У Волинській області правоохоронці разом із представниками інститутів громадянського суспільства шукали шляхи подолання домашнього насильства

У Волинській області правоохоронці разом із представниками інститутів громадянського суспільства шукали шляхи подолання домашнього насильства

02.12.14 18:45 0 700
На Волині відбувся круглий стіл у рамках Міжнародної акції «16 днів проти гендерного насильства», участь у якому взяли 38 представників місцевої влади, освіти і правоохоронних органів.

Реалізовуючи проект «Посилення впливу громадськості на проблему домашнього насильства», за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» МФ «Відродження» у Ковелі провели засідання круглого столу та обговорили проблеми захисту жінок, дітей і чоловіків, які стали жертвами домашнього насильства. Насамперед учасники говорили про проблеми співпраці між органами та установами, законні обмеження щодо видів покарань та вплив місцевих громад на дану проблему.

Керівник ВОГО «Центр правової допомоги» Олена Матвійчук представила мультимедійну презентацію зі статистичними даними щодо кількості жертв домашнього насильства:

– На жаль, діти до нашого Центру не звертаються, та це не означає, що вони не є жертвами домашнього насильства. Кількість звернень, що надходять від жертв, зростає, зокрема й вікові показники: в 2013 році звертались жінки – 35-45 років, а в 2014-му – переважно люди похилого віку.

Своєю чергою начальник відділу дільничних інспекторів міліції Ковельського МВ УМВС України у Волинській області Петро Соловенюк, повідомив, що в районі на обліку перебуває 350 осіб, які вчинили насильство:

– Якщо впродовж року особа не вчинила насильницьких дій, вона автоматично знімається з обліку. За 2014 рік з обліку знято 284 особи. Складено 410 протоколів про вчинення насильства в сім'ї, в деяких випадках навіть двічі на одну особу. Однак не всі громадяни, після складення адмінпротоколу та сплати штрафу усвідомлюють вчинення протиправних дій щодо членів родини, частіше це ще більше розпалює жагу вчиняти насильницькі дії. За 9 місяців 2014 року винесено 2 попередження, 18 осіб звільнено від відповідальності, судами прийнято 295 рішень, накладено 223 штрафи, направлено на виправні роботи 37 осіб, накладено 15 адмінарештів. На обліку, як насильник в сім'ї, перебуває 24 жінки та одна неповнолітня особа.

Разом із тим, правоохоронець наголосив на тому, що міліція реагує на всі виклики, які надходять, зокрема, і з приймального відділення лікарень за фактами нанесення тілесних ушкоджень. Окрім того, Петро Анатолійович звернув увагу, що, згідно з чинним законодавством, забороняється тримати особу під вартою більше трьох годин, а відтак необхідно проводити зміни до законодавства, адже поки жертв домашнього насильства неможливо захистити повною мірою.

Заступник голови Громадської ради при УМВС України у Волинській області, керівник ГО «АМР «Велес» Віктор Вальчук відзначив, що за дев'ять місяців 2014 року поставили на облік 1764 особи, і наголошував на необхідності більше уваги приділяти дітям, котрі виховуються у таких сім'ях.

Підсумовуючи підсумки круглого столу, учасники вирішили створити творчу групу з активних і свідомих людей для об'єднання зусиль у боротьбі із домашнім насильством. Окрім того, необхідно ініціювати зміни в чинному законодавстві щодо відповідальності сімейних дебоширів та проводити широку інформаційно-профілактичну роботу серед населення.

СЗГ УМВС України

у Волинській області

Довідка

За даними ООН, кожна 3-тя жінка стикалась із насильством у сім'ї, зокрема фізичним та сексуальним. 70% померлих насильницькою смертю жінок були вбиті колишніми або нинішніми партнерами. МОЗ констатує, що від 29 до 62% жінок, які постраждали від домашнього насильства в сім'ї, не заявляють в міліцію. Рада Європи оцінила, що 15-20% жінок в країнах СНД страждають від насильства в сім'ї.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За "оборудки" з ...
Наступна новина: Стать самостоятельными ...

КОМЕНТАРІ