Розроблять стратегію регіонального розвитку Тернопільщини до 2020 року

Розроблять стратегію регіонального розвитку Тернопільщини до 2020 року

28.11.14 15:36 0 761
Процес розроблення стратегії регіонального розвитку Тернопільської області до 2020 року з урахуванням європейського досвіду обговорювали під час круглого столу, що відбувся 27 листопада у Тернопільській облдержадміністрації. Участь у ньому взяли заступник голови адміністрації Леонід Бицюра, керівники структурних підрозділів адміністрації та представники громадських організацій.

Леонід Бицюра зазначив, що діюча стратегія, яка була розроблена до 2015 року, практично вичерпала свою актуальність‚ тому є потреба в розробці нових, конкретних інвестиційних проектів у рамках визначених пріоритетних напрямів та їх реалізації на територіальному рівні.

«Разом з тим ми повинні будувати стратегію на реалістичних засадах, адже в державі криза, -продовжив Леонід Олексійович. - Для цього ми повинні зрозуміти особливості та визначити слабкі і сильні сторони нашої області. Судячи з уже наявних досліджень, картина маловтішна. З-поміж своїх сусідів Тернопільщина істотно відстає за багатьма показниками. І наше завдання подолати ці диспропорції».

За словами заступника голови адміністрації, незважаючи на стереотип екологічно чистої області, у водойми краю щороку стікає 2 млн куб.м неочищених стоків, 80% сміттєзвалищ несертифіковані, лише 1% населених пунктів мають підготовлені схеми санітарної очистки.

Для успішного подолання проблем області потрібно розробити правильну стратегію регіонального розвитку, переконаний голова громадської організації «Дослідницький центр соціальних технологій» Ігор Гірчак. За його словами, стратегія розвитку Тернопільщини повинна базуватися на основі кращої європейської практики.

«Процес стратегування починається з соціально-економічного аналізу, потім вибирається бажаний сценарій розвитку, визначаються сильні та слабкі сторони, можливості та загрози і на основі аналізу всього вимальовується стратегія розвитку, -зазначив Ігор Ярославович. - Стратегування має завершуватись на рівні конкретних проектів та орієнтуватись на конкретні результати. Для їх досягнення потрібно визначити 3 або 4 стратегічні цілі, але не більше».

Ігор Гірчак наголосив на важливості залучення до процесу громадських організацій, представників наукових, молодіжних організацій та підкреслив, що стратегування має бути публічним та відкритим.

Як зазначила директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва обласної державної адміністрації Галина Воляник, наразі формуються тематичні групи та відбувається аналіз галузей краю за останні 10 років.

«В результаті цього аналізу ми розробимо галузеві підпроекти, на які очікуємо фінансування з Європейського Союзу», - розповіла Галина Миколаївна.

Довідково:

Круглий стіл відбувся в рамках проекту «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з Громадською організацією «Дослідницький центр соціальних технологій» у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів, Інститутом громадянського суспільства, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», Офісом Ради Європи в Україні за підтримки Європейського Союзу.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ