Економіка Росії у стані стагнації – і це не пов’язано з Україною,– Касьянов

Економіка Росії у стані стагнації – і це не пов’язано з Україною,– Касьянов

05.12.14 08:19 0 698
Росія вже пішла в рецесію, тобто спад економіки, і вже на наступний рік є прогнози навіть російських експертів, не кажучи про західні, що може бути відсотки два мінус зростання ВВП, а може навіть і більше. Для виходу з ситуації влада може перейти до індивідуальних репресій. І така ситуація може тривати два роки.

Про це сказав в своєму інтерв’ю екс-голова уряду РФ Михайло Касьянов на радіо «Ехо Москви».

«Коли в Росії на різних програмах кажуть, що долар почав падати, коли цифри в інший бік біжать, то це, звичайно, неправильна інтерпретація. Все відбувається тільки з рублем. Валюти між собою, євро і долар, приблизно в паритеті знаходяться, які зараз 1,25. Колись був 1,35, але це все дуже плавні речі, пов’язані з фундаментальними факторами економічного зростання або стагнації, які останні роки існують у тих, хто емітує ці важливі резервні валюти. У Росії, яка емітує свою валюту – рубль, звичайно, ситуація інша.

Фундаментальні чинники жахливі. До них належать відсутність зростання економіки, відсутність зростання промислового виробництва зокрема і інші речі, такі як тиск на бізнес, відсутність конкуренції, яка вбита повністю і фактично повна прив’язка економіки до нафти.

Щодо ціни на нафту, то модель, яка існувала останні 10 років лопнула. Це називається – капіталізм для друзів. Ця модель вже більше не виробляє ніякого зростання, навіть стабільності, або просто сталості або стагнації. Вже ми пішли в рецесію, тобто спад економіки і вже на наступний рік є прогнози навіть російських експертів, не кажучи про західні, що в Росії може бути відсотка два мінус зростання ВВП, а може навіть і більше...», – говорить Касьянов.

І як наслідок, в переконанні Касьянова стагнація вже перетворилась в рецесію. І сталось це навіть і без «Кримнаш», тому що економіка в Росії не працює, лише держфінанси більш-менш в нормальному стані

І, як наголошує він, це є неминучою ситуацією. Тому що це не пов’язано безпосередньо з проблемами Криму, проблемою України. Бо головне те, що останні 10 років не проводилося ніяких реформ, які Росії дуже сильно потрібні.

«Більш того, реформи, розпочаті нашим урядом, багато з них були зупинені. І зараз їх зупиняють, а деякі навіть пускають назад. Наприклад, говорячи про податкову реформу. Завдяки тій реформі ще держфінанси знаходяться в якомусь нормальному стані. Економіка не працює, але держфінанси більш-менш в нормальному стані. Тому ця модель повинна була неминуче призвести до того, до чого ми прийшли. Але проблема з України та загальна психологічна ситуація навколо Росії, я маю на увазі в умах інвесторів, звичайно, сильно це прискорює, плюс санкції», – наголошує Касьянов.

При тому, доповідач вважає, що в нинішньому обвалі рубля це вплинуло на відсотків 30, плюс 20, що пов’язано з падінням ціни на нафту. А це є половина і ця модель, яка не може працювати довго.

Окрім того вплив санкцій і психологічна ситуація навколо взагалі Росії.

«Чи можна туди інвестувати, – каже Касьяков. – Всі говорять «ні». Гроші тікають і відводять гроші не тільки іноземні інвестори, але й російські. Тому фактор економічного зростання як інвестиції немає вже більше року. Останній рік жевріли надії, що попит населення, покупки населення, що вони якось будуть цим фактором, населення вже, зіткнувшись з припиненням зростання заробітної плати звикло купувати різні речі. Короткострокові кредити в банках, банки з задоволенням їх видавали. Тепер ми бачимо, банки не видають, більше того, населення не виплачує взяті кредити».

І проблема буде посилюватись, вважає він. Й на питання, чого потрібно боятись в даній ситуації, Касьянов каже, що є кілька способів «і вже я думаю, що в принципі всередині країни серед економістів існує консенсус щодо того, скільки років нинішній режим може виконувати свої обіцянки перед населенням і фактично,щоб не сказати безбідно, чи з напругою, але існувати. Не буде зростання економіки, це фактор уже..»

Тобто, в 2015 році ніякого полегшення раптового не трапиться, як вважає Касьянов, буде тільки погіршення і це однозначно.

«У 2015 і в 2016 році буде погіршення і пов’язано з тим, що в цій ситуації нинішній режим не в змозі її виправити. Для виправлення потрібні реформи, – каже він. І перетворення, які недопустимі з точки зору нинішнього правлячого режиму. Тому наступного року буде продовження ослаблення рубля, якщо нафта буде стояти на такій низькій позначці, як є – 70, то протягом року резервів ніяких у нас вже не буде».

При тому перші півроку, звичайно, президент не дозволить витрачати резерви, тому фактично буде не виконуватися частина витрат бюджету, як наголошує Касьянов. Але «будуть виконуватися, як вони всі твердять і заклинання вимовляють – соціальні видатки ми виконаємо. Так, це буде так, для того щоб в очах населення сильно себе не дискредитувати, вони будуть виплачувати пенсії, зарплати і всі соціальні виплати, які передбачені. Але не фінансуватимуть інші речі, які закладені на різні проекти. В тому числі модернізацію соціальної інфраструктури, цього не буде робитися».

Іншими словами, просто згорнуть усі можливі програми. Залишать тільки гроші на прокорм.

Хоча через півроку вже не буде вистачати грошей і на соціальні виплати.

«Тоді почнеться витрачання резервних фондів. Якщо ціна буде така ж, а якщо, може впасти до 60, як передбачають. І, як ОПЕК сказала, що тільки коли впаде нижче 60, тоді вони почнуть підтримувати».

Тому, як вважає Касьянов, ціна 60 доларів цілком може бути.

Тому «далі потрібно буде щось робити. Що треба робити. Приймати рішення. Або нормалізувати ситуацію і взаємини із зовнішнім світом і виконувати те, що наказували ми в резолюціях на Болотній і Сахарова в грудні 2011, лютому 2012 року, а саме – вільні вибори під контролем громадянського суспільства. І лібералізація суспільного простору, політичного простору. І фактично нормальні вибори 2016 року. Але це ліберальний сценарій...», – наголошує Касьянов.

На питання про військовий комунізм в якості гарного способу вирішення всіх проблем, Касьянов, що ні він, ні правозахисники не виключають можливого переходу до репресій. При тому, репресій може бути навіть не масових, але якісь більш часті індивідуальні для того, щоб залякувати людей далі й далі. І така ситуація може тривати два роки, тому що після того не буде вже запасу міцності у фінансової системи. «Резерви і взагалі все, що відбувається. Це означає, що дуже скоро режим повинен прийняти рішення. Але головне питання навіть не в бюджеті, тому що йде ж девальвація, інфляція. Це означає, що в цифровому вираженні в номінальному все буде виконуватися. Але для населення це вже зовсім інші рублі будуть», – підкреслив Касьянов.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ірак: 18 людей загинуло ...
Наступна новина: На Вінничині однорічна ...

КОМЕНТАРІ