Вінничина: в області відсутня заборгованість із виплат соціальних допомог людям з інвалідністю та особам,що їх доглядають

Вінничина: в області відсутня заборгованість із виплат соціальних допомог людям з інвалідністю та особам,що їх доглядають

02.12.14 14:38 0 620
Начальник управління з питань державних соціальних гарантій департаменту соціальної політики ОДА Наталія Остапенко в ході прес-конференції, що відбулась в прес-центрі департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, поінформувала журналістів про реалізацію на Вінниччині державних соціальних гарантій людям з інвалідністю. Вона зауважила, що у 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів.

«Мета, заради якої цей день був проголошений, - це дотримання прав людини з інвалідністю та їх участі в житті суспільства. Відтоді щорічно ми привертаємо увагу всієї спільноти до наших співвітчизників, які мають статус людей з інвалідністю. Цей день підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав інвалідів і їх участі в житті суспільств», – наголосила Наталія Остапенко.

За її словами, Міжнародний день інвалідів – це день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня. Вона також зазначила, що соціальне обслуговування, соціальне забезпечення і соціальні виплати – це три основних напрямки, в рамках яких держава здійснює свої обов'язки в сфері соціального захисту людей з інвалідністю.

Начальник управління з питань державних соціальних гарантій департаменту соціальної політики ОДА навела статистичні дані, що стосуються цієї категорії жителів Вінниччини. Так, у Вінницькій області проживає близько 106 тисяч громадян, які мають інвалідність. Серед них 5 тис.300 осіб – це інваліди ВВв та бойових дій, 3 тис.200 осіб мають інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою. Крім того, 5 тис.800 дітей-інвалідів та 14 тисяч осіб, що мають інвалідність з дитинства. Найбільша кількість – 74 тисячі – це інваліди загального захворювання.

Відповідаючи на запитання журналістів, Наталія Остапенко повідомила, що на Вінниччині цілодобове соціальне обслуговування людей з інвалідністю здійснюють десять будинків-інтернатів. Серед них два будинки-інтернати геріатричного профілю (Вінницький і Тиврівський), де проживають люди-інваліди похилого віку; два дитячих будинки-інтернати (Ладижинський і Стрижавський); донедавна було п'ять, а нині шість будинків-інтернатів психоневрологічного профілю.

«Саме збільшення кількості людей з психічними захворюваннями підштовхнуло нас до того, що Плисківський дитячий будинок-інтернат було перепрофільовано в будинок-інтернат для людей із психічними захворюваннями», – констатувала Наталія Остапенко.

Вона повідомила, що у вищезазначених закладах на повному державному утриманні перебуває близько двох тисяч людей з інвалідністю, які потребують цілодобової сторонньої допомоги. Крім того, в області соціальне обслуговування таким людям забезпечують 33 територіальні центри соціального обслуговування. Вони створені в кожному районі і місті обласного значення, де на обслуговують більше 35 тисяч громадян, які проживають удома. Соціальними працівниками терцентрів таким громадянам надається більше двадцяти різних соціальних послуг: це обслуговування дома, закупка продуктів харчування, оформлення різноманітних документів. Окрім того, при терцентрах соціального обслуговування в 24 районах області з 2000 року створено відділення для постійного проживання, своєрідні міні-інтернати. В таких установах на повному державному утриманні проживають ще 715 громадян, яким цілодобово надається допомога.

Наталя Остапенко також зазначила, що з метою матеріальної підтримки громадян, які зайняті доглядом за особами, нездатними за станом здоров'я до самообслуговування, чинним законодавством передбачено декілька видів соціальних допомог, призначення яких знаходиться в компетенції органів праці та соціального захисту населення. Це, зокрема, компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги, щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним, а також щомісячна компенсаційна виплата непрацюючій особі, яка здійснює догляд за інвалідом І групи або за особою, яка досягла 80-річного віку. Окрім того, здійснюється виплата соціальних допомог інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

«На в області відсутня заборгованість із виплат соціальних допомог людям з інвалідністю та особам, що їх доглядають», – наголосила Наталя Остапенко.

Що стосується соціального забезпечення засобами реабілітації, вона зазначила, що на в області 3,5 тисячі інвалідів користуються інвалідними візками, в поточному році таких інвалідних візків в області отримали 818 інвалідів, майже півтори тисячі інвалідів забезпечено засобами так званої малої механізації (палиці, милиці і таке інше). Цьогоріч на Вінниччині автомобілями у вигляді гуманітарної допомоги забезпечено вісімнадцять осіб з інвалідністю. За державний кошт автомобілі не закуповувались. В області 6 тис.300 осіб з інвалідністю перебувають на обліку щодо забезпечення санаторно-курортним лікуванням. В цьому році за державний кошт 910 осіб забезпечено санаторно-курортними путівками, а також 51 путівку закуплено в наші місцеві санаторії за рахунок субвенції з державного бюджету.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 1 грудня в Україні ...
Наступна новина: У Львові у Сокальському ...

КОМЕНТАРІ