Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» відсвяткувала своє 15-річчя (+фото)

Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» відсвяткувала своє 15-річчя (+фото)

02.12.14 12:44 0 726
Урочистості з нагоди 15-річчя Вінницької міської організації соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» відбулися 28 листопада в обласній філармонії. Привітати зі святковою датою на захід завітали партнери та близькі друзі організації.

Нагадаємо, що Вінницька міська громадська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді „Паросток” була створена і зареєстрована у 1999 році. На організація об'єднує понад 137 постійних членів, що мають інвалідність, та 32 волонтера.

Основна мета діяльності організації - допомога молоді з порушенням опорно-рухового апарату через травму хребта чи хворобу, осіб, що отримали інвалідність у наслідок ВІЛ-інфекції, та молоді з інтелектуальною недостатністю. ГО «Паросток» сприяє соціально-психологічній та трудовій реабілітації, самореалізації, інтегруванню в суспільстві шляхом створення та поліпшення життєвих умов вразливих категорій молоді.

Варто відмітити, що протягом 15-ти років ГО «Паросток» надає різні види послуг молоді з інвалідністю та членам їх родин, а саме: надає соціальні та юридичні консультації щодо захисту прав та свобод молоді з інвалідністю в рамках програми „Твій захист”; консультації по репродуктивному здоров'ю для молоді з інвалідністю; сприяє в отриманні освіти та працевлаштуванні молоді з інвалідністю; організовує культурні заходи та акції, роботу „Клубу спілкування”; надає щоденно послуги Денного Догляду для осіб з інтелектуальною недостатністю; організовує подорожі по Україні для молоді з інвалідністю; сприяє розвитку хоспісної допомоги на Вінниччині та надає волонтерську та гуманітарну допомогу людям з інвалідністю, у тому числі з числа вимушених переселенців.

Вітаючи присутніх, голова громадської організації «Паросток» Ірина Саранча зазначила: «Дуже приємно бачити біля себе небайдужих людей. З часу свого заснування наша організація подарувала багатьом людям надію на краще життя, хоч і з певними особливостями. Саме це є приводом рухатися далі та розвиватися на благо рівного майбутнього та життя без кордонів між людьми з особливими потребами та світом».

Протягом урочистостей гості свята вітали керівництво організації «Паросток» з ювілеєм та насолоджувалися виступами і концертними номерами обласних співаків та артистів, переглядали слайд-шоу і т.ін.

Для довідки:

За 15 років члени ГО «Паросток» разом із волонтерами здійснили чимало цікавих подорожей по Україні. Ознайомилися з усіма цікавими та видатними містечками Вінниччини. Відвідали неодноразово міста Київ, Умань, Львів, були у Почаївській лаврі, в Одесі, здійснили велику подорож по Закарпаттю, двічі були у Карпатах, навіть підіймалися на Говерлу. В 2007 році було здійснено омріяну подорож до Європи: протягом 2 тижнів 45 членів ГО «Паросток» знайомилися з історичною та культурною спадщиною Польщі, Угорщини, Австрії, Німеччини, Франції.

За 15 років багато хто із членів організації створили власні сім'ї. У наших подружніх пар народилося вже майже 30 дітей. Це також свідчить про успішну соціалізацію та адаптацію молоді з інвалідністю до життя навіть у не зовсім легких обставинах.

З 2006 року соціальними працівниками та волонтерами організації «Паросток» щоденно надаються послуги «Денного догляду для осіб з глибокою та помірною інтелектуальною недостатністю», які за віком не можуть отримувати їх у спеціалізованих школах, проте потребують постійного спілкування, розвитку та допомоги у вирішенні життєвих ситуацій.

Разом із працівниками міського Центру соціальних служб для молоді члени ГО «Паросток» вивчають театральне мистецтво – опановують ляльковий театр. Періодично проводяться показові вистави у дитячих садочках Вінниці. Це створює позитивний настрій та дає можливість творчої реалізації.

Соціальними працівниками та юристом ГО «Паросток» постійно надаються консультації соціального, юридичного та психологічного характеру. Нерідко клієнти просто не можуть самостійно зорієнтуватися у складних життєвих обставинах, зрозуміти певні норми та положення, необхідні для вирішенні тих чи інших питань, тому надається інформаційна довідка та роз'яснення. Постійно ведеться журнал обліку звернень до організації. Також фахівці та волонтери ГО «Паросток» адмініструють сайт vinvolonter.vn.ua, за допомогою якого координується надання волонтерської допомоги у м. Вінниці.

Два роки назад Вінницькою міською радою ГО «Паросток» було виділено в оренду приміщення за адресою вул. 50-річчя Перемоги, 51. Це було напівпідвальне приміщення в жахливому стані, проте через грантову підтримку Посольства Німеччини в Україні та фінансову підтримку Вінницької міської ради було віднайдено необхідні кошти та зроблено капітальний ремонт із повною заміною усіх труб, вентиляції, системи водопостачання тощо. Також було закуплено спортивні тренажери, придбані меблі, офісна техніка, оздоблені класи та кабінети. Зараз офісне приміщення «Паростка» функціонує на повну, діють усі програми, проводяться організаційні зустрічі.

Незмінним лідером організації «Паросток» протягом 15 років є Ірина Саранча, яка своєю невтомною енергією, креативним мисленням, позитивним настроєм могла б поділитися ще з кількома громадськими лідерами. Досягнення Ірини були неодноразово відмічені владою. Зокрема Саранча Ірина у 2006 та 2010 роках була визнана «Людиною року» у номінації «Громадський діяч» Вінницькою обласною державною адміністрацією.

ГО «Паросток» за роки діяльності налагодила дружні та партнерські стосунки з багатьма держструктурами та організаціями третього сектору. «Паросток» є колективним членом таких успішних та відомих всеукраїнських громадських об'єднань як «Національна асамблея інвалідів України» (лідер Валерій Сушкевич), «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю» (лідер Раїса Кравченко), Харківська правозахисна група.

В період з 2000 по 2014 роки було здійснено понад 40 соціально значущих проектів, підтриманих міжнародними донорськими фондами, українськими громадськими мережами, міською та обласною владою. У майбутньому ГО «Паросток» планує продовжити розвиток організації та усіх постійно діючих програм та розширення спектру послуг для людей з інвалідністю. Є мрія здійснити подорож до Італії, аби на власні очі побачити усі красоти стародавнього Риму та інших італійських перлин. Виношується ідея щодо створення соціального житла – квартир з соціальною підтримкою для людей з інвалідністю та відкриття власного соціального підприємства.





























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львові митці зобразили ...

КОМЕНТАРІ