У Луцьку відбулася Свічкова хода

У Луцьку відбулася Свічкова хода

03.12.14 18:46 0 685
У Луцьку з нагоди Міжнародного дня боротьби зі СНІДом відбулася акція солідарності з ВІЛ-позитивними людьми «Свічкова хода».

У заході взяли участь близько тисячі осіб — молодь, волонтери Червоного Хреста, який традиційно є ініціатором проведення цієї акції, студенти Луцького базового медичного та Луцького педагогічного коледжів, працівники підприємств, установ, організацій, а також начальник управління охорони здоров'я міської ради Федір Кошель, його заступник Микола Якимчук та міський педіатр Світлана Ніколаєнко.

Волонтери спочатку сформували колону біля Луцького базового медичного коледжу, від якого вулицею Лесі Українки прийшли на Театральний майдан. На головній площі міста учасники акції із лампадок виклали фігуру у вигляді стрічки, що символізує взаєморозуміння та єднання з ВІЛ-позитивними людьми.

За словами начальника управління охорони здоров'я Луцької міської ради Федора Кошеля, одним із найважливіших факторів у процесі боротьби зі СНІДом і його наслідками є розвінчування міфів щодо діагнозу хвороби як вироку та соціального сорому.

ВІЛ вже не вирок – антиретровірусна терапія блокує розвиток вірусу у СНІД і дозволяє жити повноцінним життям, у тому числі створювати сім'ю. Лікарська практика довела, що життя ВІЛ-інфікованих може тривати невизначено довго у випадку постійної терапії. У такому випадку ВІЛ-інфекція може не перерости у свою смертельну стадію - СНІД, а залишитися хронічною хворобою. Такою, як наприклад, цукровий діабет, тобто вимагає постійного дотримання лікувально-профілактичного та медикаментозного режиму.

Отже, не треба вести ризикований спосіб життя - це нерозумно.

Не треба боятися ВІЛ- інфікованих - це нерозумно і соромно.

Не треба замовчувати існуючі проблеми ВІЛ/СНІДу, не тільки медичні, але й соціальні, - це злочинно.

Обстежитися на наявність ВІЛ-інфекції можна в будь-якому медичному закладі міста або ж в Центрі профілактики та боротьби зі СНІД (пр. Волі, 1а). Аналізи крові на ВІЛ безкоштовні. До слова, вже є експрес-тести, коли за однією краплею крові протягом двох хвилин лікар визначає результат. Інформація про ВІЛ-статус є конфіденційною, і людина сама вирішує, чи ставати їй на облік. Однак важливо на початкових стадіях розпочати лікування, адже коли вже з'являються серйозні проблеми зі здоров'ям - тоді, на жаль, антиретровірусна терапія не допомагає.

У випадку, коли ви дізнаєтесь, чи вже знаєте, що живете із ВІЛ статусом, не варто опускати рук і впадати в депресію, адже ваш психологічний стан є надзвичайно важливим для підтримки імунної системи. Пам'ятайте, що ВІЛ і СНІД – це не вирок, а захворювання, проти якого необхідно боротися.

Довідково: за інформацією обласного центру по профілактиці і боротьбі зі СНІД, Волинська область має середні показники захворюваності.

Відтак, станом на 1 грудня в області зареєстровано 4211 волинян-носіїв інфекції, з них - 2 405 – проживають в області, 1787 - перебувають під медичним наглядом.

Найбільше ВІЛ-інфікованих є в місті Нововолинськ, Володимир-Волинському районі, м. Луцьк, Ківерцівському та Луцькому районах. У місті Нововолинськ показник захворюваності є навіть більшим за середньоукраїнський.

Із 2005 року суттєво змінилась тенденція найпоширеніших шляхів передачі інфекції. Якщо кілька років тому найбільше інфікованих було серед наркоманів, а найменше випадків інфікування було через статеві стосунки, то нині ситуація змінилась кардинально і найбільше хворіють ті волиняни, які ведуть безвідповідальне статеве життя.

Управління охорони здоров'я Луцької міської ради

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На 83% вражених ямковістю ...

КОМЕНТАРІ