Найчастіше буковинців ошукують через Інтернет та телефон

Найчастіше буковинців ошукують через Інтернет та телефон

11.12.14 15:56 0 774
На Буковині шахраї добираються до своїх жертв з допомогою телефону, Інтернету та через оголошення «Пропоную роботу». З початку року працівники міліції зафіксували в області 550 випадків різного роду шахрайств.

Варто знати, які схеми ошуканства підсовують людям і як від них вберегтися. Адже жертвами охочих до легкої наживи на Буковині стають люди різного віку та соціального статусу. В основному ті з них – котрі почуваються безпечно.

Для експерименту вирішила пошукати роботу за оголошенням. Натрапила на фірму без назви. В оголошенні читаю «Потрібен продавець дитячих іграшок в магазин». Додзвонившись, одразу починаю цікавитись, які обов'язки, де магазин, які умови праці. На жодне з питань не отримую конкретної відповіді. Дівчина люб'язно запрошує прийти на співбесіду з шефом. Мовляв, він і надасть всю інформацію.

За вказаною адресою не виявилося жодного магазину. В приміщенні без вивіски і будь-яких ознак сфери діяльності мені вручили анкету, сказали заповнити всі пункти і чекати своєї черги.

В анкеті обов'язково потрібно було вказати адресу прописки, проживання, номер та серію паспорта, що мене насторожило.

«А персональні дані писати обов'язково?», - питаю дівчину-секретаря. Вона відреагувала агресивно: «Не хочете мати роботу – то не пишіть». Згодом, збавивши тон, додала: «Ви ж заберете її з собою після співбесіди».

На співбесіді хлопчина років 25-ти наполегливо допитувався, чи хочу я багато заробляти, і що я готова заради цього робити. Відповідь «я прийшла, щоб влаштуватися продавцем дитячих іграшок, як було вказано в оголошенні» його чомусь розсердила. Так званий шеф, який вперто відмовився назватись, про таємничий магазин не сказав нічого: ні назви, ні адреси. Анкету мою теж не повернули – підсунули лиш складену у кілька разів її копію.

Через таку «втаємничену фірму» Ольга Шевчук два роки тому потрапила на роботу в сусіднє місто.

«В нас взяли паспорти, посадили в машини і змусили продавати якусь медтехніку. Цілий день ми ходили по різних установах і пропонували людям неходовий товар. Заплатили нам потім якісь копійки. Добре, що все обійшлося. З тих пір, коли йду на роботу, документи свої нікому в руки не даю, і правду в різного роду сумнівних анкетах не пишу. Збір персональних даних заборонений. Ідентифікаційний код, місце прописки, номер і серію паспорта – даю лиш тоді, коли знаю все про місце роботи і оформляюсь офіційно», - розповідає дівчина.

Обдурюють по телефону

Останнім часом на Буковині поширене телефонне шахрайство.

«Найчастіше людям дзвонять засуджені, котрі відбувають термін покарання в колоніях, і кажуть, що ваш син в міліції. Його випустять, якщо ви перерахуєте необхідну суму грошей на вказаний рахунок. Для переконливості дають трубку сусіду, який ледь не плачучи просить його визволити. Люди перераховують гроші, а потім з'ясовується, що їх син спить в сусідній кімнаті або десь гуляв і повернувся. Таким же способом шахраї виманюють гроші на операцію дітей, - розповідає заступник начальника управління карного розшуку УМВСУ в Чернівецькій області Микола Лазорко.

З початку року в області зафіксували 49 випадків телефонних шахрайств. Повернути гроші при такій схемі майже нереально.

«Телефон, з якого дзвонили, по сигналу ми визначаємо швидко. А от кому саме він належить – дослідити вкрай важко. В колонії з нього міг дзвонити будь-хто. Сидить чоловік у в'язниці, а з ним ще десятеро з різних міст. Так шахраї дзвонять переважно знайомим співкамерника, котрі живуть в іншій області. Номери телефону та дані про людину засуджені дають один одному, гроші перераховують на рахунки сторонніх осіб або родичів. Потім ми перевіряємо ці рахунки – а вони в іншій частині України, - додає Микола Лазорко. - В основному обманюють людей віком від 50до 65 років, жителів сільської місцевості».

В середньому з допомогою телефону шахраям вдається виманити в людей від 5000 гривень до 7 тисяч євро. Люди, вірячи, що їх близькі в біді, ладні брати в борг, аби якомога швидше розв'язати проблему.

«Перш ніж бігти до найближчого терміналу, краще запитати, в якому відділку затриманий, прізвище слідчого. Потім передзвонити на 102 і уточнити, чи інформація відповідає дійсності. Жодних грошей нікому давати не потрібно», - наголошує правоохоронець.

Інтернет-покупки з негативними наслідками

Потрапляють люди на шахраїв і завдяки покупкам через Інтернет. Традиційна схема: товар оплатили, але не одержали.

«Один чоловік продавав так фотоапарат. Сотні людей перерахували йому гроші, а фотоапарата так ніхто і не отримав. Потім оголошення зникло і кому воно належало – не знайдеш. Адже в Інтернеті можна назватися будь-ким. Рахунок був відкритий в іншій області, потім успішно закритий. От і все», - розповідає Микола Лазорко.

Часто потрапляють на шахрайські схеми ті, хто шукає розваг в Інтернеті.

Фраза «дівчина на вечір» відкриває перед користувачем тисячі анкет з відвертими фото дівчат. Тут вказані телефони і ціни. Проте часто за цими картинками стоять ті ж шахраї. Після того, як гроші перераховані – «дівчина» вимикає телефон.

Притягнути до відповідальності когось в таких випадках важко, переконують правоохоронці. Та й звертаються люди з подібними заявами вкрай рідко – ніхто не хоче признаватися, яким способом його розвели.

Жертвами інтернет-шахрайств на Буковині, за даними міліції, з початку року стало 42 особи.

«Зараз покупки через Інтернет стали модними, - каже Микола Лазорко. - Однак людям слід бути обережними. В жодному разі не розповсюджуйте такі дані, як персональні коди, номери карток, пін-коди, серію та номер паспорта, адресу тощо. За покупки краще розраховуватись післяплатою, коли товар буде у вас в руках».

Наталя Шевчук,

журналіст газети

«Молодий буковинець»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині тривають ...
Наступна новина: У Львові безробітний ...

КОМЕНТАРІ