Львів розпочинає різдвяні святкування. Афіша

Львів розпочинає різдвяні святкування. Афіша

13.12.14 10:09 0 677
Львів вже увійшов у різдвяні святкування. На цих вихідних можна стати добрим помічником святому Миколаю, зробити невеличкий презент для найрідніших, а ще, звичайно, взяти участь в Андріївських вечорницях. Однак це не все, що підготував Львів на вихідні. Детальніше про заходи читайте у нашій афіші.

Ніч на Андрія, напевне, найбільш чарівна у році. У цей день дівчата можуть зазирнути у своє майбутнє – поворожити на судженого та на свою долю.

Зокрема, дівчата колись брали перстень, галузку мирти, ляльку й паперову квітку – і кожну річ під окрему тарілочку клали. Найперше старшій дівчині долю вгадували. Як тільки все порозкладали, запрошували дівчину тарілку обирати, щоб свою долю вгадати. Дівчина вибирала лише одну тарілку. Момент вибору був дуже хвилюючим, адже кожна з них вірила: що вибере на свято Андрія, те її і чекає.

Якщо під тарілкою буде перстень – скоро заміж вийде; якщо – квіточка, то ще дівуватиме; якщо мирт, то незабаром її розлука з милим чекає, а коли витягне ляльку, то зраду від коханої людини матиме.

Крім того, гадали й по-іншому. Дівчина знімала свій чобіт та кидала його від себе із заплющеними очима. Кидаючи, не мала права зрушити з місця, бо не збудеться. В який бік чобіт носком упаде, звідти наречений прийде.

Брали чобіт у дівчини, від стіни до порога переставляли і так промовляли: молодець, удівець, буду дівувати, – і як вийде, то таку долю ця дівчина матиме.

Від стінки п’ятеро дівчат одна наперед одної ставали і хто перед порогом стане, та перша вийде заміж, а дівчина за нею – другою буде справляти весілля; за другою – третя і т.д.

На папірцях імена хлопців писали, потім перемішували їх, у шапку клали і собі судженого вибирали.

Також вірили, що можна на дзеркалі свою долю впізнати. Твердили, що дзеркало долю віщує, але не кожна дівчина ворожитиме, бо треба бути відважною, не боятися. У тій ворожбі дівчина має бути наодинці, аби в кімнаті ні душі. Треба сісти перед дзеркалом, а з обох боків свічки засвітити й такі слова говорити:

Я тебе, дзеркало, питаю,

З ким я свою долю злучити маю?

З’єднати з Іванком прошу,

Бо його в серденьку ношу.

Тричі треба так казати. Тоді відвернутися від дзеркала та із заплющеними очима знову промовляти:

Святий Андрію, допоможи,

Судженого мого покажи!

Ворожу на свій вінок,

Прошу захисту від зірок!

Дай, Боже, шлюбу дочекати,

Мене з Іванком звінчати.

Відтак зразу різко повернутися і на дзеркало подивитися, але не жахнутися. Адже в дзеркалі може не бути обличчя Івана, а незнайомого пана. Коли за перший раз не вийде, то дівчина повторювала ті ж слова тричі, якщо ж нічого не вдавалося, то повторювала наступного року, бо це означало, що її доля ще десь блукає, пише delfi.ua.

У місті почала діяти Фабрика св. Миколая. У Львівському палаці мистецтв протягом шести днів понад 500 помічників Чудотворця допомагатимуть підготувати подарунки для понад 2,5 тис. львівських дітей.

На Андрія, 13 грудня, у центрі Львова на пр. Свободи урочисто відкриють Різдвяний ярмарок. Він працюватиме до 19 січня та стане епіцентром святкування Різдвяних свят у місті. Упродовж свята збиратимуть кошти на лікування військових із зони АТО! Програма:

15.30 – Андріївські забави зі співачкою Lama та Назаром Савком

16.30 – кулінарні майстер-класи з приготування традиційних українських страв

17.00 – Андріївські забави з Павлом Табаковим та спеціальним гостем з каналу «1+1»

18.00 – народне караоке з гуртом автентичної музики «Коралі»

18.20 – частування гостей VI Різдвяного ярмарку

19:00 – етно-вечірка.

У неділю музей Леопольда Левицького запрошує виготовити графічні листівки на справжньому друкарському пресі. Майстер-класи відбуватимуться з 11.00 до 17.00.

«Наближаються новорічно-різдвяні свята, і саме зараз час готувати подарунки й підписувати вітальні листівки рідним та друзям. Якщо ви хочете приємно здивувати їх, не полінуйтеся та створіть святкову поштівку своїми руками. Такий подарунок завжди буде безцінним для близьких, адже зберігатиме тепло ваших рук і щирість та любов вашого серця», – зазначають організатори.

Як створити майстерню для людей з інтелектуальною недостатністю, в якій вони матимуть змогу працювати після школи, реалізуватися та соціалізуватися, як вирішувати юридичні питання її створення та функціонування, як успішно шукати фінансування для роботи майстерні, як досягнути результату, щоб ГО-майстерня, на якій працюють люди з неповносправністю, була самоокупною, – про це 13 грудня у Львові на конференції розкажуть фахівці з юридичних, маркетингових, проектних і соціально-психологічних питань. Захід розпочнеться о 12.30 у конференц-залі УКУ.

З 1 по 20 грудня УКУ збиратиме армію подарунків для бійців АТО. Студентське братство планує поїхати з виставою «Вертеп» у Харків та Краматорськ. Саме тому УКУ збирає подарунки до кінця грудня, оскільки саме з виставою повезе їх хлопцям у Харківський військовий госпіталь та у Краматорськ, де зараз працюють волонтери з Львівської освітньої фундації. ВИСТАВКИ

У суботу о 15.00 у Львові відбудеться відкриття експозиції та вручення нагород переможцям всеукраїнського проекту «Просто небилиці». «Просто небилиці» – це конкурс дитячих ідей, де журі оцінює не вміння малювати, а оригінальність задуму роботи. У проекті можуть брати участь діти віком від 5 до 16 років. Малеча змагається у трьох вікових категоріях: 5-7 років, 8-12 років та 13-16 років. Роботи оцінює компетентне журі, до якого входять митці з України та Європи. Кожного року його склад інший.

У Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького можна оглянути виставку «Збережене і втрачене: колекція музею Наукового товариства ім. Шевченка у збірці Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького».

У Першій львівській медіатеці можна оглянути Картини зі світу науки від німецького наукового товариства ім. Макса Планка. Спеціально для виставки вчені з-понад 80 інститутів Товариства ім. Макса Планка надали фотографії з різних галузей наукових досліджень. Спектр застосованих технологій для отримання цих світлини дуже широкий: від звичайної фотографії з допомогою кольорової зйомки з використанням різноманітних мікроскопів – світлова мікроскопія, растрова електронна мікроскопія, растрово-тунельна мікроскопія і до комп’ютерного моделювання. МУЗИКА

О 18.00 на підтримку проекту у Львівській філармонії відбудеться сольний концерт Віктора Павліка під назвою «Дай нам, Боже».

XIV Міжнародний джазовий фестиваль Jazz Bez. Він розпочався зі Львова. Jazz Bez об’єднає довкола джазу культурні центри України і Польщі: Львів, Київ, Харків, Тернопіль, Івано-Франківськ, Ужгород, Рівне, Луцьк, Мостиська, Люблін, Санок, Вроцлав, Білосток, Новицю, Перемишль. Цього року Jazz Bez також лунатиме у звільнених містах сходу України – Краматорську і Слов’янську – під гаслом «Музика Свободи на вільній землі». З львівською програмою можна ознайомитися тут. СПЕКТАКЛІ

До Дня св. Миколая у Львові для малечі підготували казку про Павука Павутіна. Від 16 до 22 грудня, у Будинку науки і техніки Львівської залізниці показуватимуть сучасну дитячу музичну казку «Незвані гості у Країні Світла». СУБОТНІЙ РЕПЕРТУАР

Львівська опера о 18.00 покаже «Паяци».

Теакрт ім. М. Заньковецької опівдні у суботу та неділю запрошує переглянути виставу «Диво-квітка». У суботу о 17.00 відбудеться також спектакль «Назар Стодоля».

Театр «Воскресіння» о 18.00 у суботу та неділю покаже спектакль «Він, вона, вікно, покійник».

Драмтеатр Лесі Українки запрошує переглянути їхню «Вівісекцію». Початок – 18.00.

У театрі Курбаса покажуть п’єсу Шекспіра «12 ніч». У ній зіграють актори далекої від Англії країни, що і не знали ніколи слів Шекспіра. НЕДІЛЬНИЙ РЕПЕРТУАР

Опівдні Львівська опера покаже «Лускунчика», а о 18.00 театр ім. М. Заньковецької кличе на свою прем’єру «Циліндр».

Перший український театр для дітей та юнацтва о 12.00 та 15.00 запрошує на спектакль «Дикі лебеді».

О 18.00 у драмтеатрі ім. Лесі Українки відбудеться вистава DIVKA, а о 19.00 театр Курбаса поставить «Апокрифи». КІНО

11-17 грудня у Львові показуватимуть Нове британське кіно. Це серія прем’єрних кінопоказів, прес-конференцій та спецпроектів, присвячених кращим новим фільмам Великобританії. МУЛЬТИКИ

«Листоноша Пет». Скільки потрібно листонош для порятунку світу? Досить одного, якщо він працює в парі з цікавим котом, готовим до будь-яких пригод.

На широких екранах можна побачити найочікуванішу прем’єру про пінгвінів Мадагаскару. Надсекретні операції, залізна дисципліна і витримка, а головне, феноменальна винахідливість – ось критерії успішної місії, навіть якщо вона здається нездійсненною.

НОВИНКИ

«Зоряна карта» (драма). Місце дії – два голлівудські будинки. В одному живе старіюча актриса, яка сподівається зіграти роль власної давно загиблої матері – легенди чорно-білого кіно. Інший особняк – резиденція надуспішного психотерапевта, його дружини та їхнього сина – 13-річного мільйонера, наркомана і зірки. В обидва будинки проникає дівчина з Флориди, яка подружилася в Твіттері з Керрі Фішер і сподівається з її допомогою підкорити Лос-Анджелес.

«Хоббіт: Битва п’яти воїнств» (фентезі, пригоди). Коли загін з тринадцяти гномів наймав хоббіта Більбо Беггінса як зломщика і чотирнадцятого, «щасливого», учасника походу до Одинокої гори, Більбо думав, що його пригоди закінчаться, коли виконає своє завдання – знайде скарб, який так потрібен ватажку гномів Торіну. Подорож в Еребор виявилася ще небезпечішою, ніж припускали гноми. У погоню за гномами кинулася армія орків, а ельфи і люди, з якими Більбо і його товаришам довелося мати справу під час подорожі і які постраждали від бажання гномів повернути свій будинок, пред’явили права на щедру винагороду – частину скарбів Одинокої гори. Скоро неподалік Одинокої гори зустрінуться п’ять армій, і лише кровопролитна битва визначить результати сміливого походу гномів.

«СТАРІ» НОВИНКИ

«Треш» (трилер, драма, кримінал, пригоди). Історія про трьох хлопчиків, які живуть в країні третього світу. Вони ледве зводять кінці з кінцями, риючись у смітті. Одного разу хлопці знаходять шкіряний гаманець, вміст якого занурює їх у жахливі пригоди.

«Вартові часу» (фантастика,трилер). Спеціальний агент постійно перебуває між минулим і майбутнім, щоб забезпечити собі кар’єру законника довжиною у вічність. У своєму останньому завданні йому потрібно завербувати в минулому самого себе і, нарешті, затримати злочинця, який знову і знову вислизає від нього в інший час, перебуваючи завжди на крок попереду нього.

«Хочеш або ні» (комедія, мелодрама). Ламбер, еротоман, що розкаявся, намагається спокутувати свою провину, ставши сімейним консультантом. Вимушений протягом декількох місяців утримуватися від близького спілкування з дамами, він постійно дратується через дрібниці. Ситуація ускладнюється, коли до нього на роботу влаштовується приваблива і сексапільна Жюдіт.

«Лігво звіра» (жахи). Сім’я 18-річного Евана переїжджає в новий будинок, минулі власники якого загинули за дивних обставин. Єдина, хто вижила, господиня будинку Джанет, відмовляється розкривати таємницю трагічної загибелі рідних. Відправившись якось вночі на прогулянку, Еван зустрічає прекрасну дівчину Саманту. Підлітки починають тісно спілкуватися. Їх спільний інтерес – таємничий будинок сім’ї Ашер. Сем розповідає Евану про те, що трапилося з минулими власниками будинку. Герої вирішують вийти з примарами на прямий контакт. Але стає очевидно: не всі таємниці варто розгадувати, бо за ними криється щось зовсім жахливе.

«ПОВОДИР». В основі сюжету фільму – подорожі американського хлопчика та українського сліпого музиканта.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігівці вшанували ...
Наступна новина: Міліціонери Рівненщини ...

КОМЕНТАРІ