Міліція Буковини нагадує:

Міліція Буковини нагадує: "П'яний за кермом - злочинець!"

07.12.14 15:00 0 741
Спеціаліст профілактичної роботи УДАІ УМВС України в Чернівецькій області Іван Добровольський розповів буковинцям на сторінках газети «Ва-Банк» про небезпеку водіння у нетверезому стані та статистику скоєння таких правопорушень.

– Пане Іване, донедавна наших водіїв, які полюбляють хильнути і сісти за кермо, не лякали ніякі штрафи, автоінспектори. Більше того, щомісяця Державтоінспекція області затримувала до 30, а то і більше п'яних водіїв за кермом. Невже стали менше пити?

– Не повірите, але факт. Ось лише деякі цифри: за 2013 рік було виявлено 2624 водії, а за 11 місяців 2014 – 1717, або майже на 35 % менше. Звичайно, що на позитивну динаміку вплинула більш вдало проведена профілактична робота державної автомобільної інспекції. Інший чинник, я б назвав його головним, – підвищення штрафів. Якщо торік п'яному водієві достатньо було в середньому трьох тисяч гривень, аби оплатити штраф, то з 1 січня 2014 року – від 3 тисяч 400 до майже 6 тисяч гривень. При нинішній економічній, фінансовій ситуації, викласти таку суму грошей непомітно для сімейного бюджету не так просто. А, не дай Боже, аварія, загибель людей. Є, як кажуть, над чим задуматися, перш ніж сісти п'яним за кермо. Сказати, що вже побороли це «зло» повністю, теж не можна. В середньому за день 4-5 таких горе-водіїв реєструємо, а у вихідні – буває й більше.

– Окрім штрафу, яке ще покарання очікує на п'яного водія?

– Це і позбавлення прав водія від 1 до 2 років, і адмінарешт від 7 до 10 діб.

– І багато таких заходів було вжито?

– Рік ще не закінчився, а 675 водіїв оштрафовано, 52 «удостоєні» адмінарешту, понад 300 – залишилося без водійських прав. Цікаво, що серед порушників не завжди буковинці. Понад 300 протоколів нами надіслано в інші регіони України.

– Накласти штраф – це лише перший крок, а ось добитися його сплати порушником – це дещо складніше.

– Певні труднощі є, але вони не настільки суттєві, аби на них концентрувати увагу. Наприклад, за різні види порушень правил дорожнього руху в цьому році накладено штрафу на понад 6 мільйонів, отримано – більше 5 млн. 220 тисяч, що складає 86,5 % виконання. Не так вже й погано.

– Часто-густо водії скаржаться на погані дороги, внаслідок чого не лише виходить з ладу техніка, а й трапляються ДТП. Що робить ваша служба у цьому напрямку?

– На превеликий жаль, з початку року в області сталося 8 ДТП саме через незадовільні дорожні умови, які сприяли аваріям. Нами був посилений адміністративний вплив на керівників дорожньо-комунальних підприємств і організацій. До адмінвідповідальності з початку цього року було притягнуто 337 посадових осіб і громадян. Для усунення наявних недоліків нами видано майже 600 вимог і попереджень ДАІ.

– Чим ближче до свят, тим активніше дають про себе знати любителі легкої наживи – викрадачі авто. Як далеко і надовго вони можуть втекти?

– Недалеко і ненадовго. Так, протягом цього року на території області було зареєстровано 76 незаконних заволодінь авто, а також 7 ДТП, винуватці яких з місця події втекли. На початок грудня було розкрито майже 80% крадіжок авто, а процент розкриття ДТП з потерпілими становив 100%. Хочу наголосити, що основними пріоритетами ДАІ Буковини залишається забезпечення безпеки дорожнього руху та недопущення дорожньо-транспортних пригод на території регіону. Тож велику увагу ми приділяємо і профілактиці скоєння правопорушень на дорогах. З огляду на вищезазначену статистику, робота в цьому напрямку дає свої позитивні результати.

- Дякую за розмову!

Розмову вів Дмитро Миронюк,

головний редактор газети «Ва-Банк»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Правоохоронці розшукали ...
Наступна новина: На Вінничині ...

КОМЕНТАРІ