Реставратори не хочуть,щоб Львів перетворився у місто зруйнованих пам’яток

Реставратори не хочуть,щоб Львів перетворився у місто зруйнованих пам’яток

11.12.14 13:37 0 672
Інвестори облаштовують у пам'ятках архітектури розважальні заклади, руйнуючи історичну частину міста, Цього разу, кажуть, добрались і до приміщень інституту «Укрзахідпроектреставрація», який міська влада хоче перетворити на комунальне підприємство. У мерії заперечують звинувачення.

Про це заявляють Львівські реставратори, – повідомляє Радіо Свобода.

Інститут «Укрзахідпроектреставрація» розташований у давніх мурах Бернандинського монастиря майже півстоліття. У подвір’ї вже незаконно збудовано ресторан, скандал щодо якого триває досі. Тепер, заявляють науковці, «близькі до мера люди» хочуть забрати оборонні мури інституту під розважальний заклад чи хостели. А тут розташовані реставраційні майстерні, архів з унікальною документацією про пам’ятки архітектури не лише Львівщини, а ще 8 областей, яким науковці надають послуги.

Реставратор Оксана Бойко пояснила, що міська влада знайшла шлях для ліквідації інституту – хоче його перевести у комунальну власність і створити комунальне підприємство. Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся у Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (у його підпорядкуванні «Укрзахідпроектреставрація») з проханням передати громаді міста майновий комплекс інституту.

«Ця інституція наукова і вона мусить існувати, щоб зберегти пам’ятки. Бо якщо буде комунальне підприємство, то є вже приватні фірмочки, то чим воно різнитиметься? Це буде кишенькова організація, яка робитиме те, що потрібно. Галузь реставрації просто помалу зникає», – каже Оксана Бойко.

За словами працівників, інститут доводять до фінансового банкрутства, бо міська влада не перечисляє гроші за виконані роботи, з метою забрати приміщення і розігнати неугодних реставраторів, які постійно б’ють на сполох щодо нищення історичної частини Львова.

За словами відомого науковця, дослідника дерев’яних церков Василя Слободяна, інститут слід не ліквідувати, а рятувати. Установа має залишатись державною і бути у підпорядкуванні Міністерства культури, а не регіонального будівництва. «Хочуть інститут перетворити у філію, яка перетворюватиме місто у Діснейленд, куди ходитимуть лише приїжджі», – говорить науковець.

Андрій Салюк, віце-президент національного комітету ІКОМОС, вважає, що намагання ліквідувати державний інститут є спланованим нищенням галузі реставрації загалом, щоб інвестор чи замовник об’єкт культурної спадщини підлаштовував від свої інтереси.

«І це без огляду на культурну спадщину як таку, на об’єкт, що з ним буде, коли він перестане бути цікавим інвестору, – каже експерт. – Для прикладу, так звана «Гасова лампа» – одна з найбагатших кам’яниць Вірменського кварталу. Там знищено все, лишилась лише фасадна стіна. Якщо через 2-3 роки це приміщення буде не цікаве інвестору, то це вже не буде пам’ятка, не буде свідченням культури Львова».

Науковці інституту «Укрзахідпроектреставрація» перелічують десятки назавжди втрачених у Львові пам’яток культурної і архітектурної спадщини у частині, що внесена у список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Незаконно будують у парках і скверах, вибивають двері івікна в історичних будівлях. За підрахунками громадських активістів, за останні п’ять років у центрі Львова з’явилось більше двохсот об’єктів самовільного будівництва. Ні інвестори, ні будівельники не покарані.

Міський голова Львова Андрій Садовий у коментарі Радіо Свобода пояснив, що рішення про статус інституту «Укрзахідпроектреставрація» залежатиме лише від колективу, а міська влада намагається лише допомогти врятувати установу.

«Ці всі приміщення є власністю громади, які передаються в оренду інституту. Там може бути лише інститут. Там непоганий колектив. Міністерство не має ані коштів, ані часу на цей інститут, не приділяє уваги. Місто готове інвестувати додаткові кошти, але місто мусить мати цю структуру у міському підпорядкуванні. Якщо хоче колектив, то прошу, а не хоче – питань немає. Для мене важливий розвиток міста і збереження колективу», – каже міський голова Львова.

Двічі питання про передачу майнового комплексу інституту у власність громади намагались винести на розгляд сесії міськради, але двічі воно переносилось через позицію окремих депутатів.

За останні шість років держава не виділила жодної гривні на реставрацію пам’яток історичної спадщини Львова. Для порівняння: польська держава щороку виділяє на відновлення і реставрацію пам’яток Кракова майже 20 мільйонів доларів. Тим часом відновлювати історичні об’єкти Львову допомагають уряди Німеччини, Польщі, Нідерландів, які надають відповідні ґранти.

На Львівщині зареєстровані вісім тисяч п’ятсот об’єктів культурної спадщини, з них у Львові – близько двох з половиною тисяч.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпаття: в ДТП на ...
Наступна новина: Правоохоронці шукають ...

КОМЕНТАРІ