На Хмельниччині гендерна рада – у дії

На Хмельниччині гендерна рада – у дії

02.12.14 09:08 0 659
Хмельницьке жіноцтво невпинно долучається до громадсько-політичного життя. Минулої суботи представниці різних куточків регіону, що входять до складу громадської організації «Подільський центр «Гендерна рада», зустрілись за круглим столом та обговорили вкрай важливу тему сьогодення.

Дискусія розгорнулась навколо питання стосовно дотримання окремих нормативних-правових документів, що стосуються участі жінок у виборчому процесі. Як відомо, у статті 8 Закону України «Про політичні партії України» чітко зазначено, що статут політичної партії має містити відомості про розмір квот, що визначає мінімальний рівень представництва жінок і чоловіків у виборчому списку у народні депутати України від партії у загальнодержавному окрузі і має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку.

У зв'язку з цим з ініціативи Жіночого Консорціуму України, до складу якого входить «Подільський центр «Гендерна рада», проведено гендерний моніторинг парламентських виборів 2014 року. Результати досліджень у ході круглого столу представила експерт з гендерних питань, координатор проекту «Гендерний моніторинг парламентських виборів 2014 року» Лариса Магдюк.

Зокрема, поінформовано, що на парламентських виборах 2014 року було зареєстровано 2 766 кандидатів, серед яких усього 445 жінок. Зазначені цифри складають співвідношення 6 до 1, що жодним чином не відповідає нормативно-правовим вимогам. На Хмельниччині різниця між кількісним складом чоловіків та жінок є значно більшою, оскільки серед 110 кандидатів в нардепи було зареєстровано лише 15 представниць жіночої статі.

У вигляді інфографіки було представлено результати гендерного моніторингу у розрізі усіх областей, окремих виборчих округів, у розрізі політичних партій, зокрема, прохідної частини партійного списку, а також наведено порівняльний аналіз щодо частки чоловіків та жінок під час парламентських виборів 2012 та 2014 років. Відрадним є факт, що у порівнянні з парламентськими виборами 2012 року, у нинішньому, 2014-му, участь жінок у виборчому процесі збільшилась на 4 %.

У ході заходу було акцентовано увагу на тому, що на законодавчому рівні в Україні повністю врегульовано гендерне питання. Однак, проблема полягає у недотриманні Центральною виборчою комісією законодавчих норм. Тому наголошено, що важливим завданням є підвищення контролю державних органів влади за виборчим процесом, зокрема, щодо відмови у реєстрації партіям як суб'єктам виборчого процесу при недотриманні гендерного квотування у виборчому списку. В свою чергу, громадською організацією «Подільський центр «Гендерна рада» вирішено підготувати текст Меморандуму щодо дотримання 30-відсоткової частки по кількості жінок-кандидатів у партійних виборчих списках та звернутись щодо його підписання до усіх політичних сил.

У ході обговорення визначено і той факт, що відносно невелика відсоткова частка жінок, що пов'язано з різними причинами, активно приймає участь у суспільно-політичному житті країни. Тому уже з січня 2015 року громадська організація «Подільський центр «Гендерна рада» планує започаткувати навчання для жінок, що прагнуть займатись політичною діяльністю.

І наостанок – про важливість зазначеного питання. Учасниками заходу було наголошено, що важливість дотримання усіх законодавчих норм у сфері гендерного права є запорукою успішного вступу України до Європейського Союзу.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: переможцем ...
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ