В Закарпатській області берегівські правоохоронці протидіють насильству в сім'ї

В Закарпатській області берегівські правоохоронці протидіють насильству в сім'ї

12.12.14 10:11 0 613
Насильство в сім'ї – це проблема, з якою берегівським міліціонерам доводиться боротися щодня.

Берегівські правоохоронці протягом листопада–грудня брали участь у кампанії "16 днів проти гендерного насильства".

Однією з найгостріших проблем сучасного суспільства є проблема сімейного насильства, від якого в переважній більшості страждають жінки.

Донедавна жінка, яка отримала від чоловіка синці, садна, подряпини, могла добитися правосуддя, лише звернувшись із заявою безпосередньо до суду. На даний час, із вступом у дію нового Кримінально-процесуального кодексу України, кримінальне провадження за ст.125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження) до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносить безпосередньо слідчий. Але, зважаючи на те, що вказане діяння підпадає під категорію кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення, вони можуть бути розпочатими лише на підставі заяви потерпілого.

До таких відносяться і інші кримінальні правопорушення, які підпадають під кваліфікацію відповідних статей ККУ: ч.1 122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження без обтяжуючих обставин), ч.1 ст. 126 (умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, без обтяжуючих обставин), та ч.1 ст.129 (погроза вбивством без обтяжуючих обставин).

Тому ініціатором провадження повинна бути сама жінка. Однак самі потерпілі часто відмовляються від написання заяви і продовжують терпіти таке ставлення до себе домашнього тирана, виправдовуючи свою бездіяльність словами: "мені його шкода», «він обіцяв, що більше такого не буде", "це його будинок, мені нема куди йти", "дитина потребує батька"… Бувають і зовсім безглузді виправдання на кшталт "б'є - значить любить"…

Часто навіть написавши заяву, вже після початку кримінального провадження жінка, помирившись та пожалівши свого кривдника, приходить до слідчого та просить припинити розслідування та відмовляється від обвинувачення. Після чого все починається знову, сімейний тиран, не отримавши покарання, продовжує кривдити рідних...

Берегівські правоохоронці повсякчас протидіють насильству в сім'ї. Чергові, отримавши повідомлення про насильство в сім'ї, одразу направляють слідчо-оперативні групи за вказаним викликом, щоб запобігти та припинити насильницькі дії. Дільничні інспектори міліції та оперативники кримінальної міліції у справах дітей систематично у своїй повсякденній роботі вживають профілактичних заходів з метою попередження насильства в сім‘ї. Зокрема, в разі виявлення таких фактів складають адміністративні протоколи та ставлять насильників на відповідні обліки.

Цьогоріч дільничними інспекторами берегівської міліції складено 131 адмінпротокол за ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Вчинення насильства в сім'ї), які тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, виправні роботи на строк до одного місяця, або адміністративний арешт на строк до п'яти діб.

Водночас притягнути зловмисника до кримінальної відповідальності за вище перелічені злочини, яка передбачає більш суворе покарання - громадські роботи на строк до двохсот годин, виправні роботами на строк до одного року, арешт на строк до шести місяців, обмеженням волі на строк до двох років, позбавлення волі на строк до трьох років - працівники міліції можуть лише з допомогою самої потерпілої жінки, за її письмовою заявою.

- Жінка, яка потерпає від насильства, сама повинна вирішити, чи хоче вона терпіли тирана в сім'ї, чи потрібно якось цьому протидіяти,- зауважив т.в.о. начальника Берегівського райвідділу міліції майор Володимир Сакалош. - А працівники міліції, в свою чергу, допоможуть їй в цьому всіма передбаченими та дозволеними законодавством методами.

Яна Денисюк

Берегівський РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку відбулася ...
Наступна новина: На Тернопіллі більше як на ...

КОМЕНТАРІ