На Тернопіллі відбулись громадсько-депутатські слухання з питань протидії корупції

На Тернопіллі відбулись громадсько-депутатські слухання з питань протидії корупції

11.12.14 13:16 0 607
У формі громадсько-депутатських слухань 10 грудня відбулося засідання постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань законності та правової політики, здійснення демократичного цивільного контролю над воєнною організацією і правоохоронними органами держави.

Участь у роботі комісії взяли депутати обласної ради, представники духовенства, правоохоронних органів, громадських організацій.

Під час засідання розглянули стан виконання обласної програми запобігання і протидії корупції на 2013-2014 роки, а також окреслили напрямки викорінення корупційних діянь і практичні заходи щодо боротьби з хабарництвом.

Голова постійної комісії, заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Леонід Бицюра наголосив, що засідання присвячене темі боротьби з корупцією не випадково, адже 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

«Боротьба з корупцією та хабарництвом – це пріоритет державної політики та громадських ініціатив, - зазначив Леонід Олексійович. - На жаль, зараз наша країна за оцінками міжнародних агентств – лідер корупційних рейтингів. Як свідчить статистика, Україна – на 142 місці за індексом сприйняття корупції. Прикро констатувати, що це ганебне явище вже стало традиційним і прийнятним у суспільстві. Зараз ми шукаємо інвестиції для розвитку країни, але в той же час державний бюджет втрачає мільйони гривень через корупцію і хабарництво. Подолати їх може лише підвищення моральних стандартів суспільства».

Відтак до присутніх звернувся архиєпископ Тернопільський і Бучацький Нестор Писик. Він наголосив, що у питанні боротьби з корупцією Церква не стоїть осторонь і готова надати до співпраці, зокрема у плані просвітницької роботи.

Про виконання обласної програми запобігання і протидії корупції на 2013-2014 роки поінформував начальник сектору з питань запобігання та виявлення корупції, взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Борис Довгий.

Він зауважив, що сектор проводить щоквартальний моніторинг стану дотримання антикорупційного законодавства в області.

«За 9 місяців 2014 року стосовно суб'єктів відповідальності за корупційні правопорушення складено 92 протоколи про корупційні діяння, - зазначив Борис Ярославович. - За результатами розгляду складених протоколів судами області притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу 72 особи. Станом на 30 вересня 2014 року до адміністративної відповідальності за порушення вимог повідомлення про конфлікт інтересів (стаття 172-7 КУпАП) оштрафовано 6 державних службовців районних державних адміністрацій, з них 4 звільнено з посад, вирішується питання про звільнення з посад ще 2 порушників антикорупційного законодавства».

Як доповів Борис Ярославович, у звітному періоді 2014 року працівниками сектору з питань запобігання та виявлення корупції, взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації проведено перевірки 79 декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, поданих державними службовцями апарату на предмет наявності конфлікту інтересів, а також здійснено їх логічний та арифметичний контроль. В результаті перевірки виправлено 22 помилки логічного та арифметичного характеру, фактів наявності конфлікту інтересів не виявлено; аналіз 299 розпорядчих документів на предмет превентивного виявлення правил і процедур, які можуть містити ризики корупційних правопорушень; 53 співбесіди з кандидатами на посади державних службовців щодо заборон і обмежень для осіб уповноважених на виконання функцій держави згідно із Законом України „Про засади запобігання і протидії корупції” тощо.

Відтак про роботу у сфері протидії корупції поінформували представники міліції, прокуратури, Служби безпеки України.

Своє бачення подолання цього негативного явища у суспільстві висловили представники громадських організацій Тернополя.

Підсумовуючи засідання, заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра зазначив, що наступне засідання комісії у такому ж форматі відбудеться через 2 тижні. До цього часу присутні мають можливість внести до нового проекту програми запобігання і протидії корупції на 2015 рік.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: У Волинській області сварка ...

КОМЕНТАРІ