Хмельницька область: волонтери активно долучились до попередження пожеж у сільській місцевості

Хмельницька область: волонтери активно долучились до попередження пожеж у сільській місцевості

29.11.14 10:34 0 775
Щороку пожежі забирають десятки, а то й сотні людських життів, у дим і попіл перетворюється роками нажите майно. Рятувальники, щоб вберегти людей від цього лиха, повсякчас навчають громадян правил пожежної безпеки під час подвірних обходів на селі. До проведення цієї вкрай важливої роботи долучаються працівники соціальних служб, міліція, медики, представники засобів масової інформації, а останнім часом – волонтери.

На пропозицію проведення профілактично-роз’яснювальної роботи в населених пунктах області відгукнулися студенти Хмельницького Національного університету, що здобувають професію соціального працівника та педагога. Студенти пройшли спецкурс підготовки волонтерів на базі Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області. Викладачі Центру прочитали для них лекції та провели тренінги, під час яких висвітлили теми щодо пропаганди та методики організації інформаційно-просвітницької роботи серед населення з питань пожежної безпеки.

Щоб застосовувати набуті знання на практиці, 28 листопада студенти-волонтери, «озброївшись» відповідними знаннями та тематичними листівками, вирушили в Городоцький район. Він був обраний не випадково, адже з початку року тут сталося 34 пожежі, на яких виявлено вісім загиблих осіб. Перед початком подвірних обходів у селі Чорниводи начальник сектору профілактичної роботи та розслідування пожеж Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Євген Молотай проінструктував молодь та роздав списки селян, що входять до «групи ризику», а це одинокі, престарілі, неблагонадійні громадяни та багатодітні сім’ї. Крім того рятувальник зазначив, що з настанням осінньо-зимового періоду, у намаганні зігріти свої оселі, громадяни починають активніше використовувати електрообігрівачі, пічне опалення, вдаються до саморобних, не завжди безпечних методів обігріву. У такі періоди в рази збільшується статистика загорянь у житловому секторі, яка нерідко фіксує і трагічні, часто непоправні наслідки.

Далі учасники профілактичного рейду розділились на три групи та в ході подвірних обходів роздавали тематичні пам’ятки та листівки, навчали людей правилам влаштування та експлуатації пічного опалення, газових й електропобутових приладів. Крім того, волонтери потішили дітвору солодощами, а найбільш соціально незахищеним селянам надали продукти харчування. Під час відпрацювання житлового сектору рейдові бригади відвідали чимало багатодітних сімей та одиноких, неблагонадійних і пристарілих осіб, адже ці люди найчастіше нехтують безпекою. Основне завдання рятувальників та волонтерів – організувати соціальну підтримку таким громадянам. А це можна зробити шляхом привернення уваги до проблеми з боку органів місцевого самоврядування та організації адресної інформаційно-роз’яснювальної роботи.

Після важкого робочого дня студентка-волонтерка 5 курсу Тетяна висловила сподівання, що така співпраця стане взаємокорисною: поменшає нещасних випадків, пов’язаних із пожежами у житловому секторі, адже селяни отримали необхідну інформацію, що вбереже їх від лиха. А сьогоднішній захід – це безцінний досвід практичної роботи, оскільки соціальні працівники покликані найчастіше допомагати людям у важких життєвих ситуаціях, із тягарем проблем і бід.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ