У Тернополі дискутують про Українське православ’я у сучасних умовах

У Тернополі дискутують про Українське православ’я у сучасних умовах

29.11.14 08:55 0 757
Всеукраїнська науково-практична конференція «Українське православ'я у контексті вітчизняної історії та суспільних трансформацій», присвячена пам'яті митрополитів Василя Липківського та Іоана Боднарчука, розпочала роботу 27 листопада у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка.

Участь у заході взяли понад 50 науковців, релігієзнавців, представників духовенства з різних областей України.

Як зазначила доктор історичних наук, професор, керівник Центру дослідження духовної культури Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Елла Бистрицька під час урочистого відкриття, місто для проведення заходу обрали не випадково, адже Тернопіль має значні напрацювання, тут уже проведено близько 30 науково-практичних релігієзнавчих конференцій.

«Для нашої єпархії це перший досвід проведення повноцінної наукової конференції, адже немає свого навчально-духовного закладу, немає богословів, які фахово постійно працюють над певною проблематикою, - зауважив архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Української Православної Церкви Київського Патріархату Нестор Писик. - На жаль, у суспільстві питання науки і церкви вважаються вузькогалузевими, бракує співпраці різних ланок суспільства з Церквою для користі народу. Ми розуміємо, як тіло без душі мертве, так і в людині її сприйняття Бога і оточуючого світу є невід'ємними від неї. Тому неможливо сприймати Церкву з позиції, що це лише внутрішня справа кожного, яка не повинна виходити назовні».

Участь у роботі конференції взяв заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра. Він акцентував увагу, що у сьогоднішній нелегкий час, який переживає наша країна, проблема духовності, розвитку релігії, як ніколи актуальна.

«Зараз питання взаємодії церкви і влади, церкви і громади, церкви і держави виходить на якісно новий рівень, - зазначив Леонід Олексійович. – Саме тому наукова конференція є всеукраїнського рівня. У 2011 році завдяки спільним зусиллям духовенства, влади міста, громадськості у Тернополі було підписано Меморандум про співпрацю. Його підтримали вищі навчальні заклади міста. Загалом, у рамках проекту було реалізовано чимало успішних кроків на різних рівнях».

За словами заступника, будь-який економічний розвиток громад базується насамперед на соціальному розвитку, на духовних і моральних орієнтирах. Лише в гармонійно розвинутому колективі можливий успіх.

«Маємо розуміти, що Росія зробила ставку на ефективну взаємодію церкви, влади і громади, - додав Леонід Олексійович.- Цього не бачити просто неможливо. Тому ми мусимо вчитися, шукати нові форми взаємодії між цими ланками, щоб бути конкурентоспроможними».

Леонід Бицюра констатував, що впродовж віків у через протиріччя між конфесіями народи зазнавали значних людських жертв. Їх кількість порівнюють з жертвами ядерних вибухів. Навіть якщо порахувати всі релігійні протиріччя, закінчуючи кінцем 19-20 століття, це є сотні тисяч людей. Неефективна взаємодія з владними органами може привести до негативних наслідків. Саме тому обласна державна адміністрація готова до співпраці і діалогу.

Заступник голови ОДА висловив сподівання,що наслідком конференції будуть практичні кроки. Насамперед – це участь духовенства у громадсько - депутатських обговореннях з різних проблем, які проведуть на Тернопільщині у грудні.

Всеукраїнська науково-практична конференція «Українське православ'я у контексті вітчизняної історії та суспільних трансформацій» завершить роботу 28 листопада.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ