У Львові представили результати дослідження церкви,яку збудував король Данило у Холмі

У Львові представили результати дослідження церкви,яку збудував король Данило у Холмі

10.12.14 13:06 0 628
Результати дворічного дослідження збудованої королем Данилом церкви Богородиці у Холмі, яку знайшли нещодавно, представили у Національному університеті «Львівська політехніка». На стендах, які розмістили у головному корпусі вишу, можна ознайомитись із усією історією досліджень.

Про це 9 грудня, повідомив один із керівників експедиції завідувач кафедри реставрації архітектурно-мистецької спадщини Львівської політехніки Микола Бевз.

Пошуком храму займалися українські та польські науковці. На виставці представлені усі етапи пошуку та дослідження храму.

«Храм у Холмі збудував король Данило. Ця святиня згадується у літописі багато разів. Там йдеться, що Данило пішов поклонитися до храму Богородиці на знак подяки за успішний похід на Чехію. Крім того, згадано про поховання у церкві самого Данила та двох його синів. Також є свідчення, що у святині поховано сина Юрія Львовича, – розповів Микола Бевз. – Історія собору складна. Він не зберігся до наших часів, бо його багато разів перебудовували у XV, XVI, XVII ст. Внаслідок цього його розібрали, а на тому місті звели нову святиню. Про старий храм призабули».

Науковець зазначив, що пошук храму був надзвичайно складним. Спочатку дослідники склали програму пошуку. Усе це представили на виставці.

«На початку було три стадії робіт. Перша – наукові семінари, де відбувалися дискусії на основі наявної інформації з літописів, різних записів. Тоді було визначено, де його шукати. Наступна стадія – це методика неінвазійних досліджень, під час якої за допомогою двох георадарів українські та польські спеціалісти шукали фундаменти. Було вирішено почати дослідження із храму», – розповів Микола Бевз.

Під підлогою зробили пробні розкопки і виявили фундамент собору.

На виставці можна ознайомитися із даними наукових досліджень, побачити фото із розкопок у храмі.

«Ці дослідження дозволяють уявити архітектуру собору, його план, його технологічні, будівельні, архітектурні особливості. Але ми продовжуємо дослідження, бо маємо на меті знайти поховання з ХІІІ ст.», – зазначив Микола Бевз.

Він додав, що від час розкопок вдалося виявити «надзвичайно цікавий матеріал, який показує, як суспільство епохи короля Данила жило, як будувало об’єкти».

Зазначимо, дослідження храму триватиме ще три роки.

Нагадаємо, 9 грудня, у Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Король Данило: культурна та державотворча спадщина його доби». Фахівці, які досліджують період середньовіччя, мали змогу обмінятися досвідом із колегами та окреслити подальші шляхи дослідження церкви у Холмі, яку збудував король Данило.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ