На аукціоні у Лондоні дев’ять із десяти українських лотів пішли з молотка

На аукціоні у Лондоні дев’ять із десяти українських лотів пішли з молотка

28.11.14 08:59 0 775
25 листопада в Лондоні пройшов аукціон Sotheby's у секції Східноєвропейське сучасне мистецтво (сучасного Сходу). За підсумками аукціону дев'ять із десяти українських лотів пішли з молотка.

На аукціоні було представлено 10 робіт українських авторів, серед яких: творіння Віктора Сидоренка, Олега Тістола (окремо, а також проект з Миколою Маценком – «Нацпром»), Романа Мініна, скульптора Назара Білика, Оксани Мась, Олександра Животкова, Олега Кулика, Павла Макова та Бориса Михайлова.

«Аукціон для українців пройшов дуже добре, чого не можна було сказати про російських художників. Всього було продано 33 лоти з 70 представлених, дев’ять з яких – українські. Вперше на лондонських торгах українські художники забирають собі майже третину всіх продажів», – розповів співвласник аукціонного дому «Золотий перетин» («Золотое сечение») Михайло Василенко.

Найжвавіші торги були за роботу Олега Тістола «Кавказ». Її оцінювали у 5-7 тис. фунтів стерлінгів, а продали за 15 тис. фунтів. Цю роботу два роки тому продали на київському аукціоні за 5500 доларів, зазначає Михайло Василенко.

«Таким чином, ціна зросла більш ніж в 4 рази – до $ 23500», – уточнює він.

Роботу Оксани Мась купили за аналогічну суму – 15 тис. фунтів, при початковій оцінці у 8-12 тис. фунтів.

Торги йшли також за картину Романа Мініна, яку продали за 5250 фунтів (оцінка – тис 2-3). Робота Віктора Сидоренка – лот якого був найдорожчим українським на минулому аукціоні – пішла з молотка за 20 тис. фунтів. Спочатку вона оцінювалася у 15-20 тис. фунтів.

«Наші автори продовжують завойовувати увагу європейських і вітчизняних колекціонерів. З іншого боку, помітно погіршилися торги російським мистецтвом. Багато топ-лотів російського сучасного мистецтва не продали. Мабуть, санкції все-таки працюють», – пояснює Михайло Василенко.

Загальна сума продажів становила 1104875 фунтів стерлінгів, з яких на частку українських робіт припадає 82 тис. фунтів.

«Ціни у нас значно нижчі, ніж у росіян. При цьому, якість дуже висока. Все ж роботи першої десятки українських художників повинні коштувати більше як $ 100 тисяч, щоб мати мати можливість конкурувати на світовому інвестиційному ринку мистецтва. Однак, це буде можливо після виходу країни з кризи», – резюмує Михайло Василенко, повідомляє artukraine.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ