базовими напрямками електронного урядування, а саме: електронна взаємодія органів влади, надання електронних послуг, відкриті данні та електронна демократія (участь громадян в урядуванні).

Документ підготовлено Робочою групою з розробки урядової політики в сфері розвитку електронного урядування при Віце-прем'єр-міністрові України – Міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Гройсмані В.Б. за участі експертів групи Е-урядування Реанімаційного пакету реформ.

Партнерами заходу виступають: Державне агентство з питань е-урядування України, Робоча група з розробки урядової політики в сфері розвитку електронного урядування при Віце-прем'єр-міністрові – Міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, В. Гройсманові, Міжнародний фонд «Відродження», National Democratic Institute, United State Agency International Development.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк може долучитися до ...
Наступна новина: Розроблять стратегію ...

КОМЕНТАРІ