У Львівській області улюбленець "зони"

У Львівській області улюбленець "зони"

04.12.14 15:53 0 607
Не вперше із зали суду до колонії потрапив В'ячеслав Данилишин (імена та прізвища з етичних мрікуваь змінено). “Послужний” список 47-річного рецидивіста, котрий у місцях позбавлення волі устиг провести майже чотирнадцять років, вражає. Львів'янин перевершив чимало «рейтингових» злочинців, й водночас переступив чимало різних за змістом статей Кримінального кодексу. У чому ж лише не викривали цього улюбленця “зони”?

Його було обвинувачено у викраденні та підробці документів, шахрайстві, задоволенні статевої пристрасті неприродним способом та спробі зґвалтування. А ще упродовж свого життя він неодноразово порушував громадський порядок, чинив опір працівникам міліції під час затримання та якось навіть заподіяв людині тяжких тілесних ушкоджень, які ледь не призвели до смерті потерпілого.

Після двох відсидок у цюпі, В'ячеслав повернувся до своєї кримінальної “творчості”. Новий виток «подвигів» львів'янина розпочався ще у 1999 році. Якось надудлившись сивенької, він у пошуках пригод попрямував до парку поблизу стадіону “України”. Вештаючись алеєю, він помітив жінку, котра вигулювала собаку. Присутність лайки не злякало В'ячеслава. Підстерігши жінку у кущах, захмелілий лобуряка кинувся до панянки й, відштовхнувши собаку, схопив за шию. Завдавши бідолашній кілька ударів ногами, В'ячеслав затулив їй рота й потягнув до кущів. Щоправда, не встиг скоїти наругу над жінкою. За якусь мить у лихе дійство втрутився собака, котрий досі лише гарчав та гавкав, переслідуючи нападника. Чотирилапий друг потерпілої схопив кривдника зубами за руку. Цим і скористалася жінка. Вона вирвалася з обіймів В'ячеслава й кинулася втікати. За нею кинувся нападник. Потерпілу почула пара, яка прогулювалася неподалік. Молоді люди не розгубилися й, щойно до них донеслися крики утікачки, набрали номер «02».

За збігом обставин поблизу на службовому автомобілі несли службу працівники патрульно-постової служби. Отримавши інформацію, міліціонер-водій додав газу й службовий «уазик», набираючи обертів, поспішив до місця події. А тим часом, Данилишин, помітивши випадкових перехожих, повернув у протилежному напрямку. Втім, ґвалтівника таки затримали в одному з провулків. Щоправда, після проведення дослідчих дій в ізоляторі тимчасового тримання, працівники райвідділу випустили В'ячеслава на підписку про невиїзд. Цього лише й треба було Данилишину. Спритник виїхав зі Львова й почав переховуватися у селах, де мешкали його знайомі.

Після довготривалої відсидки, В'ячеслав вирішив зайнятися більш мирним, втім, як і раніше, кримінальним промислом. Придбавши на Краківському ринку у Львові пенсійне посвідчення інваліда першої групи, Данилишин під іменем Омеляна Бойка, невдовзі надумав перекваліфікуватися в Остапа Бендера. Скориставшись спеціальною літературою в інтернеті, майбутній пройдисвіт всебічно вивчив одну з престижних схем кидання лохів: працевлаштування за кордоном. Утім, смітити, так би мовити, у своїй хаті В'ячеслав не став. Влітку 2005 року зловмисник подався на Закарпаття, де відтак осів у місті Іршава. Своїх майбутніх жертв новоспечений “Бендер” вирішив пошукати через оголошення, які розклеював у магазинах.

Першою на гачок В'ячеслава клюнула Авеліна Лук'янич, котра прочитала пропозицію про працевлаштування за кордоном у магазині “Дари природи”. Навівшавши жертві лапші про те, що його фірма підшуковує працівників для сезонних робіт у Нідерландах, він натякнув, що для оформлення усіх документів необхідно три тисячі євро. Під час наступної зустрічі було укладено контракт про працевлаштування, після оформлення якого жінка під розписку передала зазначену суму В'ячеславу.

У наступної жертви Нінель Мудринець Данилишин видурив аналогічну суму, запропонувавши роботу гувернанткою в одному з містечок Італії. Жінка повірила В'ячеславу й на свою біду привела ще й подругу. Уклавши контракт, В'ячеслав скерував обох кандидаток до міста Лева для складання тестів у психолога. Востаннє подруги бачили шахрая, коли він повідомив про дату відправки поїзда.

З іншими двома кандидатами Данильченку вдалося познайомитися за сприянням місцевої жительки Ліни Мякуш, котрій він теж намагався задурити голову.

З цих закарпатців В'ячеслав теж потягнув по три тисячі гривень. Як і їхні попередники, обдурені закарпатці їздили на інструктаж. Кинувши п'ятьох жителів Іршавського району Закарпатської області, він зірвав куш у розмірі понад 99 тисяч гривень й вже наприкінці осені він дременув у рідні краї.

Можливо, В'ячеслав й досі гуляв би на свободі, якби не випадок, що трапився влітку 2007 року. А зрадила бувалого зека спрага до оковитої. На той час раніше судимий львів'янин осів у селі Глинянах, що на Золочівщині. Події того вечора почали розгортатися у місцевому барі, до якого Данилишин завітав із двома подругами. Тріо прилаштувалося у кабінці. Невдовзі потому, як В'ячеслав замовив горілку та кілька канапок, їхню розмову раптово обірвав непроханий гість. Захмелілий відвідувач почав залицятися до однієї з панянок.

Між чоловіками виникла шарпанина. Несподівано на очах у жінок блиснуло лезо ножа. За якусь мить, залицяльник, тримаючись рукою за живіт, з якого юшила кров, вибіг з кабінки. За ним кинувся В'ячеслав. Аби захистити себе, поранений селянин почав кидати в нападника бокалами. Одним із них він поцілив кривднику у голову. Лемент, який здійнявся у приміщенні, втамував пил Данилишина й він нашвидкуруч подався геть.

Зловмисника за місцем проживання затримали дільничні інспектори спільно з оперативниками розшуку Золочівського райвідділу внутрішніх справ, котрі отримали з лікарні повідомлення про госпіталізацію людини із ножовим пораненням у живіт.

В орендованому Данилишиним помешканні, вартові правопорядку вилучили те саме посвідчення, з яким він обкручував довкола пальця довірливих закарпатців. Коли ж встановили особу затриманого та внесли дані із посвідчення у базу даних, на поверхню спливли усі плями з біографії темної конячки. Цього разу В'ячеславу довелося відповідати одразу за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України. Слідчі довели рецидивістові замах на зґвалтування із застосування фізичного насильства, підробку документів, шахрайство в особливо великих розмірах та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень. Восени 2010 року Данилишин втретє опинився у цюпі. Врахувавши послужний список його “подвигів”, Буський районний суд етапував його у зону на десять років. Та чи востаннє?

Юрій Скобало
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Іван Крисак: «Підтримка ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ