Рятувальники ДСНС України вдосконалюють свої навики щодо надання домедичної допомоги потерпілим під час стажування у Польщі

Рятувальники ДСНС України вдосконалюють свої навики щодо надання домедичної допомоги потерпілим під час стажування у Польщі

03.12.14 14:58 0 685
Українські рятувальники отримали чудову нагоду взяти участь у навчальному стажуванні на базі профільних навчальних закладів і пожежних частин Республіки Польща. Це партнерство стало можливим завдяки двосторонній домовленості, досягнутій під час другого засідання українсько-польської Комісії з питань рятування та захисту населення в умовах надзвичайних ситуацій і міжнародної конференції «Взаємодія – основа ефективного рятування».

На сьогоднішній день 26 рятувальників ДСНС України з Тернопільської, Хмельницької, Львівської областей, а також Мобільного рятувального центру та 2 Спеціального центру швидкого реагування ДСНС України вже пройшли стажування на базі факультету підготовки фахівців аварійно-рятувальних команд Державної школи пожежної охорони міста Кракова.

Тижнева програма навчання була насиченою як теоретичним, так і практичним матеріалом. Кваліфіковані викладачі Краківської школи ознайомили українських рятувальників з особливостями надання домедичної допомоги при роботі на воді, евакуації постраждалих з-під завалів будинків, деблокування людей під час ДТП, а також навчили ефективним прийомам оцінки стану потерпілих та допомоги їм. Практичні заняття проводилися в Державній школі здоров’я із залученням студентів, що вже проходять практику в підрозділах медичного рятування.

Українські рятувальники дізналися, що велику роль у професійній роботі польських пожежників відіграють практичні вправи із медичного рятування потерпілих, які відпрацьовуються на спеціальних муляжах та тренажерах. Такі тренування вкрай необхідні, адже під час автопригоди рятувальники повинні надавати медичну допомогу першими, допоки на місце події прибудуть фахові медики. Тож особлива увага була акцентована саме на відпрацюванні дій у так звану «золоту годину» – той час, коли організм вмикає свої компенсаторні можливості та бореться за життя, і можна врятувати до 80% постраждалих.

Наступним етапом підготовки українських рятувальників стали практичні заняття на воді – надання невідкладної долікарської допомоги людині, яка почала тонути. Крім того, працівники ДСНС долучилися до рятування потерпілих з-під завалів. За тактичним задумом людина опинилася на глибині 15 м. під залізобетонними брилами, а щоб ускладнити завдання, навчання відбувалося вночі. Під час цього відпрацювання українські рятувальники мали змогу застосувати на практиці спеціальне пошукове та медичне обладнання, що знаходиться на оснащенні польських колег. Незважаючи на відмінності обладнання та мовний бар’єр, рятувальники злагоджено й оперативно впоралися з вищезазначеними завданнями.

Після завершення стажування українські рятувальники отримали документи, що засвідчують проходження курсів із медичного рятування та підвищення професійної майстерності.

Підсумовуючи навчання, керівник стажування Маріуш Шомончік наголосив на життєвій необхідності подібних проектів, котрі сприяють обміну та збагаченню досвіду й розширюють сфери співпраці між дружніми народами.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі в останню ...
Наступна новина: В Закарпатській області у ...

КОМЕНТАРІ