Напередодні Міжнародного дня інвалідів представники громадських організацій та влади обговорювали реальну ситуацію із захистом прав людей з інвалідністю на Вінниччині (+фото)

Напередодні Міжнародного дня інвалідів представники громадських організацій та влади обговорювали реальну ситуацію із захистом прав людей з інвалідністю на Вінниччині (+фото)

03.12.14 18:37 0 628
Прес-конференція, що відбулася в прес-центрі департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, була присвячена ключовим питанням вільного доступу людей з інвалідністю до соціальної інфраструктури, особливостям їх статусу в суспільстві та виконанню державних гарантій у сфері захисту людей з інвалідністю. У заході взяли участь начальник управління з питань державних соціальних гарантій департаменту соціальної політики ОДА Наталія Остапенко, голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк, керівник Міжнародного благодійного фонду «Без кордонів» Олена Павлова та директор телеканалу «Доба» Ірина Ткачук.

Як зауважила на початку прес-конференції Раїса Панасюк, інвалідність – це фактор взаємовідношення людини і навколишнього середовища. Якщо існує доступне середовище, тобто вільний доступ кожної такої людини до інформації, будь-якого об'єкту, праці чи навчання, то інвалідність відчувається не так гостро.

«Важливо, аби ми зрозуміли, що тільки разом можна досягти безбар'єрного середовища, і що людина з інвалідністю – це не тільки споживач соціальних послуг, а й активний член суспільства, повноправний учасник економічного і соціального процесу, – наголосила Раїса Панасюк. — Громадська організація «Гармонія» не залишається самотньою в реалізації цього задуму. Разом із колегами – громадськими активістами, установами, представниками соціально-відповідального бізнесу, ми робимо все для того, аби життя людей з інвалідністю було комфортним та зручним».

Вона також повідомила, що нещодавно потужна команда з Вінниччини ,переважно – журналісти, брала участь у міжнародному тренінгу з питань прийняття інклюзивних рішень. Основною метою навчання було формування комплексного підходу до системного розроблення та впровадження інклюзивних рішень на міжнародному, національному та регіональному рівнях, враховуючи кращі практики світової спільноти.

«Інклюзивне прийняття рішень – це відхід від стереотипного мислення, від медичної моделі сприйняття у медійному просторі людини з інвалідністю до соціальної моделі. Саме це сприяє зрушенню стереотипів і формуванню адекватного ставлення до людей з інвалідністю в самому суспільстві, – зазначила директор телеканалу «Доба» Ірина Ткачук. – Адже необхідно зрозуміти і довести перш за все до свідомості самих журналістів, що людина з інвалідністю може бути не лише героєм зворушливого сюжету, а й повноправним учасником медійних програм, експертом у фахових коментарях».

Про реалізацію спільних програм та благодійних акцій, спрямованих на допомогу людям з інвалідністю, розповіла представникам медійног опростору області Олена Павлова. Так, вона повідомила, що наразі у зв'язку з об'єктивними причинами, пов'язаними із подіями на Сході нашої держави, перебуває в стадії відтермінування на рік спільний проект Фонду, ГО «Гармонія» та ГО «Паросток» щодо будівництва інклюзивного дитячого майданчика з wi-fi-зоною в Парку Дружби Народів (Вишенське озеро). Інший спільний проект під назвою «Материнство вище інвалідності», полягає в тому, аби в «Центрі патології вагітних» на території обласної лікарні Пирогова зробити палату зі спец-ліжками, де зможуть народжувати як здорові жінки, так і жінки з інвалідністю.

Отож, як підсумували учасники прес-конференції за результатами зустрічі, беззаперечним був і залишається той факт ,що спільними зусиллями ми здатні досягти безбар'єрного середовища для кожного вінничанина.



















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ