На Тернопіллі триває обговорення проекту реформування освіти

На Тернопіллі триває обговорення проекту реформування освіти

02.12.14 09:11 0 671
В Україні на громадське обговорення винесли проект Концепції розвитку освіти на період 2015—2025 років.

Концепцію, як йдеться в газеті «Урядовий кур'єр», розробила стратегічна дорадча група «Освіта» — спільний проект Міжнародного фонду «Відродження» та Благодійного фонду «Інститут розвитку освіти» в липні 2014 року. Після громадського обговорення й доопрацювання проекту експертною групою концепція має стати основою дорожньої карти освітньої реформи. Вона, як декларують, буде детальним планом реалізації основних положень концепції — з чітким описом очікуваних результатів, визначенням, скільки часу та фінансів потребуватимуть зміни. Проект розміщено на сайті МОН.

У документі пропонується:

• Забезпечити принцип вільної гри як основний в освіті дітей 3—5 років.

• Різні форми піклування й освіти для дітей до шести років — як в умовах закладу освіти (center-based), так і в умовах домашнього виховання (home-based).

• Передбачається, що з 2017 року відкриватимуть корпоративні (відомчі) та дошкільні навчальні заклади сімейного типу (зокрема й у житлових приміщеннях).

• Узаконити дитсадки, центри розвитку дітей, що фактично існують, але дотепер вимушені працювати поза правовим полем, без ліцензії.

• Узгодити з типовими європейськими нормами загальної тривалості навчання в школі (12 років) і безпосередньо навчального року.

• Перехід з одного рівня освіти на інший в середній школі має здійснюватися лише із застосуванням зовнішнього незалежного оцінювання.

• З 2017 року старшій школі (ІІІ ступінь) пропонується повністю перейти на профільну підготовку.

• Забезпечити здобуття освіти І ступеня (початкова школа) за місцем проживання, використовуючи різні форми, зокрема сімейну, індивідуальну тощо.

• Відновити у 2015–2020 роках лабораторну й практичну частину природничої підготовки (фізика, хімія, біологія, географія) у школах, передбачити обладнання їх лабораторними комплексами та витратними матеріалами.

• З 2018 року запровадити обов'язкову національну багаторівневу сертифікацію випускників старшої школи і закладів професійної освіти з іноземних мов та комп'ютерних компетенцій.

• Забезпечити можливість переходу на трирічний бакалаврат за деякими спеціальностями та перейти на дворічну магістратуру й чотирирічну програму підготовки докторів філософії відповідно до нового закону «Про вищу освіту».

• Передбачити в університетах «нульовий» курс для молоді, якій потрібно підвищити якість середньої освіти, щоб отримати доступ до вищої.

• Обговорити й затвердити концепцію викладання суспільних і гуманітарних дисциплін (2016 рік), щоб створити єдину загальнодержавну програму громадянського виховання на рівні дошкілля та середньої школи.

• Щоб підвищити якість громадянського виховання, не допустити поширення ксенофобії, культурної, етнічної, гендерної нетерпимості, запровадити системний моніторинг викладання суспільних і гуманітарних дисциплін у середній школі.

• З наступного року встановити мінімальний обсяг знань і навичок з військово-спортивної й медичної підготовки, цивільної оборони та безпеки життєдіяльності.

«Документ, який обговорюємо, спрямований на те, щоб сформувати цілісний погляд на освіту, її завдання й проблеми, ? зазначив у коментарі газеті «Урядовий кур'єр» міністр освіти і науки України Сергій Квіт. ? Разом із профільним комітетом Верховної Ради працюємо над трьома законами: про середню освіту, про професійну освіту та про науку й науково-технічну діяльність. Наголошу, що фокус нашої уваги зміщується на питання середньої освіти. Йдеться про реформування школи, професійно-технічної освіти. Водночас замало лише змінювати правила гри, будь-які реформи повинні супроводжуватися фінансуванням».

Автори проекту реформування освіти закликають дискутувати з приводу його змісту, висловлювати бачення розвитку галузі через 10 років

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: Какие бывают ...

КОМЕНТАРІ