На Вінниччині успішно реалізовуються міжнародні проекти із залученням іноземних інвестицій

На Вінниччині успішно реалізовуються міжнародні проекти із залученням іноземних інвестицій

04.12.14 15:16 0 648
Вінницька область вже багато років демонструє свою стабільність і поступальний розвиток. Завдяки участі територіальних громад у міжнародних проектах, було і буде вирішено багато нагальних питань, пов'язаних з розвитком інфраструктури та об'єктів соціальної сфери.

Так, 30 вересня цього року була підписана рамкова угода про ІІІ фазу спільного Проекту ЄС/ПР ООН «Місцевий розвиток,орієнтований на громаду».

Для участі у Проекті МРГ ІІІ обрано на конкурсній основі 8 районів Вінницької області, де протягом 4 років реалізовуватимуться 32 мікропроекти ( по 4 у кожному районі). Напрямки співпраці обиратимуть самі громади. За 3 транші вони зможуть отримати на реалізацію місцевих проектів до 45 тис. дол. США . Кошти Проекту становитимуть 75 %, бюджету - 20 % та обов'язкових 5% - внесок місцевих громад. За рахунок Проекту в 2015 році планується залучити принаймні 500 тис. дол. США.

Також між Вінницькою обласною Радою та облдержадміністрацією було підписано угоду про співпрацю з Українським фондом соціальних інвестицій щодо впровадження в області проекту “Сприяння розвитку соціальної інфраструктури”. Міжнародний проект реалізовується за кошти уряду Німеччини. У трьох районах - Козятинському, Ямпільському та Піщанському протягом 2013-2014 років профінансовано у розмірі 22 млн.грн. кілька громадських ініціатив спрямованих на покращення соціальних умов на селі. Це, зокрема, ремонт дитячих садків, шкіл, ФАПів, клубів, водогонів та доріг. Мета проекту - залучити якнайбільше людей до вирішення проблем на місцях, а також навчити відшуковувати позабюджетні гроші та вкладати їх у розвиток своїх територій.

З 10 вересня по 10 жовтня 2014 року відбувся другий тур конкурсного відбору мікропроектів УФСІ. Реалізація мікропроектів передбачає проведення ремонтно-будівельних робіт, придбання обладнання, проведення навчання та консультаційних послуг для громад. УФСІ фінансуватиме 80% вартості мікропроектів. За період конкурсного відбору було подано 68 проектів, серед яких обрано 10 мікропроектів загальною вартістю 10,5 млн.грн.

Швейцарсько-Український проект DESPRO, з яким співпрацює область вже більше 8 років, передбачає три фази реалізації: I фаза (2007–2010), II фаза (2010–2013), III фаза (2013–2017).

Найбільшим досягненням під час реалізації проектів є не лише відновлення водопроводів та реконструкція водопровідних мереж, а й те, що побудована ціла система, за якою територіальна громада несе повну відповідальність за обслуговування водопровідних мереж, формування тарифів на воду та ремонті роботи.Зараз триває реалізація III фази проекту ( 2014-2017 р.).

За весь період співпраці Вінницької області з Швейцарсько-Українським проектом DESPRO було визнано переможцями 41 проект, на які з виділено кошти в сумі близько 7 млн. грн.

Вже в жовтні 2014 році відбулось урочисте відкриття водогону в с.Красносілка Бершадського району і до квітня 2015 року планується завершити будівництво водогонів в с. Павлівка Погребищенського району, с. Гущинці Калинівського району, с. Носівці Гайсинського району, с.Яришівка Тиврівського району, с.Росоша Липовецького району.

Протягом 2015 року DESPRO гарантує співфінансування 7 проектів сільських громад на загальну суму до 2,3 млн. гривень (до 370 тисяч гривень на один проект).

Фінансування з боку обласного бюджету на реалізацію проектів сільських громад по впровадженню децентралізованої моделі водопостачання передбачено у розмірі 350 тисяч гривень (до 50 тисяч гривень на один проект).

Міжнародна громадська організація Єврорегіон «Дністер» у партнерстві з Томашпільською районною радою розпочали реалізацію проекту «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для задоволення потреб соціальної сфери Томашпільського району». Це один із трьох проектів ЄС, які перемогли в Вінницькій області в рамках Програми «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Загальний бюджет проекту становить близько 480 тис. євро.

На Інвестиційному порталі Вінниччини, розміщеному на офіційному сайті Вінницької обласної державної адміністрації, створено новий розділ «Міжнародна технічна допомога», де кожен бажаючий інтернет - користувач може ознайомитися з Переліком діючих Проектів міжнародної технічної допомоги, благодійних фондів і інших міжнародних програм.

Задля сприяння залученню інвестицій та позик, надання консультацій у написанні проектів, покращення інвестиційного клімату в регіоні буде створено «Агенцію регіонального розвитку Вінницької області». Вона розглядається як єдиний координаційний центр по залученню інвестицій та грантових коштів на території області. Метою діяльності Агенції є ефективна реалізація на Вінниччині державної регіональної політики, а саме: сприяння розвитку окремих територій області, громад та їх інфраструктури і відповідного об'єднання для цього організаційних та фінансових ресурсів походженням як з території області так і з поза її меж.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львові на Різдвяному ...

КОМЕНТАРІ