Коханкам повстанців відрізали волосся. А після 1945-го таких жінок страчували,– «Історична правда»

Коханкам повстанців відрізали волосся. А після 1945-го таких жінок страчували,– «Історична правда»

29.11.14 11:05 0 766
Війна – це не лише бої та подвиги. Насправді, на війні траплялися і такі речі, як кохання, сексуальне насилля та проституція. Ці факти можна відшукати в архівах радянських спецслужб і в документах Служби безпеки ОУН.

Про це йдеться у сюжеті програми «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щочетверга о 22:00) на телеканалі ZIK.

«Якщо повстанець закохався й одружився, він мав право на особисте життя. Але за ним завжди стежили і дивилися сотні побратимів, і, звичайно, усамітнитися на приватні стосунки було, практично, неможливо. Керівники повстанців певною мірою обмежували сімейне життя повстанців, адже воно могло зашкодити повстанським інтересам», – зазначив кандидат історична наук Володимир Гінда.

Відтак, щоб не ставити під загрозу учасників підпілля, будь-які сексуальні контакти між повстанцями були заборонені. Але де-факто, і в Червоній армії, і в українському підпіллі існували «польові дружини».

Навіть головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу часто закидають, що командира із його зв’язковими пов’язували не лише робочі моменти.

«Цитуючи особисто Шухевича, згадую, що він визнавав, що в першу чергу він оцінює жінку, яка з’являється на порозі його криївки, або з якою він вперше знайомиться, за її зовнішністю і лише потім з’ясовує наскільки цінною вона є як учасниця підпілля», – розповів президент Української асоціації досліджень жіночої історії Оксана Кість.

Ба більше. З документів КДБ відомо, що знаменитий генерал УПА Василь Кук, будучи вже одруженим з Уляною Крюченко, мав інтимні відносини із керівницею юнацтва Бережанського окружного проводу Галиною Скасків.

Щоправда, цікаво те, що карали за нестатутні відносини здебільшого жінок, а не чоловіків. Наприклад, коханку Кука Галину Скасків, якби її не заарештував КДБ, найімовірніше, понизили б в посаді. А от жінок нижчих посад карали жорстокіше – відрізали їм волосся. Втім, вже після 1945 року таких жінок узагалі страчували.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові у Стрию водій ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ