Міліція Буковини застерігає: шахраї "грають" на людських почуттях

Міліція Буковини застерігає: шахраї "грають" на людських почуттях

02.12.14 15:28 0 678
Телефонні здирники постійно вдосконалюють схеми свого «заробітку». Їх ціль – налякати жертву і змусити її до швидких та непродуманих вчинків.

Минулих вихідних на гачок шахраїв потрапила 61-річна чернівчанки. Жінка передала таксистом 1 тисячу доларів США за «звільнення» свого сина від проблем із Законом. Схема проста, давня та, як показує практика, ще дієва. До громадян телефонують невідомі. Вони можуть одразу ж представитися працівником міліції, розповісти, що родич потрапив у неприємності. І вирішити ці проблеми можна за окрему плату. Або ж можуть у слухавку стривоженим голосом прокричати щось на кшталт «Мамо, я в міліції, мене закривають». Після цього ініціативу розмови нібито перехоплює псевдо-міліціонер та повідомляє схвильованій матері, що її син затриманий за вчинення правопорушення. І знову ж таки пропонує «залагодити» справу без наслідків за гроші. Можуть запропонувати переказати гроші на банківський рахунок. Однак, останнім часом, щоб не дати людині час подумати до ранку, шахраї перестали користуватися переказами. За лічені хвилини після дзвінка до переляканої жертви приїжджає «довірена людина» і забирає гроші.

І лише після цього, ошукані батьки (а шахраї найчастіше «грають» саме на батьківських почуттях) починають телефонувати сину або донці, які ніби-то потрапили у міліцію чи аварію або ж просто у халепу і тоді з'ясовується, що дитина мирно спить. Бажання допомогти близьким зрозуміло, але який би малий термін не надали б вам зловмисники для збору коштів, ви завжди встигнете зробити два телефонних дзвінка. Один – до своєї дитини чи рідної людини, про яку говорили шахраї. Навіть якщо вас запевнили, що телефонувати не варто, адже родич не зможе відповісти. А другий дзвінок – на спецлінію «102». У випадку, якщо через якісь причини ви не змогли додзвонитися до того, хто нібито перебуває у біді (телефон не відповідає, розрядився і т.д.), ви завжди зможете дізнатись у правоохоронців чи дійсно ваш родич у райвідділі, чи потрапив в аварію.

Телефонуйте до міліції, повідомляйте, що вас намагались ошукати. Тим самим ви збільшите шанси правоохоронців відшукати злодіїв та вбережете ще багатьох людей від можливості бути ошуканими зловмисниками.

СЗГ УМВС України

в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінницькі міліціонери ...
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ