В Житомирській області завдання кожного громадянина - сприяти соціалізації людей з інвалідністю

В Житомирській області завдання кожного громадянина - сприяти соціалізації людей з інвалідністю

05.12.14 12:11 0 714
Т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута та директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна у прямому ефірі телеканалу СК1 спілкувалися про соціалізацію людей з інвалідністю та створення належних умов для доступності маломобільних груп населення до громадських місць.

Тему розмови обрали невипадково, адже 3 грудня відзначається Міжнародний день інвалідів. До спілкування запросили також голову товариства інвалідів Корольовського району м. Житомира Світлану Шевчук, заступника президента Житомирської обласної громадської організації «Діти сонця» Людмилу Рибчинську, представника Національної асамблеї інвалідів України, голову громадської організації «Молодь. Жінка. Сім'я.» Нелю Ковалюк та голову Житомирської обласної організації культури та мистецтва інвалідів, засновницю всеукраїнської організації «Сучасний дім» Валентину Позняк.

Ярослав Лагута проінформував про те, як цього дня відвідував Житомирське вище професійне училище-інтернат. Посадовець вже не вперше побував у закладі. Але цього разу відмітив, що вихованці училища вільні та сучасні, більшість з них, незважаючи на проблеми зі здоров'ям, змогли реалізуватися у спорті, мистецтві. Також Ярослав Лагута подякував за роботу педагогічному колективу навчального закладу, адже за всі роки існування через нього пройшло 10 тисяч учнів. Рівень працевлаштування випускників Житомирського вищого професійного училища-інтернату становить 90%.

«Після навчання в цьому училищі дитина з особливими потребами стає повноцінним членом суспільства, здатна до самореалізації», - наголосив т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Ярослав Лагута.

Посадовець відмітив, що основне завдання всіх, хто має хоч якесь професійне відношення до людей з особливими потребами, - сприяти їх максимально легкому адаптуванню до суспільства.

Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна зауважила, що підвідомчий департамент опікується людиною від народження і до останнього подиху.

Також Галина Корінна повідомила, що 3 грудня 2014 року вперше в нашій державі було обрано Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича (Указ Президента України №911/2014).

«Робота з людьми з обмеженими можливостями – одне з пріоритетних завдань нашого департаменту, - зауважила Галина Корінна. – В області створено 8 центрів для реабілітації дітей-інвалідів. Прийнято обласну комплексну програму соціального захисту інвалідів, ветеранів війни та праці, пенсіонерів та незахищених верств населення Житомирської області на 2013-2017 роки. За цією програмою цьогоріч з обласного бюджету потреби у соціальному захисті зазначених верств населення профінансовано на суму 4 млн. 42 тис. грн».

Представник Національної асамблеї інвалідів України, голова громадської організації «Молодь. Жінка. Сім'я.» Неля Ковалюк наголосила, що всі повинні вчитися приймати інклюзивні рішення, які підходитимуть для кожного в нашій країні. Тоді людям з інвалідністю доведеться менше звертатися за сторонньою допомогою.

Голова Житомирської обласної організації культури та мистецтва інвалідів, засновниця всеукраїнської організації «Сучасний дім» Валентина Позняк закликала обласну та міську владу до створення першого в Україні центру для реабілітації людей з інвалідністю.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові забудовник на ...
Наступна новина: Сестри Марті привезуть до ...

КОМЕНТАРІ