В Чернівецькій області там,де люди витрачають свої кошти,завжди з'являться шахраї,які намагатимуться їх присвоїти

В Чернівецькій області там,де люди витрачають свої кошти,завжди з'являться шахраї,які намагатимуться їх присвоїти

04.12.14 15:05 0 771
Одним із найпоширеніших видів обману є купівля-продаж товарів через Інтернет-аукціони та магазини. Громадяни розміщують на сторінках відповідного веб-сайту оголошення про купівлю/продаж тих чи інших товарів. Також вказують свій номер мобільного телефону. Цим і користуються зловмисники.

Шахрай телефонує за вказаним номером, представляється покупцем та пропонує розрахуватися за товар безготівковим платежем. Продавець, як правило, називає номер свого карткового рахунку. Через деякий час до нього телефонує особа, яка представляється працівником банку та повідомляє, що для підтвердження переказу грошей потрібно підійти до банкомату та здійснити ряд операцій. Ось тут потрібно бути насторожі. Адже саме так і розпочинаються злочинні дії. Зокрема, зловмисники, представившись працівниками банку надають інструкції потенційним потерпілим, які знаходяться біля банкомату. Всі операції, які утримувач карткового рахунку здійснює безпосередньо з банкомату, спрямовані на здійснення грошового переказу саме на інший картковий рахунок, а не на отримання грошових коштів. Справжні працівники банківських установ, ні за яких умов не будуть запитувати у вас особисту дані, секретні коди чи іншу інформацію, яка надходить у вигляді СМС-повідомлень. Будучи біля банкомату, уважно вивчайте меню та звертайте увагу на дії, які ви виконуєте. Оскільки, як правило, потерпілі особисто здійснюють переказ власних коштів на рахунки шахраїв, не звертаючи уваги на здійснювані операції.

Також потрапляють на гачок і «призери» різних конкурсів. Громадянам може прийти СМС-повідомлення із текстом про ніби-то виграний автомобіль чи інший цінний приз. Але для його отримання потрібно зателефонувати на відповідний номер телефону, де менеджер щиро вас вітає із виграшем та повідомляє, аби його отримати, треба заплатити за оформлення документів. І, на жаль, видурюють ці гроші у людей.

Окрім того, часто зловмисники можуть прикидатися продавцями. Коли захочете щось придбати, то недобросовісні особи наполягатимуть, аби ви спершу переказали їм гроші за товар. Як правило, після перерахунку коштів зв'язок з продавцем зникає, як і оголошення на веб-сайті.

Аби убезпечити себе від шахраїв, варто не купувати «кота в мішку». А тим громадянам, котрі не можуть відмовитися від Інтернет-шопінгу, можемо порадити наступне:

- в першу чергу, не платіть за товар наперед. Бо свого замовлення можете і не дочекатися.

- завжди перевіряйте авторитет продавця, прочитайте всі відгуки про його діяльність.

- намагайтеся не оплачувати покупку наперед. Спершу отримайте товар, перевірте його стан та якість, а потім пересилайте кошти.

- також наголошуємо, що справжні працівники банку ніколи не будуть запитувати Вас про пін-код чи іншу інформацію стосовно Вашого карткового рахунку.

- не вводьте реквізити ваших банківських карток на веб-сторінках ненадійних сайтів. Краще створіть спеціальну Інтернет-картку.

Бережіть себе та власні кошти! Не потрапляйте на гачок шахраїв!

СЗГ УМВС України

в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: До Міжнародного дня ...

КОМЕНТАРІ