На Вінничині роль неурядових організацій і бізнесу в процесі запобігання корупції (+фото)

На Вінничині роль неурядових організацій і бізнесу в процесі запобігання корупції (+фото)

06.12.14 15:07 0 723
Це стало провідною темою «круглого столу», який відбувся 4 грудня в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації за участі представників органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, правопорядку, бізнесу, інститутів громадянського суспільства, юристів.

Відкрив захід завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції апарату облдержадміністрації Євген Татарчук, який привітав учасників заходу та охарактеризував стан, можливі шляхи вирішення проблем корупційного становища в Україні та актуальність обговорення впливу бізнесу, інститутів громадянського суспільства в боротьбі з корупцією.

"Як відомо, наприкінці жовтня парламент ухвалив розроблений Урядом і Президентом України пакет із п'яти законопроектів щодо боротьби з корупцією. Пакет передовсім містить рамковий документ – Національну антикорупційну стратегію на 2014-2017 роки. У її рамках ключовим елементом боротьби з корупцією є створення Національного антикорупційного бюро. Ще один закон - «Про запобігання корупції». Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав цей закон «Антикорупційним кодексом». Він, зокрема, передбачає моніторинг життя і діяльності вищих посадовців. Однак усім зрозуміло: простого ухвалення законів недостатньо, щоб побороти реальну корупцію. І все ж ухвалення антикорупційного пакета, створення Національного антикорупційного бюро, підвищення відповідальності чиновників, скорочення кількості перевіряючи органів і функцій дасть можливість стати на шлях реальної боротьби з корупцією", - зазначив Євген Татарчук.

Про організацію та проведення заходів на Вінниччині щодо запобігання і протидії корупції доповідав голова постійної комісії з питань зміцнення законності, правопорядку, боротьби з корупцією, охорони прав і свобод громадян, депутат обласної Ради Віталій Мрачковський. Він зокрема зупинився на проведеній в області роботі в рамках Державної програми щодо запобігання і протидії корупції в Україні.

Голова комісії з питань зміцнення законності, правопорядку, боротьби з корупцією, охорони прав і свобод громадян громадської ради при обласній Раді Ольга Брига висловила думку про необхідність використання досвіду боротьби з корупцією держав, що мають великі досягнення в зазначеної діяльності.

Присутні активісти громадських організацій акцентували увагу у своїх виступах на необхідності врахування думки громадськості у правотворенні та проведенні антикорупційних експертиз, адже громадська експертиза проектів нормативно-правових актів є важливим кроком на шляху попередження корупції.

Учасники засідання «круглого столу» зійшлись на думці, що подолати таке ганебне явище як корупція можна тільки спільними зусиллями, впроваджуючи системі зміни та механізми із залученням широких верств населення та громадських організацій.













Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Івано-Франківщина: в ...

КОМЕНТАРІ