У Волинській області питання на 7 мільйонів

У Волинській області питання на 7 мільйонів

12.12.14 17:17 0 1107
Любов Серба, депутат-свободівець Луцької міської ради, не приховує: вона в першу чергу лікар (Любов Дмитрівна працює завідувачем приймального відділення Волинської обласної інфекційної лікарні, є членом постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров'я, материнства та дитинства). Але вже з короткої розмови стало зрозуміло, що насправді вона не цурається ні проблем ремонту доріг, ані реконструкцій амбулаторій, ні навіть… "собачих" питань. Причому в прямому значенні цього слова.

Депутатство для неї – то служіння громаді. Навіть натякає, мовляв, не так, щоб уже й хотіла йти на цю роботу, але якщо вже взялася, то тягтиме цього воза.

– Це має бути як служіння людям. Інакше навіть не знаю, як можна сприймати цю працю…

Розповідає просто, тож навіть сумніву у її словах не виникає. Застерігає усіх не поспішати з висновками щодо ситуації в країні, адже такі очікувані зміни не можуть настати раптово й одразу. Та й починати треба з себе…

– Не варто чекати від керівництва держави змін, якщо ми самі залишилися такими ж. Хоча маємо постійно контролювати, чи виконують представники теперішньої влади вимоги Революції гідності, за яку поклали свої життя герої Небесної сотні.

Чи можливо покращити систему охорони здоров'я на рівні міста?

– Загалом на це питання можна відповісті позитивно. Знаєте, тут головне – людський фактор, а наші медики й так працюють самовіддано. Я у таку погоду завжди думаю про медичну дільничну службу. Буквально розмовляли з колегою. Вона каже: "Я маю прийняти за чергування 18 людей, а приймаю понад 40. Крім того, є ще виклики додому". Тобто це – самовіддана праця наших медиків.

На місцевому рівні ми можемо також виділити якесь додаткове фінансування, посприяти, аби були гранти на ремонти будівель, закупівлю оснащення. Та загалом усе має відбуватися на державному рівні – зміна законодавчої бази, та й сама така довгоочікувана й багатообіцяюча реформа медичної галузі. Якщо вже у лікаря надмірне навантаження, наприклад, то має бути і відповідна оплата праці.

А недавня "реформа"… Знаєте, те, що відбулося на рівні Луцька, навіть важко назвати реформою. Це – зміна вивісок. До речі, фракція "Свободи" за рішення про перейменування поліклінік у центри первинної медико-санітарної допомоги не голосувала…

Тепер от назріває нова реформа. Знову маємо чергового нового міністра. Фактично за 23 роки незалежності ми отримали понад 20 міністрів. І кожен, встигає чи ні, але щось "реформує". Щодо особливостей медицини загалом, то мені взагалі здається, що потрібно більше уваги надавати якісній профілактичній роботі. Бо насправді я дуже часто зіштовхуюся з пацієнтами, які самі шкодять своєму здоров'ю чи то шкідливими звичками, чи то незнаннями правил гігієни, дієтології. Лікар має у цьому напрямку працювати. Ми повинні пропагувати здоровий спосіб життя, як це роблять у Європі. І така практика теж можлива на рівні міста. Як приклад – фракція "Свободи" у міській раді розробила рішення щодо обмеження продажу алкоголю в нічний час. Ми справді отримали зниження рівня правопорушень, сподіваємося і на зменшення випадків алкоголізму.

"Собаче" питання – найобговорюваніше в раді!

– Я пам'ятаю ті бурхливі виступи депутатів, котрі говорили, що треба знищувати собак. Знову ж таки: хто дав право вбивати тварину? Але то й справді незрозуміла ситуація, коли депутати починають влаштовувати під час сесій годинні дебати з "собачого питання". Для того ж, і є комісії, аби на них проговорювали всілякі незрозумілі чи спірні моменти. А щодо собак, то рішення, які ми напрацювали, дають змогу організувати таку роботу. Добре, що маємо фаната цієї справи – Богдану Новарчук (директор КП "Ласка" – авт.). Тож наше завдання – не заважати людині, яка працює, а допомагати, а якщо вона робить щось не так – підказувати, але не перешкоджати.

До слова сказати, нещодавно була проведена кампанія щодо щеплення собак від сказу. Якщо є кліпси на вухах, то це означає, що такі тварини щеплені, стерилізовані. А якщо собака стерилізована, то вона не агресивна, вакцинована – не розносить інфекції".

Дороги і приміщення

– Нещодавно я стала ініціатором розгляду питання щодо 133-ї державної аптеки на вулиці Кравчука. Збільшуємо кількість амбулаторій і вкрай потрібні для цього приміщення. Спочатку запропонувала розглянути питання на комісії, запросили туди і директора аптеки. Так ми з'ясували, що цей заклад є необхідним для лучан, адже таких аптек у Луцьку, які самі виготовляють дешеві ліки, лише 5. Тож приміщення у них не забрали.

А знаменита "Круча" – обкомівська дача. Які перипетії тут були! Ще у 2012 році депутатами міської ради було підтримано звернення до депутатів обласної ради про передачу цього приміщення для потреб медицини міста. У лютому цього року таки було проголосоване рішення на сесії міської ради і ми отримали будівлю по вулиці Дубнівській, 26а – для розгортання у ній амбулаторії та реабілітаційного центру. Зважаючи на те, що процес був надто довгим, тепер там потрібна значна реконструкція. Тож очікуємо кошти від Світового банку, аби реалізувати цей проект.

Ще одне приміщення – на вулиці Кравчука – "паспортний стіл". Міграційна служба поступово перебирається до нашого ЦНАПу. А приміщення – ідеальне для розміщення там амбулаторії. Якраз для цього мікрорайону – густозаселеного – це дуже потрібно. Я подавала звернення у жовтні. Отримала відповідь, що поки не вирішене питання, бо не всі приміщення звільнені, тож "триматиму руку на пульсі".

Були мої два депутатські запити ще у квітні 2012-го – вони стосувалися врегулювання руху автомобільного транспорту на вулиці Шевченка. Я тут працюю, тож щодня бачила, яка завантажена на цьому відрізку дорога. Тоді, коли озвучувала запит, Микола Ярославович пожартував, мовляв, Серба вже на 7 мільйонів наговорила, бо йшлося і про світлофор, і покриття,і огорожі…

Але у 2013-му вже була розроблена кошторисна документація – нині ми бачимо уже завершені роботи і врегульований рух. Так само по другому запиту вирішилось питання з дорожнім покриттям на вулиці Чорновола – на залишилось там на сто метрах дороги зробити асфальтне покриття й тротуари на коротенькому відтинку облаштувати. І може бути чудова розв'язка для виїзду з 33-го, 40-го кварталів – на Київський майдан, до села Рованці. Це – щоб розвантажити проспект Соборності. Обіцяють, що все це буде зроблено".

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Заява прес-служби ...

КОМЕНТАРІ