Спогади буковинського ветерана ОВС про ліквідацію аварії на ЧАЕС: "Ми спали в протигазі,щоб голова не боліла"

Спогади буковинського ветерана ОВС про ліквідацію аварії на ЧАЕС: "Ми спали в протигазі,щоб голова не боліла"

05.12.14 17:23 0 745
Понич Іван Ілліч одним із перших приїхав у Чорнобиль. 1 травня 1986 року його викликали до себе керівництво органів внутрішніх справ Буковини та повідомили, що він відправляється на важливе завдання. Куди саме, чоловік до останнього не знав.

Вже коли ми приїхали у Київ, то дізналися, що на нас чекає. 6 травня ми заїхали у Чорнобиль, - згадує Іван Ілліч. Відчуття не передати словами. Уявіть собі, ви їдете дорогою, а вам назустріч рухаються цілі колони автобусів, забитих людьми. Їх вивозять звідти, а вас везуть туди. В принципі, ми знали, що на нас чекає. Адже я служив у спецпідрозділі при патрульній службі. Нас якраз і готували для ліквідації техногенних катастроф. Тож ми знали, що таке радіація. Але легше нам від того не було.

У Чорнобилі ми жили в актовій залі райвідділу. Пам'ятаю, дуже голова боліла. Дехто з товаришів порадив вдягнути протигаз. Я спершу думав, що жартують, - розповідає чорнобилець. Але зрештою так і зробив. І дійсно, головні болі припинилися. Щоправда, незручно трохи було, - сміється Іван Ілліч.

У зоні відчуження Іван Ілліч разом із товаришами по службі об'їжджали територію, наносили на карту рівень радіації на ділянках. По вечорам патрулювали. Одяг змінювали щодня, ходили в респіраторах. Також обов'язковим було посилене харчування.

30 травня ми поїхали додому, - завершує розповідь пан Понич. Звісно, радощів не було меж. Але привезли ми з собою невидиму болячку – радіацію. Після повернення в мене почалися проблеми із кровотворною системою. Але завдяки своїм знанням та порадам медиків я зміг зберегти себе у формі. Вважаю, що ми виконали поставлену перед нами задачу. І сподіваюся, що наш досвід більше нікому не знадобиться.

СЗГ УМВС України

в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ