В Чернівецькій області "Нічого особистого,тільки гаманець…"

В Чернівецькій області "Нічого особистого,тільки гаманець…"

29.11.14 14:24 0 878
Крадіжки з кишень та сумок у пасажирів громадського транспорту на Буковині почастішали в рази. І справа не лише у тому, «що нема за що жити, де заробити», «в країні – війна» (стандартні відмазки злодіїв), а й у звичайній безпечності самих постраждалих, які всім своїм виглядом демонструють недбале ставлення до збереження особистих речей.

«Пістолет у сітці з картоплею «за Нікуліним», набиті купюрами гаманці й дорогі смартфони в задніх кишенях, що аналогічно закликові «Ласкаво просимо», – далеко не повний перелік того, як наш народ сам провокує злодіїв на злочин. У міліцейській практиці був випадок крадіжки 18 тисяч доларів, які господар, загорнувши в газету, перевозив тролейбусом в… поліетиленовому пакеті.

За словами заступника начальника управління карного розшуку Чернівецького обласного УВС, підполковника Миколи Лазорка, для боротьби з кишеньковими злодіями на Буковині створено цілий відділ спеців, які знають так званих «щипачів» в обличчя, оскільки серед них переважають особи, що не раз відбували покарання у місцях позбавлення волі за крадіжки, а повернувшись назад, брались за звичне «ремесло». Всі ці люди перебувають на міліцейському обліку, їхні фотографії зберігаються у базі даних, з ними проводять постійну профілактичну роботу, відстежують спосіб життя і контролюють поведінку на волі. Однак скільки злодія не контролюй…

Як свідчать факти й статистика, рано чи пізно його знов потягне на «подвиг».

У міліцейських справах фігурують злочинці, які за кишенькові крадіжки були засуджені по 8-10 і більше разів. Нинішнього літа у жительки Чернівців Марини Т. в тролейбусі викрали гаманець, де зберігалось 280 доларів США, паспорт та банківська картка. Працівники управління карного розшуку УМВС області затримали зловмисника. Ним виявився «профі», який вісім разів був судимий саме за цей вид злочину. Підполковник Микола Лазорко каже, що рідко хто з тих, хто має злодійські навички і тюремний стаж, бере до рук лопату чи заробляє на хліб іншим, чесним шляхом. Звиклі до легких грошей, ці люди знов і знов виходять на полювання за гаманцями.

Відома у міліцейських колах 79-річна кишенькова злодійка на прізвисько Матінка Етуш з Ужгорода, яка промишляла по всій Україні, в тому числі й у Чернівцях, і на рахунку якої понад 20 судимостей – яскраве тому підтвердження. Етелла Товт (справжнє ім'я) на обліку в міліції ще за часів Микити Хрущова. У кримінальному світі таких, як вона, називають «щипачами». Це «фахівці», які за допомогою пінцета, леза, заточеної монетки або навіть гострого нігтя можуть без проблем дістати потрібну річ з будь-якої кишені або сумки. Кілька разів Етелла відбувалася умовними термінами та йшла красти знову. А одного разу не втрималась – вкрала гаманець… прямо в суді. Крадійка, яка у свої майже 80 може з легкістю обчистити будь-яку кишеню, скаржиться правоохоронцям, «що вона не винна, бо не може й дня жити, щоб не красти». Психологи називають таку хворобливу залежність клептоманією.

Як стверджують міліціонери, клептомани-крадії відрізняються від інших крадіїв тим, що їм не важливо, що саме, в кого й скільки красти, бо це не спосіб збагатитись за рахунок інших. Такі люди, набувши певної майстерності в кримінальному ремеслі, скоюють крадіжки переважно з цікавості до самого процесу.

Що ж до кишенькових злодіїв, які промишляють у нашій області, то, за словами Миколи Лазорка, це переважним чином особи, які у громадському транспорті крадуть задля того, щоб не втратити кваліфікації. Як правило, крадії паралельно займаються крупнішим «уловом». У межах Чернівців діють до 30 кишенькових злодіїв, усі місцеві, заїжджі з інших областей якщо й бувають, – то здійснюють крадіжки переважно на Калинівському ринку.

– Цей ринок, – головний біль правоохоронних органів, бо через легковажність відвідувачів крадіжки грошей та товару трапляються практично щодня. В основному злодії викрадають цінні речі з відкритих сумочок або з кишень верхнього одягу і мають одного чи навіть більше напарників. Один штовхає жертву чи притискає у бік, інший занурює руку в сумку чи кишеню. Як свідчить міліцейська практика, злодії обирають неуважних, нетверезих та немісцевих осіб, – каже підполковник Лазорко.

За його словами, на Калинівському ринку є цілий підрозділ міліції, який займається затриманням злодіїв. По допомогу до них, однак, звертаються не всі постраждалі. Мотивація проста: не хочуть витрачати час на тяганину зі слідством. Тим часом, як запевняє Микола Лазорко, це є головною помилкою людей, які або самі «проковтнули» проблему – втрату грошей чи цінностей, або бачили як крадуть в когось і не повідомили правоохоронні органи. Тиждень тому в неділю на базарі «гастролювала» ціла група жінок циганської національності. Чорноокі ворожки попри приставання ледь не до всіх «поворожити на руці» йшли торгівельними рядами і змітали все, що лежало на прилавках. На очах у автора ромули на ходу взяли дві сумки і не оглядаючись пішли далі, передаючи крадене з рук у руки. Попереджена про це власниця магазину догнала циганок і відібрала товар, але до міліції не зверталась.

Тим часом, з прийняттям нового Криміна­льного кодексу, де в окремі статті було внесено суттєві поправки, тій же міліції стало складніше притягати до відповідальності крадіїв. Щоб затримати зловмисника, потрібно перш за все впіймати його на гарячому, вилучити речовий доказ і мати декілька свідків. Якщо доказова база достатня і злодія затримали, не факт, що він сяде у тюрму. Наш гуманний і «справедливий» суд, керуючись ще лояльнішими статтями Кримінально-процесуального кодексу, мо­же навіть відпустити злодюгу під заставу. Сума застави майже символічна як для такого роду діяльності – від 3 до 5 (рідко коли більше) тисяч гривень. Опинившись після КПЗ на вулиці, деякі профі «відбивають» ці гроші за день. Відтак міліція знову затримує таких злочинців, а суд під внесення застави знову відпускає їх. Відчуваючи таку безкарність, злодії по-справжньому нахабніють і продовжують обкрадати людей на ринках та в громадському транспорті.

«Нічого особистого, тільки гаманець», – почув на вухо у тролейбусі студент-першокурсник ЧНУ Денис В., який пізніше виявив відсутність гаманця з власної кишені. Хлопець пригадав нахабно-усміхнене обличчя молодика в окулярах, який, тримаючи у руках журнал, притискав його на виході. Разом зі стипендією зникли банківські картки, студентський квиток та інші важливі документи.

Міліція застерігає, що злодії у транспорті можуть викрадати гаманці та мобільники під прикриттям плаща на руці, букета квітів, розкритої газети. Отож не варто в тролейбусі зазирати в чужу газету з кримінальною хронікою, бо, можливо, в цей час той самий кримінал чиниться у вас під носом, а точніше – під газетою. Один чернівчанин таким чином «начитався» майже на 1000 гривень та на пенсійне посвідчення.

Працівники правопорядку вкотре застерігають, що найперший захисник ваших цінностей – ви самі. На жаль, у тролейбусах та маршрутках їздять не лише законослухняні пасажири, а й кримінальні злочинці, які не пожаліють ні бідної студентки, ні старенького пенсіонера. У наш час «кишенькарі» витягнуть звідки хочеш гроші, навіть зі шкарпеток та, даруйте, з пазухи та нижньої білизни сільської бабці…

Анна ДАНИЛЮК,

журналіст громадсько-політичного

тижневика «Доба»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ