Житомирський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів продемонстрував свої досягнення

Житомирський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів продемонстрував свої досягнення

11.12.14 16:26 0 629
У Житомирі 10 грудня відбулося засідання міжвідомчої координаційної ради з питань ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів з питань надання реабілітаційних послуг дітям-інвалідам і про стан роботи центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської міської ради.

На базі центру спеціалістів з районів області знайомили з кращими практиками та ділилися власним досвідом щодо ранньої соціальної реабілітації дітей з інвалідністю.

Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської міської ради був створений три року тому, у жовтні 2011 року. Хоча фактично функціонує 2,5 роки, адже перші шість місяців тривали ремонтні роботи. Наразі у центрі виховується 76 дітлахів, хоча заклад розрахований на 50. За досить короткий час роботи соціальна установа має багато позитивних напрацювань в роботі з дітьми-інвалідами.

Так, директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна повідомила, що на Житомирщині функціонує вісім соціальних центрів для дітей-інвалідів. Взірцевим є заклад у селі Городниця Новоград-Волинського району, в якому дуже активно займаються такими дітками, допомагають їм адаптуватися. Галина Корінна наголосила, що найважливіше у роботі таких центрів – це надання комплексної реабілітації: соціальної, педагогічної та медичної. Лише за такого підходу можна досягнути гарних результатів.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Житомирської міської ради Любов Петренко зауважила, що Житомирський центр готовий з районами та містами області ділитися власним досвідом, який отримали за час відкриття, становлення та повноцінного функціонування цього закладу.

Любов Петренко повідомила, що спочатку в центрі було лише 10-20 діток, в кінці першого року роботу 26. А таких дітлахів до 100 осіб, хоча заклад розрахований лише на 50. Але потреба в допомозі є.

За словами Любові Петренко, кожна територіальна громада потребує, щоб була організована робота з дітьми, котрі мають різні нозології. Адже це велика проблема, коли батьки з такими дітьми залишаються один на один. Їм потрібна кваліфікована допомога та поради.

Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської міської ради надає послуги щодо ранньої соціальної реабілітації дітей з інвалідністю на дому. Спеціалісти навчають дітей поводитися з оточуючими предметами.

Директор центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської міської ради Віктор Козир розповів, що заклад створювався зі сходів, побудови пандусу, ремонту покрівлі. Від початку про ту базу, яка є наразі в центрі, мова взагалі не йшла. Адже першочерговим завданням було відремонтувати приміщення.

За словами Віктора Козира, те, що робиться в таких центрах, повинно починатися з зупинки громадського транспорту. Тоді заклади та інфраструктура будуть адаптовані для таких дітей. У центрі працюють молоді спеціалісти, які прагнуть розвиватися та допомагати діткам. Наші фахівці переймали досвід у подібних центрах у Миколаєві та Хмельницькому. Самостійно напрацьовували методики роботи з дітьми з інвалідністю. у центр обслуговує 76 дітлахів.

Віктор Козир наголошує, що дуже важливо, аби в сім'ї також займалися з такими дітьми, адже для кожного розробляється індивідуальна програма реабілітації.

Також директор центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської міської ради закликав присутніх на засіданні координаційної ради до конструктивного спілкування та обміну досвідом.

У центрі з дітьми з інвалідністю займаються медики, педагоги-реабілітологи, арттерапевти і психологи. Працівники закладу ставлять за мету забезпечити дітям-інвалідам можливості для їхнього всебічного розвитку, і, головне, адаптуватися у суспільстві.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: призначено начальника ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ