85-річному ювілею Волинського краєзнавчого музею ще одна виставкова присвята - “Образ Луцька і Волині у фалеристиці,геральдиці та сфрапсах”

85-річному ювілею Волинського краєзнавчого музею ще одна виставкова присвята - “Образ Луцька і Волині у фалеристиці,геральдиці та сфрапсах”

10.12.14 11:13 0 728
10 грудня 2014 року о 12 годині в Музеї історії Луцького братства відбудеться відкриття виставки «Образ Луцька і Волині у фалеристиці, геральдиці та сфраґісах», яка є продовженням циклу заходів, присвячених 85-річному ювілею Волинського краєзнавчого музею.

Над виставкою працювали наукові співробітники музейного відділу Андрій Боярчук і Олена Бірюліна та головний хранитель фондів обласного музею Наталія Пушкар.

В центрі експозиції виставки одна з провідних «класичних» спеціальних історичних дисциплін – сфрагістика, актуальність якої в сфері історичного пізнання постійно зростає. Важливість проблематики підкреслена на виставці сучасними творами молодої української геральдичної науки – діючими гербами волинських міст, що реконструювались на основі історичних печаток. Вибірка окремих оригінальних сфраґісів Волинського краєзнавчого музею виставлятиметься тут вперше. В переддень пошанування святителя Миколая Мирлікійського – «всенародного святого» в Україні – особливим акцентом виставки є ретроспективна історія луцького герба з образом святого.

Окремий блок виставки складатимуть предмети медальєрного мистецтва, зокрема із зображенням двох геніальних творців, життя яких пов'язане з Волинню – Лесі Українки та Юзефа Ігнація Крашевського. Останній, що належить до найплодовитіших авторів в історії польської літератури, більше як 20 років свого життя господарював і творив у власних маєтках на сучасній Волині. Також відвідувачам виставки будуть представлені ювілейні та пропам'ятні монети – талановитого математика Михайла Кравчука, акторки театру і кіно Наталії Ужвій, знаного політичного, громадського та церковного діяча Івана Огієнка.

Суміжними тематичними блоками будуть показані предмети фалеристики, що відображають промисловий потенціал Волині, зокрема ювілейні значки і нагрудні знаки приурочені ювілейним датам Луцького автомобільного заводу, Луцького цукрового заводу та іншим; природоохоронну дільність Шацького національного парку; радянську історію Волині (значки комсомольської та піонерської організацій, учасників соціалістичних змагань тощо). Презентуватимуться значки та медальони на релігійну тематику, в тому числі нагрудні знаки членів православних братств на Волині у ХІХ ст.

Виставка діятиме впродовж кількох місяців. Адреса музейного відділу: м. Луцьк, вул. Кондзелевича 5 (Старе місто). Замовити екскурсію можна за тел. 72-33-71.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Землевпорядники Закарпаття ...

КОМЕНТАРІ