На Хмельниччині відключили світло,що робити?

На Хмельниччині відключили світло,що робити?

05.12.14 09:30 0 660
Відключення електрики – справа звичайна, але завжди застає зненацька. Ми не тільки позбавляємося світла, але при цьому виходить із ладу вся домашня інженерія.

Один із наслідків відключення електрики – відсутність освітлення. Особливо неприємна раптова непроглядна темрява ввечері або вночі, коли доводиться навпомацки розшукувати свічки або ліхтарі. Тут треба бути особливо обережними – залишені без нагляду запалені свічки можуть призвести до пожежі. Можна підстрахуватися і розмістити в кількох місцях на стінах світлодіодні ліхтарики. Вони повинні бути біля сходів, при вході, поруч з котельнею і т. д. У разі необхідності їх можна буде швидко знайти, включити і вже при світлі вирішувати виниклі проблеми.

Також слід подбати про відключення від мережі усіх побутових приладів, особливо електронагрівальних та високої потужності. Адже раптове підключення електроживлення може призвести до перевантаження мережі і, як наслідок – короткого замикання та пожежі.

Так, 3 грудня рятувальникам Кам’янець-Подільщини надійшло повідомлення про пожежу в одному з житлових будинків у с. Смотрич. Рятувальники, які прибули за вказаною адресою, з’ясували, що спалахнуло в житловій кімнаті. Вогнеборці оперативно ліквідували пожежу, що розповсюдилась площею 15 кв. м. Через сильне задимлення в приміщенні, їм довелося працювати в складі ланки газодимозахисної служби. Вогнем пошкоджено кімнату та речі домашнього вжитку. Ймовірна причина загоряння – коротке замкнення електромережі.

Того ж дня в с. Червоний Цвіт Шепетівського району стався подібний випадок, але вже з людськими втратами. Сусіди, які помітили дим із вікон сусіднього будинку, зателефонували до Служби порятунку «101», додатково сповістили, що в оселі перебуває 30-річний власник. Люди одразу ж взялися самотужки гасити вогонь, який ліквідували до прибуття пожежно-рятувального підрозділу. Під час проведення розвідки в одній із кімнат будинку було виявлено тіло власника. Вогнем пошкоджено стіни, музичний центр та речі домашнього вжитку. За попередньою інформацією, пожежа виникла через коротке замкнення електромережі. Адже, як повідомили сусіди, напередодні у селі вимкнули світло. То ж ймовірно, під час автоматичного ввімкнення, від перенапруги спалахнула електропроводка.

Втім, навіть при світлі буде непросто забезпечити опалення, якщо котел працює з використанням електрики. Тож слід подбати про те, аби якомога довший час зберегти тепло у будинку, ущільнити вікна та двері.

Втім, навіть при світлі буде непросто забезпечити опалення, якщо котел працює з використанням електрики. Тож слід подбати про те, аби якомога довший час зберегти тепло у будинку, ущільнити вікна та двері.

Сучасні газові котли або котли на рідкому паливі енергозалежні. Тому, у виграшному положенні є ті, хто експлуатує котли на твердому паливі. Звичайно, якщо в системі не задіяний циркуляційний насос, що працює від мережі.

Чи має сенс при газовому опалювальному обладнанні набувати ще й резервний дров'яної котел? Ні, краще вже поставити у вітальні традиційний камін - він хоч би частково виручить. А що стосується основного опалювального обладнання, то можливість ручного керування створює певні зручності.

Тепер про наслідки відключення електрики для системи водопостачання. Центральний водопровід за містом - рідкісний виняток; як правило, воду в будинок поставляють системи водопостачання та водопідготовки. А в них суцільно і поруч використовуються пристрої, що працюють від електромережі, такі як свердловинний або колодязний погружний насос. Крім того, вода зі свердловин в більшості випадків через велику кількість заліза та інших домішок не придатна для використання і потребує очищення. Однак фільтрувальні установки теж працюють на електриці! Нарешті, знеструмлять кабелі, які зараз нерідко укладають у землю разом з трубами системи водопостачання. Тобто взимку доставка води в будинок буде неможлива.

Який же вихід, якщо вода "зав'язана" на електрику? Резервний колодязь на ділянці. Без всяких насосів, із звичайним скрипучим коміром і відерцем на ланцюжку. Може, це і примітивно, але, якщо вода не надходить в будинок, вибирати не доводиться.

Висновок із усього сказаного напрошується простий: якщо домашня інженерія енергозалежна, то необхідний автономне джерело живлення. У більшості випадків таким джерелом є дизель-генератор або бензиновий генератор, який при форс-мажорних обставинах на якийсь час забезпечить електроенергією життєво важливі системи будинку.

Придбати такий генератор нині не складно, безліч моделей пропонують як спеціалізовані магазини-салони, так і просто будівельні супермаркети.

Нажаль, наша залежність від складних технічних пристроїв і систем зростає, і в заміських умовах в тому числі. Тому, запропоновані запасні та страхувальні варіанти постачання будинку водою, світлом і теплом напевно допоможуть домовласникам і членам їх сімей не позбутися комфорту заміського життя навіть у критичній ситуації, а також продовжити термін експлуатації домашніх інженерних систем.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ