Житомирщина: «До людей із особливими потребами треба ставитися як до рівних собі»,– Ярослав Лагута

Житомирщина: «До людей із особливими потребами треба ставитися як до рівних собі»,– Ярослав Лагута

04.12.14 15:31 0 615
У Міжнародний день інвалідів представники обласної влади відвідали спеціалізовані заклади, аби підтримати людей із особливими потребами. Так, голова облдержадміністрації Сергій Машковський побував у будинку культури Українського товариства глухих у Житомирі. А т. в. о. його заступника Ярослав Лагута відвідав Житомирське вище професійне училище-інтернат.

Спілкуючись із журналістами перед початком заходу, Ярослав Лагута акцентував на тому, що надзвичайно важливим залишається ставлення суспільства до людей із особливими потребами.

«Скільки б ми не говорили про те, як людям із особливими потребами допомагають представники органів влади та соціальні працівники, головним питанням залишається ставлення суспільства. Тому що від цього насправді залежить те, чи почуваються люди з особливими потребами повноцінними членами соціуму. Важливо, що переважна більшість наших співгромадян ставиться до особливих людей як до рівних собі», – зазначив посадовець.

Для цього, переконаний Ярослав Лагута, має бути налагоджена дієва взаємодія між владою, депутатами та громадськими організаціями.

У Житомирському вищому професійному училищі-інтернаті щорічно навчається 550–600 учнів. Із них 400 – інваліди та особи, котрі постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. На спільно з вихованцями цього спеціалізованого закладу навчаються й фізично здорові діти. Тому інклюзивне навчання базується на основі психолого-педагогічного вивчення потенціалу та особливостей дітей із особливими потребами, прогнозування можливих труднощів у процесі навчання і шляхів їх подолання, соціально-педагогічної взаємодії колективу училища-інтернату. Заклад забезпечує професійну підготовку робітників із восьми інтегрованих професій, витребуваних на сучасному ринку праці, – це і слюсарі-електрики, і кухарі, й оператори комп'ютерного набору, а також радіо- й електромеханіки.

Відзначаючи ж досягнення Житомирського вищого професійного училища-інтернату, Ярослав Лагута звернув увагу на те, що за роки діяльності цього навчального закладу випущено понад 10 тисяч кваліфікованих робітників і молодших спеціалістів.

«Працевлаштування учнів, враховуючи приватну діяльність, становить більш як 90 %. Це говорить про те, що працівники цього закладу не лише надають суто інтернатну допомогу, а передусім здійснюють системну роботу стосовно соціалізації людей із особливими потребами», – підкреслив посадовець у своєму виступі.

Під час заходу Ярослав Лагута вручив почесну грамоту облдержадміністрації головному бухгалтеру Житомирського вищого професійного училища-інтернату Тетяні Даніловській. Таким чином, з нагоди 45-річчя з дня створення навчального закладу, керівництво Житомирщини відзначило її багаторічну працю в системі соціального захисту населення, значний особистий внесок у вирішення повсякденних проблем навчального училища та високий професіоналізм.

Зі свого боку, директор училища, заслужений працівники освіти України Олена Єнькоподякувала керівництву облдержадміністрації та обласної ради за сприяння у розвитку навчального закладу. Разом із тим, педагог зауважила, що цьогоріч із обласного бюджету було виділено 135,5 тис. грн на встановлення електроопалювального котла в котельні навчального закладу.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: На Чемпіонаті України з ...

КОМЕНТАРІ