Круглий стіл «Гарантії прав і свобод громадян в демократичній державі» відбувся в рамках Всеукраїнського тижня права (+фото)

Круглий стіл «Гарантії прав і свобод громадян в демократичній державі» відбувся в рамках Всеукраїнського тижня права (+фото)

12.12.14 08:20 0 665
Актуалізація питання реалізації конституційних прав громадян України з огляду на зміни конституційних процесів в Україні та формування нового вищого законодавчого органу країни зумовила необхідність проведення круглого столу «Гарантії прав і свобод громадян в демократичній державі», який відбувся 10 грудня в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, у рамках Всеукраїнського тижня права. У заході взяли участь представники органів державної влади, юристи, педагогічні працівники, політологи та громадські діячі.

Круглий стіл відкрив заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації В.Лазаренко, зазначивши, що саме у Загальній декларації вперше проголошені цінності, які є універсальними: права людини невід'ємно притаманні всім людям, і все міжнародне співтовариство має забезпечувати їх дотримання. На його думку, важливим для укріплення правової, соціальної та демократичної держави є посилення гарантій та конкретизація прав і свобод громадян.

В контексті круглого столу наголошено на важливості дотримання прав і свобод людини на сучасному етапі, звернуто увагу на основні конституційні права громадян в теорії та практиці, питання регіонального контролю у дотриманні прав людини, забезпеченні прав переселенців та нацменшин, теоретико-методологічні особливості відродження природничого права.

Заступник начальника управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації Н.Заболотна зупинилась на актуальній для українського суспільства проблемах подолання насильства в сім'ї, протидії торгівлі людьми, ознайомила учасників заходу з державною політикою у сфері попередження насильства в сім'ї та наголосила на важливості активізації партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій, в т.ч. міжнародних інституцій для вирішення цих проблем.

У свою чергу заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації А.Ратинська акцентувала увагу присутніх на актуальних проблемах національних меншин в Україні, ролі органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування в реалізації етнічних прав членів територіальних громад, а також висвітлила інші актуальні питання зі сфери законодавчого забезпечення прав і свобод національних меншин та його відповідності міжнародно-правовим нормам.

Окремою темою для обговорення стало питання про роль і досвід обласної влади, нові виклики, з якими вона зіткнулась в питанні забезпечення першочергових потреб вимушених переселенців зі Сходу та Криму. Про це поінформувала присутніх заступник директора Департаменту соціальної політики облдержадміністрації – начальник управління державних соціальних допомог Н.Остапенко.

Присутній на заході проректор Донецького національного університету М.Удод поділився унікальним досвідом роботи юридичної клініки в сфері надання безоплатної правової допомоги на базі його навчального закладу. Зокрема, практика роботи юридичної клініки в Донецькому національному університеті показала, що студенти, які працюють в юридичних клініках, за належної організації роботи з допомогою викладачів-кураторів можуть успішно консультувати громадян, готувати їм необхідні правові документи та представляти їх інтереси в судах чи інших органах. А при цьому, вони набувають професійних навичок юриста та глибоко усвідомлюють суть правничої професії. Такий досвід є дуже корисним для населення. За період роботи клініки на базі даного навчального закладу її послугами скористались понад 6 тис.громадян з числа малозабезпечених верств населення.

Доцент кафедри філософії, соціально-політичних дисциплін та етнології Вінницького державного педагогічного університету, кандидат філософських наук О.Конотопенко під час свого виступу зазначив, що конституційний процес є основоположним для державотворення, тому Україна має стати на шлях модернізації Основного Закону. Науковець окреслив учасникам заходу актуальні проблеми реалізації прав і свобод громадян України з огляду на необхідність проведення конституційних змін.

Голова правління Подільського центру прав людини М.Бардин у своєму виступі наголосив, що жодна влада ніколи не досягне помітних результатів у сфері прав людини без участі громадянського суспільства, без спільних зусиль усіх інститутів суспільства. Він також звернув увагу на те, що в одному випадку, щоб забезпечити дотримання прав людини, потрібні зусилля всієї країни - як от провести реформування судової системи, а в іншому випадку потрібна просто увага місцевого чиновника до проблеми простої людини.

Круглий стіл відбувся у форматі активного обговорення учасниками важливих питань, пов'язаних із дотриманням прав і свобод в демократичній державі. Усіх учасників дискусії об'єднало розуміння того, що Україні потрібно розвинене громадянське суспільство та міцна держава, де б панував Закон, а права і свободи громадян були захищеними.













Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: На Хмельниччині вогнеборці ...

КОМЕНТАРІ